Sofia Dumitriu

sofia dumitriu

Ce se intampla la psiholog?

Psihologul  lucreaza cu “materialul clientului” in prima faza, pentru ca  fiecare om are o naratiune despre el insusi, o interpretare a ceea ce i s-a intamplat.

Cand aceasta interpretare este dramatica sau cand evenimentele in sine sunt dramatice ne confruntam cu emotii intense greu de digerat. Neanalizate sau neintegrate cognitiv ele se pot transforma intr-un simptom psiho-somatic.

Uneori se vine la psiholog cu anumite intrebari si se pleaca cu alte intrebari – pentru ca de multe ori iti poti pune intrebarile gresite sau unele chiar imposibile.

Psihologul refocuseaza gandirea prin intrebari care arata  perspective ignorate – astfel apare o interpretare noua, mai coerenta si integrata.

A da un sens experientelor nefericite este o abordare terapeutica existentialista – se trece astfel de la faza emotionala “ ce mi-au facut ceilalti” la faza cognitiva “ ce am facut eu din ce mi-au facut ceilalti”.

A invata ceva din ceea ce ni s-a intamplat este ceea ce face creierul sa se “simta” fericit, tehnic vorbind. Gandirea corecta – cea care este atenta la prejudecati ( bias-uri) si alte scurtaturi cognitive sub forma stereotipurilor sociale, este performanta pentru care creierul evolueaza.  Daca Descartes ar fi trait astazi, in loc de „Gandesc deci exist” ar fi spus  “Gandesc corect deci exist!”

Analiza algoritmului gandirii este o abordare din psihoterapia cognitiv-comportamentala – conform statisticilor, este cea mai eficienta abordare in alchimia emotionala.

Pentru ca emotiile sunt in mare parte consecinta gandirii (au si o componenta biologica, de aceea pun accent pe analiza stilului de viata), este vital sa intelegem si sa corectam algoritmul cognitiv  fiind atenti la bias-uri cognitive (prejudecati de gandire si stereotipuri) si la erorile de interpretare care sunt consecinta logicii irationale: generalizari, subiectivism, predictii emotionale.

Incursiunea analitica poate  explica  comportamentele proprii sau ale celorlalti, intelegerea mecanismelor fiind in sine o rezolvare partiala – a intelege de ce reactionezi intr-un anume mod, care sunt mostenirile familiale care predispun si cum functioneaza dinamica emotionala si relationala sunt primii pasi terapeutici. Daca scopul ulterior intelegerii este schimbarea, aceste patternuri reactive pot fi inlocuite de obiceiuri noi dezirabile.

In urma „radiografiei” initiale a starilor emotionale cu care se confrunta clientul, stabilim obiective (scopul consilierii sau terapiei) pentru a defini asteptarile si a monitoriza progresul sedintelor.

In timpul sedintelor vom analiza impreuna cauzele acestor stari – de la dinamica emotionala mostenita din familie, la obiceiurile zilnice (lifestyle) si la patternuri de gandire si de interpretare. Intelegerile trebuiesc repetate pentru a deveni convingeri care apoi schimba comportamentul – acesta este procesul schimbarii, prin disciplina cognitiva.

Ce am studiat?

Psihologia a fost prima alegere ca facultate pentru ca am vrut sa-mi explic contexte familiale complicate, o motivatie des intalnita la cei care aleg facultatea de psihologie. Psihologia era prea tehnica insa pentru nevoia imediata de solutii,  „teorii  simpliste inventate de profani” – imi spuneam cu aroganta celui tanar care crede ca le stie pe toate;  astfel ca in paralel cu facultatea am studiat teoretic si practic psihologia alternativa/transpersonala, diverse tehnici si experimente din domeniul spiritualitatii, concurenta psihologiei.

Gandirea magica are o savoare aparte prin comparatie cu gandirea critica – pentru un timp insa, preferabil cat mai scurt, daca scopul este cunoasterea reala si nu o iluzie calduta. Astfel ca am facut recensamantul tuturor gruparilor  si scolilor de gandire alternativa aflate atunci pe “piata spirituala” (anii 2000) – reiki, tai chi, yoga, a 4-a cale a lui Gurdjieff, qigong, meditatia dinamica Osho, vipassana, retreat-uri, hipnoza regresiva in alte vieti (yep!), isihasm, respiratie holotropica.

