Cum sa fii un om puternic

Puterea este cel mai mare afrodisiac. A spus-o Kissinger, un politician care a luat premiul Nobel, iar experienta tuturor o confirma: ne atrag oamenii care au putere de caracter si o personalitate congruenta. Acesti  oameni carismatici s-au format in consecinta  esecurilor inevitabile, pentru ca doar in situatii limita afli ce poti cu adevarat.

Caracterul  se formeaza in urma deciziilor luate de-a lungul timpului. Puterea o ai atunci cand iesi invingator din lupta cu tentatii, frici si prejudecati, cand pierzi iluzii si totusi nu te pierzi pe tine.

Se poate invata sa fii puternic? Da, pentru ca destinul nu este o fatalitate, ci este un act de creatie, atunci cand omul isi asuma responsabilitatea propriei fericiri. Cu totii avem mosteniri emotionale legate de trecut – maturizarea inseamna sa accepti ceea ce nu mai poate fi schimbat si sa iti asumi sa controlezi si sa schimbi ceea ce este posibil.

1. Oamenii puternici nu dau vina pe nimeni pentru esecurile din  viata lor. Nu se invinovatesc nici pe ei pedepsindu-se cu regrete si cu depresie, ci stiu sa piarda. E o calitate exceptionala a unui om puternic: sa accepti esecul  fara a te razbuna activ sau pasiv nici pe altii nici pe tine.

2.Oamenii puternici sunt perseverenti in ciuda oricaror obstacole, descurajari si imposibilitati. Asta inseamna munca, efort si disciplina. Talentul e o povara daca nu e dublat de perseverenta. 10 000 de ore de munca spun specialistii in domeniul performantei ca e nevoie ca un om sa munceasca pentru a atinge un nivel de maiestrie intr-un domeniu.

putere

3. Oamenii puternici isi controleaza placerea si tolereaza frustrarea de moment. Procesul se numeste “delayed gratification” –  adica nu cauta placerea in fiecare moment, ci sunt dispusi sa sufere acum in virtutea unei placeri viitoare. Au acceptat intelepciunea lui Buddha ca viata e durere dar  si-au dezvoltat un optimism stoic intelegand de asemeni ca “no pain, no gain”.

4. Oamenii puternici accepta lipsa de control asupra vietii si asupra celorlalti realizand ca singurul control este asupra propriilor instincte, ganduri si emotii. Alchimia interioara este un process continuu, reflexivitatea  este dublata de detasare iar umorul si autoironia sunt singura “razbunare” pe viata.

5. Stiu sa fie singuri, chiar prefera propria lor companie din cand in cand. Ei inteleg ca indiferent de cata dragoste si prietenie au in viata, solitudinea este inceputul si sfarsitul existentei noastre. Se gandesc pe ei insisi, se lupta si se impaca cu ei insisi, se dezintegreaza si se reconstruiesc. Lupta nu e niciodata cu solitudinea ci cu frica si cu iluziile.

6. Au mecanisme de aparare mature in fata vietii. Ei nici nu se apara de fapt de viata, ci o vad si accepta cu luciditate si demnitate. Nu se refugiaza in naratiuni emotionale care sa dea un sens vietii ci isi asuma sa dea ei insisi un scop vietii. Vad viata in toata nebunia si miraculosul ei, accepta regulile jocului si nu se revolta ca viata este asa cum este.

7. Nimic din ceea ce este omenesc nu le este strain. Imbratiseaza tristetea, disperarea si dezamagirea si nu se lupta cu ele. Le iau in serios dar nu le dramatizeaza ci accepta bipolaritatea inerenta vietii. Cand se intampla frumuseti, sunt fericiti, cand viata le da lamai fac limonoda si filosofie.

8. Iau decizii rapid, pentru ca prefera certitudinea, chiar si a esecului, decat analiza nesfarsita a optiunilor. Nehotararea induce anxietate si paralizie emotionala. Decid si apoi invata sa traiasca cu alegerile facute. Tolereaza riscul, pentru ca altfel nici nu au cum sa castige daca nu isi asuma ca ar putea sa si piarda.

9. Oamenii puternici iau in considerare critica – poate fi distructiva pentru ego dar constructiva pentru sine. Nu se simt lezati pentru ca stiu ca fara a se obiectiva raman prizonierii unei subiectivitati care insingureaza. Ei nu vor sa aiba dreptate, ci sa inteleaga.

