Inteligenta e de multe feluri, psihologia inca dezbate definitii clare. Dar intuitiv toti stim sa recunoastem inteligenta. O asociem cu succesul si cu fericirea, si nu e intotdeauna asa.
In afara de faptul ca circula in mediul online tot felul de articole care arata o corelatie negativa intre inteligenta si fericire, inteligenta care iti poate determina succes recunoscut pe scena sociala nu se reflecta neaparat in viata emotionala. Numai anul trecut, un site de satira il ironiza pe Elon Musk pentru cautarea sa romantica pe care si-a exprimat-o atat de autentic si vulnerabil in cateva interviuri.
Iq-ul si dragostea au o relatie dificila. Multe genii ale istoriei au fost nefericite in dragoste. Explicatia e contextuala: oamenii care isi investesc inteligenta cu pasiune intr-un domeniu de activitate nu au cum sa dedice atat de mult timp socializarii si relatiilor, tocmai pentru ca au alta treaba. Iar pentru a recunoaste diversele tipuri de personalitate disfunctionale ai nevoie de multa experienta. Cum recunosti un/o narcisist, sociopat, borderline, (partenerii care sunt numiti in limbajul urban “toxici”) daca nu ai avut de-a face cu ei?
Paradoxal, oamenii inteligenti sunt mai predispusi la a avea relatii toxice. Oameni la care nu te astepti pot fi prinsi intr-un cerc vicios romantic, care privit din exterior pare hilar si contradictoriu.
Explicatiile sunt in realitate simple, dezolant de simple. Nu e vorba de standarde scazute sau de repetitia unor traume adanc ingropate. Excesul de explicatii specifice psihologiei tinde sa puna orice esec romantic pe seama unei copilarii deficitare. In acest caz insa explicatiile tin mai degraba de efectele secundare ale inteligentei si a abilitatilor pe care aceasta le construieste. Pentru ca:
Atingi succesul pentru ca ai depus efortul. Potential are aproape toata lumea, dar succesul cere dedicare si disciplina, chiar obsesie. Aceasta atitudine de angajament se transfera si in relatii – mecanismul este logic in esenta: te dedici, faci fata momentelor dificile, nu renunti, inveti, te adaptezi, rezisti la stress si obtii rezultate.
Cu aceeasi atitudine de rezistenta la efort si asumare a dificultatilor sunt abordate si relatiile romantice. Crezi ca vei face lucrurile sa mearga daca iti depasesti limitele si rezisti la stress. Daca esti si o persoana empatica, cu atat mai mult te vei da peste cap sa intelegi de ce celalalt e asa cum este, te vei uita de 2 ori la tine inainte de a acuza si vei crede mai intai ca nu faci tu ce trebuie pentru ca relatia sa functioneze.
Si persoanele toxice pot avea o inteligenta ridicata ( sociopatii in special) astfel incat vor avea o poveste coerent construita care sa explice eventualele derapaje de comportament dubios pe care le au si pot manipula logica astfel incat sa para ca e mai tot timpul vina celuilalt.
Personalitatile toxice stiu ca obtin multe cu victimizarea. Astfel ca te poti trezi intr-o intriga psihologica cu valente de labirint si telenovela care iti provoaca inteligenta pentru a-i da de capat. Si de fapt filmul e de multe ori altul. Pentru ca:
Narcisistii au incontinuu nevoie de confirmari si de validari, iar atunci cand ele vin din partea unor persoane inteligente, satisfactia este cu atat mai mare. Increderea in sine a narcisistului este de fapt fragila, astfel ca are nevoie de cineva puternic si stabil care sa le sustina imaginea de sine. Treptat vor canibaliza relatia pentru ca incearca constant sa-i demonstreze celuilalt ca nu sunt de fapt atat de inteligenti si de stabili.
Pentru ca manipularile continue de logica si discutiile in contradictoriu vor epuiza partenerul stabil astfel incat acesta incepe sa se indoiasca cu timpul si de propria-i inteligenta si de sanatatea sa psihica.
Partenerii toxici vor cauta persoane stabile, echilibrate emotional si cu viata in ordine pentru ca se asigura astfel ca nu trebuie sa ofere mare lucru in relatie, pentru ca celalalt deja este puternic prin el insusi.