Unele dintre experiente au fost wow  – yoga si meditatia le-am pastrat, iar restul au fost placebo si inca unul senzational, mintea  fiind de fapt magia suprema. Toate aceste cautari au fost experimente extrem de utile in a trai practic psihologia – am inteles puterea mintii si a credintei, am vazut cum inteligenta poate fi condusa de emotie in a gasi explicatii convenabile. 

Facultatea de psihologie a fost introducerea teoretica in domeniu, cristalizarea gandirii profesionale a venit in urma formarilor in psihoterapie – psihodrama, terapii scurte, psihologie transpersonala, terapie prin arta, si  alte workshopuri si cursuri adiacente pentru  detectia minciunii, descifrarea body language si a microexpresiilor, NLP, dinamica de grup.

In psihologie autoeducatia nu se termina niciodata pentru ca teoriile se schimba, unele sunt confirmate, altele raman speculative, neurostiinta revolutioneaza masiv, se pun la punct de exemplu astazi metode de psihoterapie cu psihedelice, iar intr-o lume din ce in ce mai tehnologizata in care ritmul schimbarii si viteza vietii devin coplesitoare, psihologia individului  devine psihologie sociala.

Astazi autoeducatia este la un click distanta – poti intelege puterea credintei si manipularea psihologica daca te uiti de exemplu la un documentar despre Coreea de Nord. La fel cum poti intelege puterea mintii, fenomenul placebo si capcana spiritualitatii daca te uiti la un documentar despre Scientologie sau despre Osho. Poti invata despre tulburarile de personalitate din filme si documentare despre sociopati, dictatori sau cazuri reale de escrocherii financiare si sociale.

Psihologia e in tot astazi, de la publicitate la marketing si politica. Social media influenteaza psihologia individului intr-un mod accelerat, cea mai mare provocare pentru omul modern fiind selectia si managementul informatiei – trebuie sa stii care sunt sursele corecte de informare pentru a evita pseudostiinta sau jurnalismul de senzatie. Iluzia cunoasterii este mai periculoasa decat ignoranta.

Este un proces la care eu insami sunt permanent atenta – am citit multe carti proaste pentru a descoperi care sunt cele care ofera informatia corecta validata stiintific. Ca si in multe alte domenii, si in psihologie este multa literatura speculativa, multe cercetari facute in psihologie de exemplu au fost invalide din punct de vedere statistic ( recent s-a incercat replicarea celor mai cunoscute studii din domeniu si in 70% din cazuri rezultatele nu au putut fi replicate).

In functie de interesele dezvoltarii personale ale clientului fac recomandari de carti, documentare, cursuri, filme pentru a sustine autoeducatia si consolidarea intelegerilor avute in urma consilierii.

Alte activitati profesionale

Dupa terminarea facultatii am avut cateva joburi temporare intre 2001-2004: traducator (franceza), redactor pentru o editura axata pe literatura psihologica, copywriter pentru un site de dating.

Intre 2005-2010 am locuit in USA, Florida unde am lucrat ca interior designer (arta este o alta mare pasiune), life coach si instructor de yoga.

In 2010 m-am intors in tara si am dezvoltat pentru un investitor un proiect de HR (personnel leasing) – Genius Consulting (2010 – 2011) care furniza personal specializat in industria petroliera.

Am lucrat intr-o firma de private banking  ca si Investement si risk profiler (2011-2012). Studiind psihologia irationalitatii, am dezvoltat un interes aparte pentru comportamentele irationale economice – la intersectia intre psihologie si economie se afla behavioral economics care studiaza procesul decizional si managementul riscului in investitiile financiare.

Din 2012 m-am dedicat exclusiv psihologiei si consilierii in practica privata.

Am sustinut workshopuri si conferinte, am participat la emisiuni TV si radio ( Canal 33 – Pasiune vs stabilitate in cupluImplinire pentru femei singure, divortate sau casatorite,  Infidelitate si conflicte sexuale , Terapia Imago si intelegerea relatiei de cuplu, Radio3net – Curios din nastere. Relatiile moderne incotro?, Radio Vocea sperantei – Dinamica relatiilor de cuplu, Biologic si emotional)si continui sa scriu articole prin care urmaresc sa introduc publicului concepte din psihologie intr-un limbaj accesibil care nu necesita cunostinte de specialitate.

Ma puteti urmari pe profilul personal de Fb  si pe pagina oficiala artdevivre pe FB.

[email protected]

0727. 490. 830