Nevoia de traire orgiastica

Daca nu esti Superman si accepti acest lucru, ritualul fiecarei zile  va presupune  o rutina necesara : scoala, job, relatii, treburi administrative menite sa iti indeplineasca nevoile de baza. La sfarsitul zilei, cand iti permiti sa te simti, percepi uneori o stare confuza de cautare, de dorinta de altceva, de ceva intens, care sa iti supuna mintea si simturile.

Este cautarea de intensitate, de comuniune extrem de intensa cu cineva sau ceva. Este nevoia de traire orgiastica, in care simturile si mintea sunt fuzionate in intensitate.

Momentele de varf ale existentei noastre – cele de unitate transcendentala sau de adevar ultim, sunt generate  fie prin meditatie, fie printr-un sentiment coplesitor de dragoste, fie prin emotia artistica sau chiar extazul provocat de frumusetea naturii. Sau prin droguri.

Starile de varf confera senzatia de transcendere a ratiunii – este o stare care se impune prin intensitate, prin senzatia de “sens”, prin sentimentul de integrare si unitate pe care il determina in individ.

Starile de varf au o valoare terapeutica extraordinara: te aduc mai aproape de tine insuti, iti confera sentimentul de viu, de demiurg al propriului destin, te fac sa simti ca iti traiesti legenda personala.

Starile de varf anihileaza anxietatile legate de trecerea timpului, de mortalitate, de izolare si singuratate. Depresiile pot apare si ca urmare a inregistrarii inconstiente a mediocritatii propriei vieti, a lipsei de intensitate, de fuziune cu tine, cu celalalt, cu divinul sau cu orice alta forma de comuniune care iti ofera intensitate extrema.

Si tu ai experimentat stari de varf in existenta ta. Si de obicei, vei cauta sa le recreezi, nostalgia acelei intensitati setandu-ti un etalon de simtire.

De fapt, intreaga existenta este subscrisa acestei cautari de sens, de intensitate, de fuziune si comuniune, de transcendere a ego-ului, de descoperire a unei intensitati menite sa te faca sa te simti viu, integrat, congruent.

La nastere are loc separarea de binecuvantata stare de comuniune cu mama si acum se pun bazele  angoasei separarii. Separarea creeaza anxietate. Singuratatea este sursa tuturor anxietatilor de fapt.

Trairea orgiastica este o metoda intensa de depasire a acestei separari, a izolarii pe care individul o simte.  Trairea orgiastica este nevoia de comuniune: cu o persoana, cu sunete, cu senzatii, cu universul.

De aici apar si excesele: relatiile de dependenta de un partener,  dependenta de droguri, dependenta de spiritualitate.  Toate acestea pot crea sentimentul de fuziune intensa, de  abolire a singuratatii, a granitelor propriului eu.

Cum depasesc oamenii sentimentul separarii si singuratatii?

Cea mai completa forma de uniune este  dragostea, comuniunea cu o alta persoana. Aceasta comuniune alina orice spaima existentiala. Abuzul de droguri diminueaza enorm cand omul se indragosteste. De ce? Pentru ca au descoperit drogul suprem : dragostea.

Pentru ca prin iubire, nevoia de intensitate, de comuniune, de anulare a sentimentului izolarii, este satisfacuta de alchimia emotionala cu o alta entitate psihica. Dragostea este raspunsul la problema existentei umane.

Cand unul din parteneri cere foarte mult de la celalalt, este pentru ca incearca sa compenseze pentru ceea ce nu a primit de-a lungul devenirii sale:  validare, sustinere emotionala si fizica, materiala, protectie, dragoste neconditionata. Vindecarea presupune in primul identificarea si recunoasterea acestor nevoi.

Cel mai usor sa alungi singuratatea este intr-o relatie.  Cel mai productiv este intr-un job, in cariera, intr-o vocatie.  Cel mai autentic este intr-un dumnezeu, intr-o forma a divinitatii accesbila intelectului si emotionalului tau.

Cautam  un misticism al simturilor, un misticism al trairii care poate sa implice sau nu trairea religioasa. Mai degraba, cautam transcendenta din actiunile banale. Reinvestirea cu magie, cu constienta a oricarei actiuni iti poate aduce acea stare de unitate.

Exercitiile spirituale de comutare a atentiei pe clipa prezenta, pe constientizare, iti redau bogatia timpului, bogatia prezentei. Pentru ca timpul nu mai trece intr-o uitare si frustrare de sine, ci dimpotriva, timpul este arhivat cu  multe momente de prezenta si constienta.

Ce e de facut pentru a turna maretie in banal, pentru a simti ca viata ta are ascendenta si sens?  Trebuie sa lasi zidurile sa cada.  Sa iesi din confortul certitudinilor meschine si sa cauti  acei oameni  si experiente care iti vor satisface strigatul surd din tine dupe esente, dupa comuniune si fuziune.

Nu te sfii sa traiesti! Nu trai excesul cu timiditate, alege-ti insa doar formele frumoase ale excesului: dragostea, creatia, devenirea. Ia cat mai des o supradoza de Zorba Buddha, adica de nebunie lucida si controlata care iti transforma plumbul din vene in dorinta de a celebra maximul uman ce exista in tine.

Trimite unui prieten! Trimite unui prieten!

Pentru a programa o sedinta de terapie sau coaching trimite un email: sofia@artdevivre.ro,  (+40) 727. 490. 830

 

4 comments to Nevoia de traire orgiastica

Leave a Reply