Intrebari frecvente

Psihoterapie sau consiliere?

Cei doi termeni, sunt folositi, adesea, ca sinonimi. Totusi, psihoterapia si consilierea se deosebesc ca durata de timp, ca tehnica si apoi ca impact asupra persoanei. Psihoterapia presupune, de obicei, un numar mai mare de sedinte si o interventie de mai mare profunzime asupra personalitatii. Consilierea, in schimb, se asociaza cu o atitudine suportiva din partea consilierului, cu oferirea unor sugestii si interventii centrate pe comportament, presupunand o durata relativ mai scurta a tratamentului.

Un termen care este folosit tot mai des este cel de consultatie si se refera, mai degraba,  la o atitudine de colaborare intre client si terapeut. Clientul participa activ in deciziile privind subiectele  discutate in cadrul sedintei si in gasirea unor solutii.

 

Ce este life coaching-ul?

„Antrenamentul pentru viata” este un proces de dezvoltare personala, centrat pe stabilirea si atingerea obiectivelor personale/profesionale ale unei persoane.
Folosind tehnici de consultanta, sociologie si leadership, life coach-ul te va ajuta sa-ti cunosti motivele, atuurile si obstacolele si sa alcatuiesti un plan de actiune pentru schimbari pozitive in viata ta.

 

Care este diferenta dintre life coaching si psihoterapie?

In vreme ce sedintele de psihoterapie se concentreaza pe solutionarea unei stari disfunctionale, „antrenamentul pentru viata” inlesneste trecerea de la o stare functionala la una optima. Mai precis, nu trebuie sa te simti rau ca sa apelezi la un life coach, e de ajuns sa aspiri la a te simti perfect impacata.
Sintagme precum „potentialul maxim al individului” sau „campion al propriei vieti” pot suna ca niste clisee, dar sunt adevarate scopuri pentru antrenorii determinati sa-ti redea increderea si hotararea.

 

Care este diferenta intre psihiatru, psiholog si psihoterapeut?

Psihiatrul este absolventul unei facultati de medicină si specializat in psihiatrie.  In competenta sa intra prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor psihice. Instrumentul terapeutic principal utilizat de psihiatru este prescrierea medicatiei potrivite.

Psihologul
este absolventul unei facultati de psihologie si specializat in domenii diferite: psihologie clinica, educaţionala, organizationala etc. In competenta sa intra studiul psihicului si al comportamentului uman, testarea psihologica, investigarea si recomandarea unor modalitaţi de soluţionare a diferitelor probleme psihologice.

Psihoterapeutul
este specialistul (de exemplu medic sau psiholog) cu o formare postuniversitara in psihoterapie. Instrumentul terapeutic principal utilizat de psihoterapeut difera in funcţie de scoala terapeutica careia ii apartine: conversatia terapeutica, psihodrama, hipnoza, interventia prin arta, terapie existentiala, etc.

 

Psihoterapia se recomanda numai bolnavilor psihici?

Cele mai multe dintre persoanele care contactează un cabinet de psihoterapie o fac pentru ca trec printr-o perioada dificila a vietii, se confrunta cu o problema existentiala complexa si, in general, pentru ca se gasesc intr-o situatie pe care considera ca nu o pot rezolva singuri sau cu ajutorul celor apropiati.

Sunt persoane care solicita ajutor pentru ca intr-adevar sufera de o boala psihica si sunt in evidenta unui cabinet psihiatric. In aceste cazuri, psihoterapia completeaza tratamentul medicamentos prescris de medicul psihiatru.
Un segment important dintre cei care solicită psihoterapie este reprezentat de persoanele care se inscriu intr-un grup de dezvoltare personala deoarece doresc sa-si imbogateasca viata personala, sa-si imbunatateasca performantele profesionale si relatiile interpersonale.

 

Cat dureaza o psihoterapie?

Un program terapeutic complet dureaza, in medie, intre 6 – 20 de sedinte, cu o frecventa saptamanala si o durata de 45 – 50 de minute, in psihoterapia individuala, 90 de minute pentru psihoterapia de cuplu si 120 de minute pentru terapia de grup.

Durata este diferita, de la persoana la persoana, in functie de problemele cu care aceasta se confrunta si de gradul de responsivitate si implicare in terapie. Este dificil de precizat de la prima intalnire de cate sedinte va fi nevoie, insa pe parcurs acest aspect va fi mai usor de sesizat de catre client.

 

De unde stiu daca terapia a avut succes sau nu?

La inceputul terapiei, psihoterapeutul stabileste, impreuna cu clientul, cateva obiective clare, care pot fi modificate pe parcurs. In felul acesta, clientul poate evalua singur daca a devenit mai putin depresiv, anxios, agresiv etc.

Terapia, consilierea sau coachingul au avut succes daca:

  1. esti mult mai relaxat in tot ceea ce faci, adica ai un nivel de anxietate existentiala, cotidiana, mult mai scazut decat majoritatea oamenilor;
  2. ai un grad de toleranta la frustrare mult mai ridicat, adica te enervezi mai greu si mai rar;
  3. esti mult mai onest cu tine insuti si cu cei din jur, fiind mult mai deschis la autodezvlauire;
  4. ai relatii mult mai echilibrate, mai satisfacatoare si mai de durata cu cei apropiati;
  5. ai un grad crescut de toleranta la incertitudine, necunoscutul te sperie mai putin;
  6. esti mai capabil de a vorbi despre sine, de a nuanta exprimarea unor sentimente, de a descrie complexitatea unor trairi, de a suprinde ambivelanta sau contradictia dintre unele porniri sau nevoi, folosind un limbaj mai bogat si mai expresiv;
  7. accepti mult mai usor diversitatea umana, diversitatea de opinii, de gusturi si de conduita;
  8. esti mai creativ, mai non-conformist, mai liber sa alegi solutii noi, diferite de ale celorlalti;
  9. esti mai multumit de viata ta si, in acelasi timp, ai o atitudine mai relaxata in fata incertitudinilor existentiale si a mortii.

 

Sedintele de psihoterapie sau coaching sunt confidentiale?

Confidentialitatea este garantata, cu exceptia situatiilor in care exista riscul ca persoana sa isi faca rau singura.

 

Ce se intampla daca nu pot veni la o sedinta?

Daca doresti amanarea sedintei, esti rugat sa anunti acest lucru cu 24 ore inainte de sedinta.

Zilele si orele programarilor se stabilesc de comun acord si, de regula, se pastreaza pe tot parcursul terapiei. Aceste aspecte prestabilite si discutate in prima intalnire asigura o anumita constanta si stabilitate a terapiei si au un rol important in structurarea relatiei terapeutice.

Te asteptam cu drag atunci cand iti doresti o ora de conversatie cu tine insuti sau atunci cand iti doresti sa fii reflectat si imbogatit de parerea obiectiva a unui cunoscator in ale mintii si ale sufletului!

 

Trimite un mesaj daca doresti sa programezi o sedinta de coaching la sofia@artdevivre.ro sau 0727. 490. 830