Starile sufletesti falice. Eliberarea femininului din barbat

Exista o eroare fundamentala care ne saboteaza relationarea cu partenerul. Incapacitatea de a iesi din propiul Eu, narcisismul, povestea de dragoste patologica cu Eu-l nostru care cu greu isi poate imagina un alt Eu, cu viscere diferite.

Diferentele neurologice dintre barbat si femeie sunt atat de mari incat este un miracol ca in nebunia dragostei, avem senzatia ca il pricepem pe celalalt. Nu, nu il pricepi pe celalalt. Pricepi doar potrivirile care sunt puse pe seama iubirii. Nepotrivirile nu sunt intelese, nu sunt acceptate, nu sunt negociate.

Feminitatea barbatului, legata de cea a femeii, este cea care da calitate si soliditate povestilor de dragoste. Invers, libertinajul – care-l face sa treaca de la o femeie la alta, traduce o teama a barbatului de a se reintoarce la aceasta feminitate si nevoia de a-si confrunta puterea falica.

Barbatul nou este cel care lasa sa rasara si sa infloreasca partea sa feminina. Cum sa faca asta barbatul insa, cand tribul, clanul si familia cer de la el sa fie un lider, un macho, un razboinic?

Barbatii sunt rasplatiti pentru a fi invatat violenta in aproape orice sfera de activitate prin bani, admiratie, recunoastere, respect si prin ingenuncherea celorlalti care astfel ii onoreaza masculinitatea sa sacra si dovedita.

In eposul masculin, politia ca si razvratitii sunt eroici.  Cei care definesc standarde sunt eroici precum si cei care violeaza aceste standarde. Tipologia “bad boy“, de care multe femei sunt atrase in secret, intruchipeaza forta,  lidershipul, protectia. Puterea, afrodisiacul dintai si de pe urma.

Barbatul trebuie sa isi gaseasca propria masculinitate facand slalom printre repere sociale si morale precum si prin dragostea femeii sale, care ii cere roluri contradictorii.

A gasi echilibrul intre masculin extrem si feminin extrem, adica a fi un lider dominant pe scena si un adorator sensibil in spatele cortinei, iata dilema barbatului.

Ce isi doreste femeia? Un barbat brutal de tandru. Vrea sa fie si dominata si adorata, dar nu de un barbat care nu s-a hotarat daca este James Bond sau taurul Ferdinand. Arta de a alterna rolurile de rege si de trubadur este una mesterita prin multe reprosuri, prin multe mirari si in nici un caz la o sueta cu alti vecini de trib. Barbatii nu sunt sinceri unii cu ceilalti, sunt prea multe vulnerabilitati, prea multe tabuuri de intretinut, prea multe ipocrizii  de depasit.

Dragostea romantica este celebrarea mitica a negarii masculinitatii – la fel cum pornografia pentru femeie este negarea feminitatii ei. Fiecare incearca sa ofere celuilalt ceea ce credem, in extrema, ca se cauta.

Dragostea este traita diferit de barbat si de femeie. Pentru o femeie, dragostea este in esenta dorinta ei de a se supune propriei anihilari. Dovada iubirii sale este ca este dispusa sa fie distrusa de cel pe care il iubeste, de dragul lui. Pentru femeie dragostea este intotdeauna sacrificiu de sine, al identitatii sale, a vointei, a integritatii corpului sau, pentru a  implini si salva masculinitatea iubitului sau.

Pentru barbat, o dragoste care-l paralizeaza este o amenintare pentru Eu-l sau. Oricat de seducatoare este dorinta de obsesie, de prosteala cu sens pe care o aduce dragostea, un barbat simte ca se dezintegreaza ca si personalitate atunci cand este coplesit de emotia pentru o femeie. Desi e flatant pentru femeie, aceasta dragoste coplesitoare se poate intoarce impotriva ei.

Pentru ca barbatul se va razvrati in fata pierderii controlului. De fapt barbatul va fi in conflict cu el insusi, va oscila intre placerea pierderii de sine experimentata in indragostire si dorinta de regasire a Eului familiar, in control, nealterat, multumit dar si blazat de sine.

Cum sa devii Unul, pastrandu-ti propria individualitate, marea incercare emotionala a barbatului. De aceea femeia trebuie sa isi ajute barbatul sa isi inteleaga si sa isi integreze sentimentele. Femeia trebuie sa isi asume acest rol, eliberata de pretentia naiva a egalitatii dintre barbat si femeie. Pierderea de sine este o caracteristica feminina, este placerea femeii de regasire de sine prin celalalt.

Un barbat indragostit este un sacrilegiu adus datului biologic si social masculin. Este triumful imaginatiei asupra ratiunii. O celebrare superba a nebuniei frumoase de a fi om, dar una care trebuie protejata, inteleasa si integrata pentru a nu ramane corijenti la matematica iubirii, cea in care unul plus unul egal Unul.

Trimite unui prieten! Trimite unui prieten!

