Metoda mea de coaching

Sofia Dumitriu    Sunt impotriva durerii. Desi suferintele sunt maestrul suprem care ne imping la intelegere, drumul catre implinire poate eluda aceste intamplari, atunci cand ti-a fost indeajuns.

Asa cum detaliez in articolele mele, conflictele pe care le vad in om si care duc la esec emotional, vin dintr-o dezordine de valori si principii corecte de viata.

Vina care nu apartine nimanui in final, pentru ca nu ne alegem nici parintii, nici credintele si nici relatiile, desi traim cu iluzia controlului si a liberului arbitru. Ce putem alege este cunoasterea radicala de sine si de celalalt, acceptarea nevoilor reale si renuntarea la ipocrizii spirituale si emotionale de imprumut.

In practica mea de coaching urmaresc o devirusare mentala si emotionala, o redefinire a conceptelor de dragoste, fericire, sens si implinire personala. E mai curand o alchimie cognitiva, o extragere din matrixul nebulos al valorilor sociale nepersonalizate.

Nu te poti apleca cu adevarat asupra umanului, fara a judeca, avand empatie reala, daca tu insuti nu ai trecut prin creuzetul transformarii personale. Drumul meu personal m-a purtat prin majoritatea iluziilor si deziluziilor umanului si am trecut linia de sosire catre a fi un om nou, intelegand dincolo de intelegere, fara a privi in trecut cu manie ci cu iertare de sine si de ceilalti si cu asumarea faptului ca nimic de valoare nu se obtine fiind spectator si pasiv.

Reinventare si schimbarea au devenit de-a lungul timpului o obsesie sanatoasa care mi-au livrat metode verificate de experienta personala si apoi validate de cei pe care i-am secondat pe acest drum al transformarii personale.

Metoda mea de coaching este o formula proprie rafinata pe parcursul a 15 de ani de studiu practic si teoretic in meandrele psihicului si implinirii. De la filosofia hindusa, meditatie, la tehnici preluate din psihoterapia cognitiva si certitudini oferite de catre neurostiinta, am creat o abordare personala de investigare a esecului in a sustine relatii armonioase cu tine insuti si cu cei din jurul tau.

Empatia extrema este conditia de baza pentru a reusi in acest proces si consider un privilegiu provocarea de a ma pune in locul celuilalt si de a-i identifica, ca un detectiv cognitiv, valorile contradictorii si automatismele mentale negative.

Sunt un mare fan al gandirii pozitive. Nu cea de tip new age, fara ancore in realitate, ci provoc la conceptualizarea imaginii celui mai frumos viitor posibil, date fiind coordonatele destinice ale fiecarui om. Viata noastra constienta este in mare parte o iluzie, fiind condusi intr-o masura ridicol de mare de subconstient si de automatisme de gandire gresite.

Transformarea personala incepe cu cartografierea contradictiilor din eposul mental al omului si continua cu efort constient de a gandi corect si asumat. Emotiile frumoase dorite sunt consecinta gandirii si actiunii constiente congruente cu dorintele definite in cunostinta de cauza.

Pun foarte mult accent pe constientizare si atentie, procese sine qua non pentru a identifica greselile in reflectarea obiectiva a realitatii.

Am facut parte din echipa de cercetatori care au elaborat CQ – Consciousness Quotient Inventory de catre CQ Institute, chestionar care urmareste identificarea zonelor in care omul nu este constient de sine: cum emotiile de moment ii influenteaza comportamentul, cum gandirea automata ii influenteaza negativ emotiile, cum nu este constient de necesitatea adaptarii interactiunii sociale in functie de context, cum evita asumarea investigarii credintelor spirituale, cum nu constientizeaza dinamica emotionala a relatiei de cuplu, cu familia sau cu sine insusi.

Ce urmaresc cu fiecare persoana este dezvoltarea acestui “muschi” al constientizarii, al detasarii emotionale, al atentiei extreme asupra a ceea ce gandim si transmitem.

Ce se intampla cu omul la finalul acestui proces? Se elibereaza de regrete, de ignoranta, de vini imaginare, de sperante nenecesare, se vede pe sine si pe celalalt in tot sublimul si ridicolul interactiunii de nevoi primare si superioare, isi asuma constient efortul de creare a implinirii personale.

Pentru ca fericirea nu se mai intampla odata ce ai cazut din raiul imaginarilor sociale si cand timpul te preseaza sa ai certitudinea a celui care esti si a ceea ce iti aduce implinire, ci devine un proces constient zilnic de gandire si atitudini corecte.

Am scris aceste randuri in mod asumat direct, emotional si personal pentru ca stiu ca ceea ce omul in cautare de sine isi doreste de la cel care il secondeaza pe acest drum este autenticitate  dublata de experienta, si nu formule si teste aride din manuale.

Am o relatie de lunga durata cu cuvintele si conceptele pe care urmaresc sa le asez in formele potrivite, metaforice si logice, pentru ca mesajul sa ajunga la mintea si sufletul cititorului. Articolele de pe acest site sunt introducerea  la acest drum al transformarii personale  iar cei care si-au asumat efortul schimbarii pot confirma ca intr-adevar, durerea e inevitabila dar suferinta este o optiune.

sofia@artdevivre.ro

Trimite unui prieten! Trimite unui prieten!

 

Leave a Reply