Terapie pe fast forward!

1. Fa zilnic efort intens 15-30 min. Biologicul determina psihicul mult mai mult decat crezi! Creierul tau e o fabrica de chimicale, preia conducerea!
 
2. Nimeni nu e responsabil de fericirea ta decat tu. Desigur, ceilalti intervin tot timpul dar tu esti in control – inclusiv in a-i i alege pe cei ce-ti sunt in jur.
 
3. Nu e treaba ta ce cred altii despre tine, e doar a lor. In cateva secunde te-au si uitat, nu esti atat de important precum crezi! Barfa e un fenomen social normal, nici tu nu scapi, fa parte din firesc! Daca vrei sa te amuzi, lanseaza tu un zvon despre tine si apoi urmareste psihoza in masa in toata splendoarea ei.
 
4. Ca atare nu te lua foarte in serios tot timpul, nici ceilalti nu o fac!
 
5. Invidia si furia sunt o pierdere de timp. E ca si cum ai bea otrava si te-ai astepta ca celalalt sa moara.
 
6. Mai bine empatie, entuziasm si optimism. Habar n-avem cum va fi maine, dar cum nevoia de anticipatie e fireasca, pariaza pe miracol. Macar te simti bine intre timp.
 
7. Ia o pauza de la gandit din cand in cand – yoga si meditatia sa nu lipseasca din dieta ta cognitiva. Vei fi surprins cum te vei surprinde aberand cu gratie despre viata ta.
 
8. Dormi suficient. Somnul e in topul motivelor de fericire si de sanatate. Memoria ta are nevoie de somn pentru a se reorganiza. Lipsa de somn te face psihotic. Cei care sunt privati de somn mai mult de 72 de ore incep sa aiba halucinatii in stare de veghe.
 
9. Controleaza-ti reveriile pe care le ai cu ochii deschisi. Jumatate din timpul in care esti treaz esti cu gandul la trecut sau la viitor – macar povesteste-ti-le frumos. Reveriile sunt o vacanta mentala – de ce ai transforma-o intr-un cosmar?!
 
10. Aculta-ti corpul, incearca diverse experimente cu alimentatia. Vei fi uimit cum ti se schimba starile in functie de ceea ce mananci. Ce simpla poate fi fericirea, dezolant de simpla.
 
11. Controleaza-ti instinctele. Cel mai mult te vei iubi pe tine insuti atunci cand faci ceea ce trebuie sa faci in loc de ceea ce ai chef sa faci.
 
12. Doar asa a pierde controlul din cand in cand e o placere. Putina vina e normala, nu refuza nici o emotie – doar sa le controlezi tu, nu ele pe tine.
 
13. Fa-i pe altii sa zambeasca, complimenteaza sincer, subliniaza-le calitatile. Vor incerca sa se ridice la inaltimea frumusetii pe care o vezi in ei. Efectul Pygmalion e real, si tu ai fost motivat astfel fara sa-ti dai seama.
 
14. Nu critica si nu reprosa. Daca oamenii s-ar fi putut schimba astfel, ar fi facut-o deja. Nici tu nu o poti face…altfel nu ai mai critica si nici reprosa.
 
15. Trecutul e trecut, nu poate fi schimbat. Doar sa nu-l repeti. Accepta ce nu poate fi schimbat – Sisif nu mai e la moda.
16. Apropie-te de familia ta. Posibil sa fie toti nebuni dar daca tu esti cel sanatos, vei sti sa faci sa fie armonie. Nu dreptate, ci armonie.
 
17. Alege-ti credintele cu grija, ele sunt stapanii tai. Cu cat ai mai putine, cu atat esti mai liber.
 
18. Asa e, nimic nu e intamplator, mai ales logica. Nu cauta sens divin sau mesaje de la univers ca sa-ti justifici ignoranta sau naivitatea. Binele triumfa daca identifici si te indepartezi de rau, in loc sa il justifici.
 
19. Traieste-ti dezamagirile cu vocatie spirituala. Dezvrajirea e parte din maturizare, toti trecem prin asta. Dezvolta o tehnologie a tristetii pentru a evita depresia.
 
20. Citeste ca un disperat. Cu siguranta nu mai esti atat de tanar ca sa stii totul!
21. Ofera si a doua sansa oamenilor. Dar nu o face de o mie de ori! Stabileste-ti reguli pentru iertat pentru ca altfel se transforma in prostie.
22. Warning : Your ego is not your amigo!
 
23. Accepta paradoxurile si contradictiile, si ale tale si ale celorlalti. Suntem cu totii intr-o relatie cu misterul – iar spre deosebire de multe alte relatii, macar stii din start ca nu vei pricepe mare lucru. Nu-i vei intelege nici pe ceilalti, nici pe tine decat mult mai tarziu.
 
Dar timpul….aduce vindecare. Sa-i dam timpului timp, si intre timp, sa nu-l pierdem pe oameni si lucruri care nu conteaza!

Leave a Reply