 

Pentru a programa o sedinta de consiliere sau coaching trimite un email: sofia@artdevivre.ro

8 comments to Starile sufletesti falice. Eliberarea femininului din barbat

 • daniela

  Este unul din cele mai bune articole pe care le-ai scris. Am invatat adevarul acestor spuse din propria traire, si citind ce ai scris mi-a fost mai usor sa inteleg niste mecanisme…cum dragostea asta mare s-a intrs impotriva mea. Bik like, cred ca ai o conexiune cu divinul care te face sa scrii …Pe cand toate adunate intr-o carte? Merita!<3

 • maria

  Extrem de multor barbati le este teama sa se exteriorizeze,pt ca partenera s ar putea sa i manipuleze,nu stiu in ce fel,asa cred unii,din pacate nedezvaluirea intentiilor este extrem de periculoasa pt ca femeii daca nu i spui clar ce vrei de la ea,pleaca,mi s a intamplat chestia asta si cu viitorul sot,care tot balmaja ceva,pana la urma,tot eu am luat taurul de coarne si i am propus sa ne mutam impreuna,sa facem ceva,si asa am ajuns la liman cu dansul.Acum dupa ce m am casatorit,m am intalnit cu fostul prieten din liceu,si a ramas blocat cand i am zis,ne am intalnit dupa vre o 10 ani,pt ca el singur a declarat ca o iubeste pe alta,si l am ocolit,eu cred ca nu a mers pasenta cu duduia dar nu a avut curaj sa se mai intoarca,nu ar fi fost prima oara cand ma intorcea din drum,in concluzie,de unde sa stiu ca el mai tine la mine,si oricum modul lui de a tine la o femeie este foarte bizar,el tine la femei sau mai bine zis la ideea de a iubi cat mai multe femei,nu poati avea ceva serios cu astfel de persoane pt mereu se schimba la idei,eu nu zic ca nu ar tine,dar eu sunt mai cu picioarele pe pamant ,si nu mai visez demult la cai verzi pe pereti.Ce sa mai fac eu cu sentimentele lui,nu am ce sa mai fac cu ele,e ca si cum te ai duce la piata sa cumperi rosii,si la intoarcere acasa,te mai acosteaza cineva sa mai cumperi alte rosii,banii tu i ai cheltui deja,deci nu mai ai cu ce cumpara,era doar o comparatie,acum daca ai mai multi bani,ai si mai multe rosii,femei etc,banii nu aduc fericirea,daca ai prea multi,nu e bine,ca ai impresia ca totul si toate ti se cuvin,si incepi sa pierzi,nevasta,copii,pt ca i ai luat de gratis.

 • mi-a plăcut analiza, mulţumesc.

 • Qentity

  Exista pozitionari diferite, zic eu, in ce priveste iubirea. La barbati(sunt unul din ei)iubirea se suprapune peste modelul mamei(ea fiind prima fiintza din viata lui care-i sedimenteaza ce este o femeie) si ‘iubita’ devine baza + experienza(sexuala, emotionala, tot ce nu a putut mama sa-i ofere) adica inceputul vietii adevarate pt el. O va indentifica, prin inaltzare, cu o zeita incercand sa fie cel mai bun pt ea, iubind-o conditionat de propriile temeri. Greu va intelege cum sa creasca cu ea intr-o relatie daca nu va incepe sa se cucereasca pe el in singuratate, dobandind fortza si invatand sa o foloseasca cu smerenie. Altfel isi va cere usor-usor dreptul, cerand socoteala timpului investit, apeland de cele mai multe ori la forta.
  Femeia, intotdeuna va urmari beneficiul, probabil asa cum ai scris si tu in articol, deoarece se pozitioneaza ca si cum ar face un sacrificiu de sine, incapabila de o dragoste nemarginita pt barbatul ei. In schimb, se va apleca cu toata dragostea spre copiii ei, transferandu-le acestora aceea iubire pura, fara beneficiu. Daca nu va investi emotional in barbatul ei, si se va obisnui doar sa-l consume, il va transforma pe acesta intr-un goriloi capabil de violentza sau intr-un mascul dornic de a-si recastiga masculinitatea(caci o va pierde) sorbind din oceanul desertaciunilor (frivolitati, violentza, abandon)…
  De aceea cei mai frumosi sunt indragostitii, sau cei care stiu sa includa iubirii restul necesar, si cei mai urati sunt ‘concubinii’ cei care incearca sa includa/adauge iubirea, unei relatii, negocieri, pact.

  • Sofia Dumitriu

   Liviu, sper ca ai descoperit savoarea singuratatii. Pentru ca de multe ori, intelegerea vine cu acest pret 🙂 Sau sa devii un actor negrabit, scenarist si regizor deopotriva. Demiurg chiar 🙂

 • camelia

  acest material depaseste conditia comuna de intelegere. adica face parte din seria ” daca stii treaba asta ai inteles cam intreg universul” :)). greut in societatea noastra plina de firmituri alandala despre adevarul naturii umane… oricum : big like !

 • Marius

  Buna Sofia, nimic de zis, numai sa zic ‘buna’

 • Manu

  Barbatii sunt atat de slabi…considera ca daca se dezvaluiesc in fata unei femei, cu toate trairile lor si sensibilitatii lor, sunt prea vulnerabili si descoperiti catre suferinta…asa ca aleg sa nu le pese.

Leave a Reply