Nebuniile logice din 2014

1. Indiferent cat ai controla si anticipa, dezamagirea si suferinta sunt inevitabile. Sa-ti doresti fericire perpetua inseamna sa ramai un copil alintat care asteapta printi si zane sa-l salveze de viata si de el insusi.

Povestile sunt doar reverii necesare pentru a ne odihni mental  in lumi absolute. Aici pe pamant suntem pe front. Lupta nu e cu ceilalti ci cu prejudecatile, traditiile, arhaismele culturale si fanatismele ideologice. Daca nu vrei sa fii erou, vei fi victima.

 2. Oricat ai fugi de decizii si de schimbare, nu ai unde sa te ascunzi decat in anxietate si in depresie. Asuma-ti riscuri, oricum nu exista cea mai buna decizie. Sa nu iei nici o decizie e cea mai proasta decizie.

Atacurile de panica, anxietatea si depresia sunt semnale de alarma ca trebuie sa faci niste schimbari in viata. Prozacul si Xanaxul nu sunt nicidecum solutii. Gandirea, onestitatea si  curajul sunt singurele solutii reale. Acestea sunt singurele supradoze corecte. Orice altceva e halucinatie.

3. Plictisul nu sunt ceilalti, ci tu insuti. Reinventeaza-te. Descopera cum traiesc alti oameni, asculta-i, imprumuta prin admiratie si curiozitate de la ei. Joaca-ti antirolul, imprieteneste-te cu umbrele tale – altfel te vor bantui frici abisale.

Asculta oamenii, fii curios cum traiesc, incearca experiente noi, fii deschis. “Dar eu nu sunt asa” e doar un alint. Nici tu nu stii cum esti – doar nu o sa ramai cu ce ai invatat doar pana la 20 de ani. Fiecare etapa  vine cu noi reguli. Update si upgrade, fara numar.

4. A-i judeca si critica pe ceilalti e pierdere si de timp si de viata. Vei face riduri, otravurile stresului iti vor devasta fiinta si vei deveni un nemultumit cronic ce va fi evitat de toti. Un om care nu e dispus sa faca nimic pentru fericirea sa e abonat vesnic la a-i face nefericiti si pe ceilalti.

Nu critica daca nu ti se cere parerea, iar daca o faci  nu-i arata celuilalt cat de prost este ci cat de destept ar putea fi.

5. Frica de a nu innebuni e de fapt frica de viata. C.G. Jung spunea: “Arata-mi un om sanatos si il voi vindeca.”  Viata in sine e si un miracol si o nebunie. Decat sa te feresti de ea, mai bine tolerezi alternanta de sublim si de absurd.

Primeste si extazul si disperarea cu bratele deschise, ia-le in serios dar nu le dramatiza. Nici fericirea, nici tristetea.  Una nu poate exista fara celalalta, accepta sa platesti pretul – lucrurile gratis sunt cele mai scumpe.

6. Singurul drept pe care il avem este sa cautam fericirea. Cu timpul vei descoperi ca a o cauta aduce mult mai multa satisfactie decat a o gasi. Si chiar si cand o gasesti, vei realiza ca nu e niciodata indeajuns si ca mereu vrem altceva. Asa ca ceea ce ai e la fel de multumitor ca si ceea ce ai putea avea. Dar si mai satisfacator este sa apreciezi ceea ce ai simultan cu a cauta mai departe.

Recunostinta plus nemultumire. Una fara alta sunt moartea pasiunii de a trai. Evolutia e data de frustrare, dar numai pe fondul entuziasmului de a cauta.

7. Dragostea este intr-adevar raspunsul oricarei intrebari, dar e vorba despre dragoste ca si mod de a fi, ca atitudine fata de viata. Adica iubeste-ti si caderile, si tristetile, si nemultumirile, si esecurile.

Cu cat te lupti cu ele, cu atat nu vei gasi raspunsuri. Starile proaste sunt raspunsuri emotionale la situatii conflictuale. Rezolvarea lor vine cand redevii logic, nu cand actionezi din disperare.  E firesc sa obosesti sa fii tot timpul destept si in control si atunci vei fi trist.

Optimismul stoic e raspunsul. Nu gandirea pozitiva fara fundament, ci  optimismul care accepta ca dezamagirea e inevitabila, la fel ca si entuziasmul si reinventarea insa.

8. Vei lupta mult pentru anumite convingeri pentru ca ele sa dispara apoi intr-o singura zi. Accepta sa te pierzi pe tine din cand in cand pentru a te reconstrui din noi valori.

Raspunsul final nu il avem si asa trebuie sa fie. Daca am sti cum se continua si cum se termina calatoria, nici nu ne-am mai da jos din pat dimineata. Curiozitatea e o forma de curaj.

Vei pierde prietenii, iubiri, convingeri, certitudini. Si vei castiga alti prieteni, alte iubiri si alte credinte. Acesta-i jocul, accepta-i  regulile si vei descoperi ca e mult mai interesant sa fii scenarist decat actor. Numele filmului: cum sa traiesti fara a muri inainte sa mori.

9. Savureaza suspansul si incertitudinea. Atata timp cat ai un bun management al emotiilor negative, incertitudinea nu mai e de speriat pentru ca stii ca orice dezastru s-ar intampla, te vei ridica si o vei lua de la capat.

Garantii nu-ti poate oferi nimeni.  Doar politicienii iti vor promite poduri peste ape care nici nu exista. Filosofii iti sunt prieteni mult mai buni: te invata sa traiesti cu fragilitatea umana, ce intrebari sa iti pui si cum sa te imprietenesti cu paradoxul.

10. Citeste in disperare. Ca sa afli, ca sa uiti, ca sa evadezi, ca sa te regasesti. Avem nevoie de povestile altora ca sa ne-o scriem pe a noastra.  Suntem copie si original in acelasi timp, identici in cautari, unici in raspunsuri.

Toti cautam absolutul si divinul, fie ca stim fie ca nu, unii in derizoriu si in trivial, altii in fanatism si in emotii absolute. Poate ca nu exista ceea ce cautam individual, raspunsul fiind cautarea colectiva. Poate ca valorile absolute ce le cautam in exterior trebuie sa le creem in interior si fiecare sa devina o inspiratie pentru celalalt.

Sa avem rabdare si intre timp sa fim buni:  un zambet, o imbratisare, o vorba buna fac miracole, si in noi si in ceilalti. Raiul si iadul suntem noi insine pentru ca suntem suficient de destepti ca sa ne pacalim pe noi insine.

Si daca tot o facem, sa ne mintim cum trebuie: nu suntem ingeri cazuti din rai si care au o experienta umana, ci oameni cazuti din raiul asteptarilor divine si care cauta o experienta angelica. O putem avea cu totii, doar dupa ce trecem de demonii lasitatii, ipocriziei, alintului. Propun ca 2015 sa fie un an al curajului – e tot ce avem nevoie!

8 comments to Nebuniile logice din 2014

Leave a Reply