Dragoste sau cersetorie?

Dragostea implica paradoxuri, adica mirari cognitive cand doua lucruri, desi opuse, au sens impreuna. Pentru ca asa sunt si realitatea si dragostea -o contradictie logica, care ne aminteste de minunea si spaima de a fi om.

Cred despre dragoste ca este  victoria imaginatiei asupra ratiunii asa cum cred ca este si ambrozia menita sa provoace zguduiri metafizice.

Dragostea este una dintre cele mai inalte valori din panteonul nostru social si personal. O legenda urbana de cele mai multe ori, intrucat sufletul si imaginatia pot alcatui un afrodisiac valid.

Aspiratiile noastre sentimentale ne duc de multe ori catre oameni cu mult peste cota noastra de piata. Intrucat constientizarea propriei valori da de multe ori cu minus, ne vom indrepta catre oameni care ne vor fi, pe rand, in aceeasi relatie, si regi si cersetori.

Povestea iubirilor cu sens giratoriu este aceeasi: dragoste si suferinta. Dragostea este un drog, literalmente. Un drog care livreaza cele mai intense trairi, pe plus si pe minus, intr-o minunata, sfasietoare imbratisare a ‘minunii ca esti, a intamplarii ca celalalt este’. Iar apoi vine sevrajul.

Este insa  a iubi o valoare superioara fata de a gandi? Pentru ca de multe ori dragostea doare, nepermis de mult.

Unele femei au facut din Penelopa un substantiv comun, asteptand la nesfarsit ca barbatul sa le iubeasca conform patternului inconstient faurit din dragostea vazuta in familie si cea halucinata in carti si in filme.

La fel cum unii barbati si-au castrat masculinitatea cersind  sau cumparand dragostea unei femei pentru care orice condur de cenusareasa wannabe printesa este prea stramt.

Cred despre dragoste ca este o poveste ticluita mestesugit de creierul nostru pentru a turna maretie in banalul unui instinct care, ca un virus, s-a adaptat la culturalizare si a poleit cu sens o interactiune mult mai prozaica decat ne imaginam.

Cred despre dragoste ca este esenta vietii la fel  de mult cum a gandi si a intelege redistribuie povara fericirii  de la ceilalti catre  noi insine.

Eu iti propun sa intelegi mai intai de ce ai atata nevoie sa fii iubit de un altul – uneori pentru a compensa o respingere inconstienta de sine, alteori ca si validare pentru tot frumosul dar si uratul din tine – pentru ca atunci cand cineva te vede cu adevarat, cu luminile si umbrele tale, tu fiintezi.  Tu te vei accepta si iubi pe tine cand o altul o face.

Adevarata dragoste  (de sine) este intelegerea. Intelegere a celui care esti cu adevarat, o mixtura de animalic si de simbolic, catapultat intr-o realitate care este un adevarat test Rorschach. Adica fiecare vede realitatea conform mecanismelor subconstiente cladite de-a lungul anilor la sezatorile moderne din jurul blocului sau liceului sau salii de cinema.

Cred ca dragostea este o valoare doar atunci cand tu iti vezi adevarata valoare, dezbracata de autoiluzii, de interese existentiale de a compensa pentru ceea ce nu esti prin altcineva. Cred ca dragostea este o valoare cand tu devii o valoare, cand dai la fel de mult cat primesti, intrucat dragostea neconditionata chiar este un mit urban al secolului trecut.

Trimite unui prieten! Trimite unui prieten!

 

6 comments to Dragoste sau cersetorie?

Leave a Reply