Dragoste la prima vedere sau te mai uiti odata?

Exista dragoste la prima vedere. Dar trebuie sa te prinda cu ochii larg deschisi. Ochii mintii pentru a observa si nu ochii “sufletului” pentru a brodi scenarii.

Recunoasterea spontana intre doi oameni e posibila doar daca amandoi stiu ce sunt si ce vor. Daca nu, dragostea la prima vedere e doar atractie fizica plus imaginatie si speranta in exces.

Multe iubiri sunt de fapt la o prima vedere. Pentru ca mintea noastra este o fabrica de chimie care isi cauta investitori. Sau spus romantic, pentru ca deja suntem indragostiti de ideea de dragoste. Nevoia de atasament e determinata biologic, nevoia de credinta, mai ales in altul e determinata cultural. Si apoi mai e nevoia creierului de a rezolva probleme, adevarata predestinare a creierului faurit in creuzetul evolutiei.

Omul aflat in adolescenta intelegerii isi va lua drept problema de rezolvat dragostea vazuta drept panaceu al oricaror altor probleme. Desi dragostea va scoate la suprafata orice probleme ignorate anterior.

Pregatit astfel biologic si cultural,  creierul va broda scenarii de dragoste pe baza unor afinitati incipiente pe care le simtim cu anumite persoane. Ce vom trai este de fapt nu dragoste la prima vedere ci entuziasm la prima vedere. Pastrarea luciditatii si a observatiei subiectului care ne trezeste interesul ar trebui sa fie atitudinea unui om intelept, constient de predispozitia sa de a crede , imagina si spera… la prima vedere.

Eroarea pe care o facem cel mai adesea este ca nu ne pastram in stare de observator, ignorand faptul ca desi ne poate fascina un rol pe care celalalt il joaca pe scena relationala, relatia de dragoste se construieste pe baza caracterului – o componenta a personalitatii pe care o vedem in actiune, nu in cuvinte.

Dragostea sanatoasa este cea care se construieste in timp, intalnire cu intalnire, in care ne pastram speranta sub control si ne investim sentimental in urma observatiei actiunilor celuilalt. Ceea ce simtim la inceput este doar o promisiune, o ipoteza a carei confirmare sau infirmare o aduce statistica interactiunilor viitoare.

Atat timp cat entuziastul se pastreaza in postura de observator, nici o investitie nu va duce la faliment emotional. In dragoste trebuie sa devenim oameni de stiinta si sa lucram cu statistici, nu numai cu credinta.

Dragoste la prima vedere… cine ar fi crezut? Eu, tu, noi toti, pentru ca ne plac intamplarile miraculoase. Dar credinta trebuie sa evolueze in stiinta, e legea evolutiei. Cele doua, credinta si stiinta vor crea arta de a iubi, talentul pe care toti il avem.

 Trimite unui prieten! Trimite unui prieten!

 

1 comment to Dragoste la prima vedere sau te mai uiti odata?

  • info41life

    Dragostea la prima vedere este ca un colet poștal, umplut cu așteptări, iluzii, conformism, neânpliniri…., ce așteaptă, ca o povară de care trebuie să te descotorisești, un destinatar (o victimă). Este o eliberare pentru expeditor atunci când gasește destinatarul tuturor problemelor sale. Dragostea la prima vedere este o modalitate de autoapărare a ființei umane, un restart necesar atunci când se ajunge la un blocaj emoțional…………..

Leave a Reply