10. Oamenii puternici nu fug de vulnerabilitate pentru ca au inteles ca cineva trebuie sa faca primul pas, sa invite la onestitate si deschidere. Ei sunt schimbarea pe care le-o doresc celorlalti, preferand sa piarda iluzii decat sa-si prostitueze mintea in automintire si compromis.

11. Nu traiesc tot timpul in frustrare si nemultumire si accepta ca ceea ce nu poate fi schimbat, trebuie imbratisat. Au recunostinta si apreciere pentru oamenii si lucrurile bune din viata lor si exprima asta.

12. Isi sublimeaza emotiile negative sau instinctele distructive in actiuni sanatoase. Agresivitatea o elibereaza in sport sau munca fizica, tristetea si dorul in diverse forma de arta, revolta in activism pentru o cauza umanitara.

13. Oamenii puternici isi construiesc relatiile pe respect si apreciere, nu pe manipulare si santaj emotional. Ii elibereaza pe ceilalti atunci cand drumurile nu mai sunt comune, fara a se degrada pe ei insisi si fara a-i denigra pe ceilalti.

14. Tolereaza diferentele de opinie, de credinte, de alegeri. Nu judeca ci asculta si inteleg inainte de a emite o judecata de valoare. Iar atunci cand o fac, nu urmaresc sa-l desfiinteze pe celalalt ci cauta asemanarile, in ciuda diferentelor.

Si toate astea se rezuma la CURAJ. Curaj de a recunoaste ca uneori gresesti, uneori esti slab, uneori esti ignorant si ca tot timpul e necesar sa iei decizii, sa faci ceva si sa nu astepti sa ti se intample.

Miracolele nu vin din cer  ci se fac din tine. Aceasta este singura credinta de care ai nevoie: increderea in sine – mai devreme sau mai tarziu, timpul iti da si dreptate si minune. Totul e sa nu cauti dreptatea si  sa nu astepti minunea: ea vine, dar trebuie sa te gaseasca in actiune.

 Trimite unui prieten! Trimite unui prieten!

7 comments to Cum sa fii un om puternic

 • Liliana

  M-am regasit in frazele de mai sus. Recunosc ca mi-au dat o buna dispozitie.
  Puterea iti vine si din cautarea neincetata a echilibrului interior si exterior.

  Multumesc Sofia!

 • si eu as vrea sa devin puternic mas!! foarte bun articol felicitari!!

 • Elena L

  Foarte optimiste sfaturile… dvs. dar atunci cand tradarea doare este mai greu sa iti recapeti increderea in sine. De felul meu sunt foarte optimista dar cand exista deja vu, deja este prea mult si am impresia ca puterea mea interioara este asemeni unui pahar facut tandari…. Am sa citesc si recitesc ce am gasit aici la dvs., aceste sfaturi sunt bune pentru suflet si minte, felicitari.

 • Andrei M.

  Sofia, listele tale sunt niste remindere excelente ale lucrurilor importante. Thanks & keep’em coming 🙂

 • Daca tii cont de toate astea devii omul perfect, deci este imposibil. Si oricum avem dreptul sa mai si cedam, nu suntem roboti.

  • Ramona Tanase

   Nu cred ca trebuie sa tii cont de cele 14 atribute ca sa devii un om puternic, mai degraba inclin a crede ca doamna Sofia a descris cum se manifesta un om deja puternic, in interior si in exteriorul lui. Titltul ar fi putut fi nuantat “Cum sa recunosti un om puternic?”
   Faceti o regretabila eroare de interpretare, numind “omul puternic” avand atributele enumerate mai sus, drept “omul perfect, deci este imposibil”. Prin simplu fapt ca puneti imposibilul in fata, nu veti fi niciodata un om puternic, pentru ca omul puternic se gandeste in mod activ ca POATE orice. Si chiar poate cu puterea mintii, luand in calcul legea atractiei universale, anume ca atragi ceea ce esti si ceea ce gandesti. Partea cu “avem dreptul sa mai si cedam” eu o interpretez precum “avem dreptul sa nu putem”, se inscrie in aceeasi linie.

 • Gabi D

  Superb! Un an inaltator si plin de idei frumoase….Cu mult respect . Gabriel D

Leave a Reply