Doamnelor, potolez vous!

Noi, femeile, zambim aluziv la replica:  “Femeile nu trebuiesc intelese ci iubite” – indemn care este, totusi, o asumare tacita a faptului ca flirtam putin cu nebunia. Desi cercetatorii britanici au identificat o legatura direct proportionala intre gradul de “hotness” si cel de “crazyness”, putem sa reducem din simptome. Pentru ca, dincolo de amuzament, daca nu te simti inteles nu ai cum sa te simti nici iubit.

Daca femeile au cel putin cate o poveste de spus despre cate un “ticalos” din trecut, naratiunile barbatilor despre femei descriu perfect diverse tipuri de tulburari de personalitate – desi e greu de crezut ca a citit vreunul DSM (manualul de diagnostic si statistica din psihiatrie).

Arsenalul femeii tulburata de emotii implica santaje emotionale spectaculoase: amenintari cu sinuciderea, inventii de tot felul de boli care mai de care mai  incurabile, de multe ori ea insasi luandu-se in serios. Am cunoscut cel putin 2 femei, in contexte personale,  care fie paralizau pe fond nervos fie lesinau teatral dar foarte real, astfel incat te simteai obligat sa le acorzi atentie.  Femei care faceau astfel de crize exclusiv in prezenta si/sau din cauza barbatului cu care erau in relatie. Raspuns n-aveau cand le intrebam cum se face ca nu au astfel de simptome cand nu se afla intr-o relatie…..

Instabilitatea emotionala le face pe aceste femei sa-si merite incoronarea de drama queens. Dar! Un barbat echilibrat emotional nu intra in relatie cu o drama queen. Doar barbatii care si-au reprimat emotiile pe termen lung – pentru ca nu vor sa le confrunte sau sa le lamureasca sau sa accepte ca exista – va putea fi in relatie cu o femeie instabila emotional.

Asta pentru ca doar o femeie care manifesta emotii foarte puternice, chiar si contradictorii, va putea sa ajunga in intimitatea lor emotionala. Un super-reprimat va interactiona cu o super-expresiva pentru ca astfel vor fi fortati de drama de sub ochii lor sa isi exprime, necontrolat, propriile sentimente.

Femeile care se afla tot timpul intr-o criza –  de nefericire alternata spectaculos cu  fericire – au  nevoie de un salvator. Ce nu stie salvatorul este ca va deveni el insusi apoi  “abuzatorul” – pentru ca de fapt nu va reusi sa o salveze de la nimic.  Viata fiind tot timpul plina de drame, n-ai cum s-o salvezi nici de viata nici de ea insasi.

Femeile care te duc pe acest roller coaster emotional sunt femei care in restul vietii lor nu au o identitate validata social pentru nici o realizare. Sau daca au functii si pozitii, stiu ca sunt o frauda care nu isi merita locul. Sentimentul lor de importanta e hranit astfel de atentia pe care o primeste pentru crizele ei inventate. Frica ei cea mai mare este ca nu este importanta, iar drama o catapulteaza instantaneu pe scena.

Actrita coborata din tragedii antice, ea va fi pe rand si Desdemona, si Hamlet, si de multe ori si Freud – va gasi tot felul de teorii explicative pentru comportamentul lui. Si de multe ori Freud are dreptate, dar in privinta ei. “Penis envy” se va manifesta nu literalmente, de multe ori ea fiind o tulburatoare prezenta feminina, ci ca si invidie pe realizarile lui, in timp ce singura ei realizare e isteria.

Cand un om este bolnav si dragostea lui va fi bolnava. Dragostea in sine e vindecare – daca sentimentul nu isi indeplineste rolul de la sine, atunci fiecare trebuie sa se caute. In alta parte, nu in relatie.

 

3 comments to Doamnelor, potolez vous!

  • Doinita Tanase

    Mie mi-a fost atat de greu sa renunt la drama! Sa-mi pastrez calmul si echilibrul. Sa par senina si rationala! La inceput am spus automat inversul a ceea ce gandeam cu-adevarat. A functionat. Incet -incet am iesit din irrational, am devenit puternica. Cred ca e cea mai mare realizare din viata mea de pana acum.Am. obtinut o victorie asupra mea , mai mare decat asupra intregii lumi!

  • Kely

    Incep sa ma dispere articolele despre femeia “isterica”, cu probleme majore mentale si tot asa. Aflati ca sunt si barbati care ameninta cu sinuciderea, boli si drame inchipuite si care-s invidiosi pe realizarile femeilor lor, in lipsa realizarii personale. Cunosc cateva cazuri. Plus tipologia de gelosi de dus direct la spitalul 9..

  • MONICA COROAMA

    ACESTE PERSONALITATI HISTRIONICE NU JOACA TEATRU , SUNT ELE INSELE TEATRU . MAJORITATEA PROVIN DIN RELATII PATERNALE EXTREM DE CARENTE DIN PUNCT DE VEDERE AFECTIV . NU S-A DEPASIT NICIODATA TRAUMA . TATAL VA FI ETERN CAUTAT IN TOTI PARENERII DE VIATA SI TOTI VOR AVEA CEVA IN COMUN : O FAC SA SUFERE . UNUL CA BEA , ALTUIA NU-I PLACE MUNCA , AFEMEIAT , ETC.

Leave a Reply