Narcisistii si sociopatii au de multe ori o masca seducatoare, spontana, amuzanta – au “social skills” dezvoltate tocmai pentru ca asta fac mai tot timpul. Sunt priceputi la seductie si nu pot depasi faza initiala de indragostire, adica relatia nu va evolua catre o iubire stabila si constructiva. Literal, te baga intr-un film, te agata de un demo relational si apoi celalalt crede ca daca face imposibilul relatia poate fi cum a fost la inceput.
La inceput vor fi amuzanti, intensi, provocatori, te vei simti inteles si special. Ai chimie si esti euforic din cauza atentiei coplesitoare pe care o primesti. La inceput. Nici nu simti cand rolurile se schimba si tu trebuie sa te dai peste cap sa le schimbi starile proaste. Cumva, te vor face sa te simti vinovat pentru insatisfactiile lor. Iar daca tu ai o problema, ei vor avea una si mai mare : daca tu ai o durere de cap, ei vor avea o tumoare pe creier.
E usor sa fii orbit de dragoste, si mai ales, de sex intens. Nu degeaba indragostirea e identica cu efectele cocainei – si imaginatia si iluzia si sexul influenteaza chimia organismului la fel de intens.
Personalitatile toxice isi exprima si prin sexualitate nebunia si dezechilibrul. E si o forma de supunere a celuilalt prin placere, e si o modalitate de “exorcizare”. Au un apetit sexual ridicat pentru ca tensiunea interna trebuie manifestata fizic – cu cat traim mai intens emotional, cu atat corpul are nevoie sa simta la fel de intens echivalentul fizic al trairii emotionale.
Cu cat tensiunea si contradictia dintre cei doi e mai mare, cu atat sexualitatea este mai intensa. Stabilitatea si predictibilitatea unei relatii armonioase duc la rutina erotica. Pasiunea insa e alimentata de incertitudine, de jocuri de putere, de certuri si impacari repetitive.
Personalitatile toxice dezvolta arta seductiei ca si instrument de control si de manipulare a celuilalt. Avantajele obtinute pot fi atat emotionale ( validare, confirmari ale ego-ului, atentie ) cat si materiale.
Femeile cu personalitati toxice sunt ceea ce in limbajul urban e numit drama queen. Manipularea e prin seductie, declaratii exagerate de afectiune, victimizare cu privire la trecut. Terorizeaza partenerul prin inducerea sentimentelor de vina, prin lacrimi, prin amenintari cu sinuciderea, inventarea unor boli false sau a unor drame familiale.
Barbatii cu personalitati toxice au in general vicii care nu ies la iveala de la inceput, pot fi agresivi fizic sau pasiv-agresivi emotional, fie evita conflictul si dispar pentru a crea tensiune, fie acuza partenera de infidelitate cand de fapt ei insisi au o viata sexuala promiscua.
Cu cat relatia este mai lunga, cu atat mai greu se iese din ea. Pentru ca investitia de efort este mare, impacarile si promisiunile sunt marete si tot timpul ai senzatia ca daca mai faci si lucrul asta, de data asta o sa functioneze. Te obisnuiesti cu abuzul, pierzi reperele normalitatii si din salvator devii victima.
„In viata vei intalni si sensuri giratorii. E bine sa stii cand sa iesi din ele”
Sensuri giratorii: Oameni care vor fi langa tine doar atunci cand ei au nevoie de tine. Oameni care vorbesc si promit dar nu fac nimic. Oameni carora le dai multe sanse si nu se schimba. Oameni care doar iau si nu ofera nimic.
3 Comments
Perfect adevarat .Am intalnit un individ toxic,toata lumea era de vina pt eșecurile lui si trăiește si acum pe spinarea femeilor,obligatoriu mai in varsta decat el,cu stabilitate financiară,ca sa aiba de unde sa-l finanțeze. Si mitoman,un mincinos notoriu,minte cum respira. Dar cu siguranta totul are un final.
Am reusit sa ies cand am simtit ca ma pierd pe mine ca om, ca pierd mult nefiind prezenta in viata copiilor. Acum incep sa invat sa merg din nou . Confirm, e foarte greu, dar merita. Curaj si multumiri Sofiei pentru articole.
Este absolut senzational articolul.De 15 ani de casnicie ultimii 7 sunt exact asa.Stiu si nu pot vira din rond.Incredibil si cand mai e un copil la mijloc e si mai greu.