De ce iubim Facebook-ul?

Pentru ca poti fi un voyeurist fara vina, tolerat si chiar invitat. Pentru ca afli atat despre inchipuirea de sine a celorlalti cat mai ales te poti metamorfoza in Eu-l tau ideal, fara rid si fara pata, filosof, boem si cu toti boii acasa.

Pentru ca uneori ai nevoie sa participi la grupul de suport „singuraticii anonimi” pe care-l poti vizita pe furis sau declarativ cu check-inuri exotice, marturie a pungutei tale cu multi dinari sau a decadentei sezoniere de weekend – atunci cand vrei “sa-ti moara toti dusmanii”.

fb

Pentru ca poti citi un om dupa chipul si asemanarea profilului sau, si afli astfel daca sufera de Narcissistic Personality Disorder sau  Inchipuit Personality Disorder dar mai ales, daca sufera de relatie de cuplu sau doar se complica intr-o relatie strict nehotarata.

Pentru ca iti dai seama ca cei care nu spun nimic despre ei dar verifica zilnic gazeta de perete sunt control freak, manipulatori sau nesiguri de ei astfel incat nimic interpretabil despre ei nu scapa opiniei publice.

Pentru ca pozele cu pufosenii miorlaitoare iti permit sa-ti iei pe ascuns doza de duiosie si sensibilitate in timp ce poti profesa in continuare imaginea de cinic blazat si realist.

Pentru ca poti lua la orice ora o supradoza dintr-un cocktail de filosofie si trivialitate si dupa fiecare vizita pleci furand un zambet sau o inspiratie cu potential de antidepresiv de marca.

Pentru ca iti poti manifesta, absolvit de vina si pedeapsa, cleptomania de idei, de frumuseti si de intelepciuni, facand upgrade la maretie prin prietenia, chiar si virtuala, cu nume mai suspuse decat tine.

Pentru ca devii propitar de teren valoros cu setari falnice de Proprietate Privata, a carui statut de virtual poate fi ignorat cu succes intrucat creierul nu prea face diferenta intre imaginatie si realitate.

Pentru ca iti poti cosmetiza viata intr-un alter ego avatar, asa cum ar fi trebuit sa fie daca ursitoarele darwiniene n-ar fi avut o zi nefavorabila astral.

Pentru ca te poti apropia tiptil de cineva, imbracat in straie amicale, camufland sub intentii nobile de simpatie curiozitatea de a iscodi prin sertarele celuilalt, mai ales cele cu tag de romantism.

Pentru ca poti spiona obsesiv-compulsiv pe toti ecsii si restul gresitorilor, meditand nostalgic masochistic la ce ai avut si ce-ai pierdut.

Pentru ca FB te poarta in jurul lumii si vazand cum traiesc altii, afli despre limitele universului tau si pentru cateva clipe, traind by proxy, peretii camerei tale sunt aboliti de igrasia concretului.

Chiar si cei care nu au FB iubesc Facebook-ul pentru ca astfel pot fi ultimii dintre mohicani care never ever never ever never nu ar cadea in pacatul muritorilor de rand  si nu si-ar face legitimatie de om jumate real jumate eter-eal. Pana cand isi fac.

8 comments to De ce iubim Facebook-ul?

 • marina_mini

  bine punctat !

 • Andrei S

  Din păcate este și un instrument de marketing eficient și ieftin… pe care altminteri îl găsesc foarte obositor.

  Felicitări pentru blog.

 • X

  F adevarat articolul , fb-ul e un mediu nociv in care te poti ascunde usor dar si poti rani pe cineva ,e ca un alternate-life insa mult mai distructiv pentru ca te face sa crezi ca esti o mica celebritate in confortul propriei tale case , ceea ce nu e complet adevarat.Imi pare rau de oameni care utilizeaza excesiv fb-ul si poate ar trebui cumva treziti la realitate .

 • Elena

  Problema mai mare este ca facebookul nu este decat cel mai bun mediu pt flirt… si te si poti ascunde usor…

 • Sophia

  E ok articolul insa nu toti iubim facebook-ul, pentru multi e o tampenie si un mod fals de a trai o viata in fata computerului in loc de a o trai real, afara dar pentru multi care au un stil de viata american in care stau 12-14 ore in fata unui computer facebbok-ul reprezinta singura forma de viata posibila.

 • mia

  Pentru toate motivele pe care le-ai prezentat, eu urasc F.b…si il urasc atat de tare incat nici nu-i pot pronunta numele…si ma consider un om normal…intr-o lume total anormala.Sau o fi invers iar eu nu mai stiu?!

 • Stefan

  True! …. pentru ca acest articol merita 7 continuari…. :))

Leave a Reply