Ce este dragostea? Part I

Secolul 21. Inginerie genetica, energie libera, clonare, antigravitatie si multe alte minuni generate in laboratoarele mintii umane. Si cu toate acestea, intelegerea iubirii, minunea de pe urma si primordiala a acestei lumi, a ramas tot in epoca de piatra. Ce este dragostea?

Exista multe teorii despre iubire, unele care vad in dragoste instrumentul suprem divin de cunoastere de sine, pana la teoriile lipsite de romantism care ne explica ca oxitocina cu vasopresina, la puterea a doua, plus norepinefrina = love.

Voi trece peste teoria, nu lipsita de adevar, care spune ca atunci cand doi oameni se iubesc au acelasi tip de nevroza si ma voi opri la un model explicativ al iubirii ce poate fi identificat in toate relatiile din jurul nostru.

Acest model implica 3 componente

Pasiunea reprezinta componenta motivationala, ce reflecta in principal atractia interpersonala.

Intimitatea corespunde componentei emotionale si se reflecta in dorinta de a fi cu celalalt, de a-i impartasi experientele fericite, cat si pe cele neplacute.

Angajamentul reprezinta componenta cognitiva, incluzand aici decizia de a fi impreuna cu celalalt, angajamentul de a continua relatia, reafirmata chiar si in momentele de criza.

In functie de acesti parametri, rezulta diferite forme de iubire. Daca esti atent, vei identifica propria relatie ca apartinand unuia dintre aceste profile si iti poti da seama cu ce trebuie sa alcatuiesti relatia ta in plus pentru a trai o dragoste desavarsita.

Interactiunea acestor trei dimensiuni determina urmatoarele forme de iubire

Dragostea pasionala -inseamna pasiune si intimitate lipsite de angajament.  Multe relatii se inscriu in acest profil, cu problemele aferente – cand unul dintre cei doi nu isi asuma relatia, nu ii ofera celuilalt certitudinea si securitatea relatiei lor.

Lipsa certitudinilor poate eroda extrem de mult magia unei iubiri, intrucat insecuritatea este cel mai devastator aspect al unei relatii. Incertitudinea fidelitatii, incertitudinea exclusivitatii, incertitudinea viitorului semnifica insesi incertitudinea fiintarii tale, intrucat in dragoste inveti sa existi prin celalalt.

Dragostea prieteneasca – partenerii simt  o legatura puternica sufleteasca, caldura emotionala si apropiere unul de celalalt dar nu este prezenta nici pasiunea si nici angajamentul pe termen lung.

Se leaga adeseori cand unul dintre cei doi tocmai a iesit dintr-o relatie de lunga durata si are nevoie de vindecare,  comoditatea unei astfel de iubiri avand avantajele sale. Este de scurta durata intrucat e dificil sa mai savurezi un pahar de apa plata dupa o cupa de sampanie frapata…

Dragostea nebuna – este pasiunea singura, fara intimitate si angajament. Geneza relatiilor romantice se afla adeseori in aceasta dragoste nebuna si devine dragoste pasionala pe masura ce intimitatea se construieste intre cei doi. Fara dezvoltarea intimitatii sau a angajamentului, dragostea pasionala se pierde rapid in nisipurile miscatoare ale timpului.

Aventurile de o noapte, doua sau trei se inscriu acestui tipar de dragoste. In special barbatii au aceasta fantezie emotionala cum ca ar fi indragostiti si pot declara cu usurinta dragoste intensa, cand de fapt sunt coplesiti de pasiune si instinct.

Dragostea seaca – este combinatia de pasiune si angajament dar fara intimitate, fara acea stare de comuniune sufleteasca si intelectuala.  Iarasi, destul de des intalnita in relatiile de lunga durata, in care cei doi au interese comune plus atractie fizica intensa. Timpul insa erodeaza atractia, si fara savoarea prieteniei si admiratiei ce inlantuie doua minti, ramane doar un mecanism sec, o ” frangere de oase” cum ar spune un suflet de poet.

Dragostea desavarsita – este dragostea la care visam cu totii. Este acea dragoste cand partenerul iti este cel mai bun prieten, cel mai desavarsit amant si care iti ofera certitudinea ca va merge cu tine (sau dupa tine) pana la capatul pamantului.

Este acea dragoste in care dansul mintilor se prelungeste intr-un dans al trupurilor. Iar certitudinea emotionala ca celalalt este cel mai bun lucru ce ti se poate intampla se traduce in angajamentul reciproc ca veti face eforturile necesare pentru a trece peste sincopele inevitabile ale vietii traite impreuna.

De multe ori insa cei doi traiesc fiecare un alt gen de dragoste. De multe ori, fiecare traieste in filmul sau propriu in care  unul joaca rol principal iar celalalt doar secundar.

Se mai intampla ca cei doi sa evolueze in ritmuri diferite astfel incat comuniunea intelectuala ce o impartaseau la inceput se destrama intrucat interesele lor au devenit divergente.

Profilul de dragoste evolueaza cu trecerea timpului si este o arta si o stiinta a invata sa mentii tot timpul cele trei aspecte in viata: pasiunea, comuniunea si angajamentul. Tu stii?….

2 comments to Ce este dragostea? Part I

  • Nicoleta

    Mi-am recunoscut dragostea seaca :(. Ai si antidotul? Crezi ca o asa relatie are sanse.sau mai bine zis e posibil inlantui doua minti?

  • Chrystal

    Este foarte interesant ca artiolul l-am citit la scurt timp dupa ce am avut o dicutie cu cineva prin care incercam sa definim conceptul de dragoste.
    Mie personal mi-a placut articolul si chiar mi ai oferit o perspectiva logica asupra unei notiuni atat de abstracte si greu de definit uneori.
    Cu siguranta nu voi adormi inainte de ati citi toate articolele,ai un stil placut, rational si profund de a aborda aspecte si teme care la un moment dat ne preocupa pe fiecare in parte.

Leave a Reply