Pilula magica a fericirii s-a inventat!

Vrei o pilula magica care te face instantaneu sa te simti mai bine? Vrei sa simti ca viata are sens, ca ai timp si ca haosul se transforma in ordine? Vrei sa nu mai fii coplesit de anxietate, de panica, de stari confuze si depresive? Vrei sa te simti in control asupra propriei vieti? Vrei sa-ti umpli privirile de senin si de magie in loc de frica si de respingere? Chiar vrei sa fie simplu si nu complicat?

 

Aceasta pilula magica exista si nu te costa nimic. Decat orgoliul si incapatanarea de a sti tu mai bine, de a crede ca daca te gandesti suficient de incordat vei afla un raspuns.

Raspunsurile vin de cele mai multe ori tocmai prin a lua o pauza de la gandire. Aceasta pilula magica este MEDITATIA. Prin meditatie opresti pilotul automat care este mintea si care functioneaza “din fabrica” pe modulul frica, ingrijorare si control.

Evolutiv vorbind creierul este setat in mod automat pentru a fi tot timpul atent la pericole, a le anticipa si a le controla. Milioanele de ani petrecute in savana au facut ca cel care supravietuieste si isi perpetueaza genele sa fie cel care este mai degraba pesimist si nu optimist. Mai bine sa te ingrijorezi si sa fii atent la pericole si sa se dovedeasca ca nu e asa decat sa fii increzator ca totul va fi bine. Sunetul cristalin care il auzi in padure e mai bine sa-l identifici drept sarpele cu clopotei si sa te feresti de el, chit ca descoperi ca te-ai inselat si ca era doar fosnetul vantului printre funze.

Doar de cateva decenii supravietuirea fizica nu mai este o problema. Aceasta e o schimbare recenta in istoria evolutiei omului, creierul nostru fiind un hardware antic care astazi ruleaza un cu totul alt fel de soft. Pana cand  acest update devine codat genetic astfel incat sa ne nastem echipati cu softul actualizat, va mai trece inca mult timp.

Generatiile recente se confrunta cu schimbari fara precedent. Tragedia starilor noastre mentale are la baza faptul ca evolutia tehnologiei nu este dublata, in acelasi ritm, de evolutia constiintei. Stiinta care se ocupa cu relatia dinamica intre intre gene si mediu, cum se influenteaza si se schimba una pe alta, se numeste behavioral epigenetics si de-abia de 10 ani este studiata in profunzime.

Practic trebuie sa luptam impotriva propriei noastre naturi. Cu alte cuvinte, optimismul trebuie invatat. Avem mosteniri grele – sunt din ce in ce mai multe studii serioase care arata ca anxietatea se mosteneste genetic de la parintii si bunicii nostri de exemplu. Asta neluand in calcul mostenirile mediului familial si social in care am crescut. E o loterie genetica si de mediu unde nu avem nimic de zis – inclinatia catre optimism este de asemeni in proportie de 50%  un dat genetic.

Tendinta catre adictie, stress, bipolaritate, narcisism, psihopatie, toate sunt un dat genetic care atunci cand intalnesc un mediu educational nefavorabil se activeaza si duc catre tulburari psihice.

Poti da fuga la psihiatru sa ceri o pilula cand te copleseste anxietatea si depresia. Aroganta omului modern obisnuit sa traiasca pe fast forward, mereu fara timp si intr-o foame continua de nou, rapid si mai ales fara efort si disciplina, ne face sa credem ca totul se poate rezolva cu medicamente. Si da, psihiatria este un raspuns cand deja e prea tarziu iar creierul este coplesit si paralizat, inlantuit in obsesii redundante, obosit de lupte nedrepte si mai ales gresite. Schizofrenia si bipolaritatea de exemplu beneficiaza de pe urma tratamentului psihiatric.

Restabilirea unui minim echilibru este insa doar inceputul schimbarii. Nu exista nici un test clinic de exemplu care sa arate dezechilibrul de serotonina din creier – desi aceasta este ipoteza de la care se pleaca in diagnosticul de depresie clinica care intiaza cel mai adesea vizitele la psihiatru. Iar efectele secundare ale medicamentelor sunt de multe ori la fel de rele ca si simptomele initiale.

Vreau sa subliniez ca nu duc o lupta de denigrare a psihiatriei pentru a evidentia prin contrast efectele pozitive ale terapiei, cele doua fiind de multe ori complementare si recomandate reciproc. Dimpotriva, am uneori reveriii „farmacologice” in care toti oamenii ar trebui sa luam medicamente – dar asta e doar oboseala care ti se insinueaza in minte cand esti prea constient de nebunia din noi si dintre noi si care vede cat de simplu ar putea fi daca toata lumea ar intelege niste lucruri de baza.

Si ce minunat ar fi sa existe un download pe care sa ni-l facem cu totii pentru a ne face upgrade si update instantaneu… Va fi posibil probabil pentru generatiile viitoare dar care si ele se vor confrunta cu alte probleme si dileme (exista virusi pentru orice soft de exemplu).

Ce putem face astazi insa este sa luptam cu virusii mentali care se perpetueaza prin mintile pesimiste si inclinate care negativism. Medicina a  cunoscut o adevarata revolutie cand s-a descoperit la inceputul secolului ca bolile se transmit prin virusi si bacterii. A urmat o campanie mondiala de igienizare si vaccinare, astfel incat astazi nu mai trebuie sa ne fie frica de bolile care inainte amenintau supravietuirea.

