Langa ce tip de barbat merita sa ramai?

Daca as fi stiut, probabil ca as fi ramas langa vreunul. Sa fi fost eu atat de complicata incat sa nu gasesc o complicatenie complementara? Sau poate trebuia sa caut ceva mai simplu? Sau poate ca nu trebuie sa ramai langa niciunul? Sau poate ca oricum nimeni nu ne merita pe nici una dintre noi? Sau poate ca “barbatii sunt magari, dar nici femeia nu e oameni”?

Acestea erau intrebarile retorice ale Irinei, o femeie frumoasa, implinita profesional care, la 33 de ani, simtea ca in jur e numai ceata iar pamantul se inventeaza cu fiecare raspuns ce il gasea in sedintele noastre saptamanale.

Daca ai trecut si tu prin aceste intrebari inseamna ca esti om si nimic din ceea ce e omenesc nu ti-e strain (da, si femeia e oameni…)

Sensibila prin pricopsirea hormonala, naiva pentru ca inca nu ai intalnit chiar toti magarii, ipocrita pentru ca nu poti sa admiti nici macar in fata ta ca nevoia de siguranta e mai mare decat nevoia ca el sa fie rupt din soare de frumos, o iscusita manipulatoare prin lacrimi si prin sex si prin necuvinte. Cu alte cuvinte, de n-spe ori Femeie.

Si totusi, oricat de autosuficienta esti tu si prietenele tale amazoane, uneori vine noaptea. Peste sufletul tau. Si te uiti la filme lacrimogene si abuzezi bomboanele de ciocolata si te abtii cu greu sa nu dai un mesaj vreunui fost. Si cauti cu panzele sufletului umflate de dor un barbat, nici prea prea nici foarte foarte, dar sa fie al tau si numai al tau.

Aceasta este prima greseala: nu stii ce vrei! Poate ca stii ce nu vrei, iar acesta este un inceput. Care este insa barbatul langa care vrei sti, nu numai cu sufletul ci si cu mintea, ca merita sa ramai?

Sa-ti spun despre El.

El nu trebuie sa iti ia mintile. Dimpotriva, el trebuie sa ti le dea inapoi de 10 ori mai mult cat aveai, si nu pentru ca iti da din excesul lui, ci pentru ca interactiunea cu el te inspira. Iti vin idei, iti simti neuronii cum se reproduc intr-o orgie existentiala menita sa iti ofere o versiune hiperbolizata a propriului Eu. Deci el este El atunci cand devii mai desteapta (dar nu mai desteapta decat el).

El iti aduce si liniste dar si neliniste. El are un drum al lui, nu sta proptit pe presul tau in asteptarea unei mangaieri cersite. Dimpotriva, el este pe campul de lupta, pentru a-si impodobi iubita cu laurii victoriei sale, si desigur, cu bunurile materiale necesare pentru a-si dovedi potenta intru propasirea speciei. El iti aduce linistea necesara pentru a-ti duce propriile mici razboiuri, nu in a deslusi tainele aragazului ci in a-ti afirma independenta pe alte fronturi unde diplomatia, sensibilitatea si sarmul feminin vor fi validate.

El nu trebuie sa iti repare masina, calculatorul sau chiuveta. El trebuie sa fie specialist doar in a te intelege pe tine, nu in a face lucruri de care ai nevoie. El trebuie sa raspunda nevoilor la care nimeni altcineva nu o poate face. Adica tandrete, pasiune, zambet, sentimentul ca esti cel mai bun lucru ce i se putea intampla.

El trebuie sa fie capabil sa iti inteleaga nebunia, sa iti tempereze isteriile, sa te puna la locul tau cand toanele astrelor isi fac de cap cu tine, sa iti ordoneze pasiunea si sa iti disciplineze iratiunea in formele sanatoase de manifestare: senzualitate, spontaneitate, creativitate senzoriala.

El trebuie sa fie numai al tau. Macar pentru un timp, un an, un anotimp. Cu unele lucruri trebuie sa fii egoista si posesiva. Poti arata si multa intelegere si toleranta, de cele mai multe ori insa vor fi abuzate.

El trebuie sa nu sufere de boli mentale majore cum ar fi nascisismul, delirul religios – aka credinta ca el e dumnezeu, sindromul Superman, Spiderman sau James Bond. Daca nu are o relatie profesionala de lunga durata cu un psihoterapeut, admira-i nebunia de la distanta. Intr-o relatie personala te va face cersetoare, isterica si haotica.

El trebuie sa te faca sa te simti bine in pielea ta dar in acelasi timp, sa simti ca vrei sa fii mai mult, sa devii o lume intreaga de dragul lui. El trebuie sa fie motorul transformarii tale astfel incat sa ajungi sa te indragostesti de ceea ce devii iubindu-l pe el.

Merita sa ramai langa el atunci cand prin el esti mai mult, mai bine, mai vie, mai frumoasa. Perfect nu va fi niciodata.

Cand stii ca el e compromisul cel mai bun? Atunci cand timpul pare a trece cu sens, cand senzatia de trivialitate este inlocuita de senzatie de transcendenta cu radacini adanci insa in trup si in minte. Adica emotie traita visceral, absolvita de orice vina si indoiala.

Trimite unui prieten! Trimite unui prieten!

Pentru a programa o sedinta de terapie sau coaching trimite un email: sofia@artdevivre.ro,  (+40) 727. 490. 830

Leave a Reply