Aceeasi campanie de igienizare si vaccinare se desfasoara astazi la nivel psihologic impotriva virusilor mentali.  Avantul psihologiei si dezvoltarii personale sunt doar consecinta faptului ca astazi avem timp sa ne preocupe supravietuirea psihica, si de fapt nu numai supravietuirea ci astazi vrem chiar fericire si implinire. Evolutia tehnologiei si medicinei au eliberat omul de o gramada de griji astfel incat preocuparea de astazi nu mai este sa ne indeplinim nevoile de baza, ci nevoile superioare – de conexiune umana, dezvoltarea potentialului, transcendenta. Astfel ca azi ne intrebam despre sensul lucrurilor, un lux evolutiv pe care toti ni-l permitem dar pentru care putini vor sa plateasca pretul.

Am incercat sa explic pe scurt de ce majoritatea oamenilor sunt inclinati spre pesimism si spre ingrijorare. Acesta e doar un articol, e infim dar poate suficient pentru a initia efortul de a citi carti de psihologie si dezvoltare personala. Aceasta ar trebui sa fie lectura de baza, nu romane si nuvele care sunt majoritatea halucinari emotionale si fantezii menite sa ofere o evadare scurta din propria viata.

Explozia de informatii si cercetari de astazi duc toate catre aceleasi concluzii: invatarea e continua, la fel si schimbarea. Haosul in care ne aflam astazi e consecinta prabusirii ideologiilor vechi fara ca dezvoltarea personala sa fi atins inca masa critica necesara pentru o schimbare la nivel global.

Mindfullness – arta de a fi prezent si constient e un trend ascendent care a migrat din traditiile filosofice estice in psihologie si care este aplicat si in business de exemplu. Este exercitiul de a deveni martorul propriei minti – insusi faptul de a deveni observator al fluxului de ganduri aduce o stare de liniste (recomand si sentimentul de panica insa, pentru ca asta ar trebui sa simti cand intelegi cat de mult traim pe pilot automat). Exista multe tehnici si tipuri de meditatie, nivelul superior fiind cel in care opresti cu totul mecanismul gandirii.

Logica mecanismului prin care meditatia aduce liniste e simpla – nu te mai gandesti la ceva, ci te gandesti despre gandire. Metacognitie. Aceasta este prima faza a meditatiei. Efectele sunt imediate pentru ca din start iei o pauza de la gandirea cu un anume scop si ai sansa, cu timpul, de a-ti identifica propriile patternuri de gandire.

Pentru ca asta e gandirea – o structura algoritmica si euristica, convergenta si divergenta care lucreaza cu concepte si notiuni si care duce la judecati si concluzii. Conceptele si notiunile sunt rezultatul perceptiei si sunt codate de limbaj. Aceste judecati iti determina apoi starile psihice.

Vrei sa iti schimbi starea, schimbi gandirea. Cum o schimbi? Mai intai intelegi cum functioneaza, apoi o destructurezi prin contemplarea ei (mindfullness), apoi analizezi conceptele si notiunile cu care lucreaza – care de multe ori sunt prejudecati, scurtaturi mentale care sunt necesare pentru economia creierului dar care sunt si periculoase, fiind rezultatul unor influente timpurii de mediu carora nu le mai stii urma.

Nu mai amintesc de perceptie si de limbaj – si acestea pot si trebuie a fi schimbate, dar primul pas este constientizarea lor si asta tot meditatia o face. Pentru ca in primul rand inveti sa fii atent la ceea ce ai luat de bun prin obisnuinta. Si de multe ori, ne-am obisnuit prost.

Repet,  aceste informatii sunt infime. Daca citind aceste articol ai  vreo epifanie, o vei uita. Garantat. Orice intelegere noua trebuie repetata pentru a deveni convingere, adica un automatism al gandirii. Cu asta iti poti incepe ziua: cu o meditatie activa prin care iti repeti ceea ce ai inteles. Astfel poti alege care sunt automatismele care iti ghideaza viata si in sfarsit, ai controlul mult dorit.

Nu vei controla niciodata oamenii si nici viitorul ci doar propria gandire care te face sa iti selectezi oamenii si sa iti creezi viitorul. In esenta e o opera demiurgica de autocreere, dand satisfactie astfel si conceptiei ca avem cu totii o scanteie divina in noi. Nu stiu despre zeii ipotetici din afara noastra dar cu certitudine putem avea tangenta la sentimentul de divinitate atunci cand din haos facem lumina.

 

P.S. Va amintesc ca Organizatia Mondiala a Sanatatii preconizeaza ca in 5 ani depresia va fi pe locul 1 ca si raspandire la nivel global, acum fiind pe locul 4. Daca e sa avem vreo ingrijorare asta sa fie – frica de depresie. Nu vreau sa sune apocaliptic, dar asta e realitatea.

In procesul maturizarii, la orice varsta, alegerea este intre a ne lasa purtati de majoritate sau de a ne face temele singuri. Invatarea e continua iar la nivel fiziologic este scopul pentru care creierul a evoluat si evolueaza si care aduce satisfactie. Momentele de evrika si de bingo sunt hrana dorita de creier. Poti face parte din schimbare sau poti deveni o statistica despre care generatiile viitoare vor da exemplu „asa nu”.

Pentru ca aceasta este directia schimbarii: mindfullness, optimism, eliberare de prejudecati. Libertatea reala este cea de gandire. Te lasi gandit de trecut si de societate sau te gandesti tu pe tine – povara minunata a libertatii!

 Trimite unui prieten! Trimite unui prieten!

Leave a Reply