Teatrul tau este sensul, dragostea, divinul si fericirea

Educatia incepe acasa, la fel ca si nevroza. Cand broderiile noastre relationale si poticnelile sociale te aduc in conflict – cu celalalt, cu lumea, si mai ales cu tine insuti, e momentul sa pui pauza si sa te uiti la matrixul vietii tale.

Sa-ti iei viata la analizat, ca un detectiv psihologic, inarmat cu instrumentele cunoasterii si sa pleci pe firul obsesiilor, disperarilor si contradictiilor tale si sa vezi de unde ti se trage. Si mai ales, cum ti-a “tras-o” existenta, pentru ca nu ne alegem nici parintii, nici educatorii si nici macar restul vietii. Pana cand.

Liberul arbitru  este o iluzie pana in momentul in care nu vezi realitatea si pe tine insuti asa cum esti, si sus si jos, si urat si frumos, si lumina si intuneric. Abia apoi poti face alegeri constiente si asumate, fara manie si fara filtre sociale. Doar atunci vezi lucrurile obiectiv, ca un martor detasat si  cu regulile jocului invatate iti poti alege ambroziile si otravurile.

Morala sociala, cu imprumuturi crestinesti si spiritualitati de import, ne creeaza Supra-eul, iar daca ai avut si un parinte autoritar, urzeala-i gata. Ai asteptari  de la tine de dimensiuni apocaliptice, te judeci si te pedepsesti pentru esecul de a nu fi la inaltimea pe care o halucineaza altii pentru tine.

A muri inainte sa mori inseamna sa-ti ingropi cu disperare si cu bucurie deopotriva, miturile despre dragoste, despre divin, despre fericire si mai ales, despre sens si nemurire.

Mitul iubirii spune ca dragostea exista. Iubirea aceea care trece peste orice obstacol, transfigurarea organica in esente emotionale pretioase care vor alchimiza banalul in poezie si in intriga sexistentiala. Dragostea este religia omului pe pamant.

Demitizarea iubirii inseamna sa vezi dragostea nu ca si scop al vietii far’-de-care viata nu exista, ci ca un bonus destinic pentru  performanta ta ca Om. Vei fi iubit asa cum vrei tu cand tu vei fi asa cum iti doresti sa fii la modul ideal. Pentru ca dragostea nu te salveaza de nimic, nici de tine, nici de viata, ci e doar paliativ minunat in aventura descoperirii.

Demitizarea iubirii incepe cu demitizarea imaginii tale despre tine, cu acceptarea de sine in toata normalitatea si nebunia ta. Integrarea contradictiilor tale intr-o versiune asumata organizeaza haosul vietii in sine.

Mitul divinului spune ca divinul exista. Ca un inger protector si calau corectiv deopotriva, menit sa te indrepte cu joarda moralei pe drumul cel drept. Un divin dincolo de capacitatea noastra de intelegere, cu legiuiri misterioase, rezultante ale unei logici divine care functioneaza dupa alte reguli. Nu stim de care, dar de nepatruns pentru nevrednicii pacatosi de noi. Care suntem.

Demitizarea divinului incepe cu cunoasterea si infruntarea animalicului. Inseamna explorarea excesului, a patologicului de a simti cu inversunare, inseamna a savura fara vina, a cartografia placerea si puterea in toate ungherele lor “pacatoase”.

Spiritualizarea animalicului vine doar atunci cand l-ai privit in ochi si ai vazut ca farmecul lui e limitat. Ai ajuns la marginea placerii egoiste, iar prapastia ce se intinde in fata ta nu poate fi strabatuta decat pe covorul magic al principiilor corecte de viata.

Atunci incepe negocierea cu diversele credinte despre ce este dincolo de principiul placerii fizice. Stiinta nu  lucreaza cu credinte si imaginar  ci cu certitudini, mai putin categorice si mai putin moraliste.

Mitul fericirii spune ca fericirea exista. Ca este scopul vietii fara atingerea caruia viata nu merita a fi traita. Mitul fericirii spune ca ea este la indemana oricui si ca este un barometru pentru motivatia de a continua sa traiesti.

Demitizarea fericirii incepe cu a accepta ca scopul evolutiei nu e nicidecum fericirea, ci supravietuirea – care inseamna sa fii tot timpul atent la pericole, sa vezi partea negativa a lucrurilor tocmai pentru a fi pregatit cand “nenorocirea” ataca.

 Fericirea este o imposibilitate psihica pentru oamenii prea realisti. Ei prefera oricand insa usoara depresie existentiala a intelegerii decat euforia mediocra a halucinarii de bunastare. Unii oameni nu se pot pacali ca lumea e buna, ca adevarul si dragostea inving intotdeauna, ca exista o justitie suprema care-i va razbuna pentru nedreptatea sociala.

Demitizarea fericirii inseamna a nu alerga dupa fericire ca un dependent dupa drogul sau. Inseamna a trai congruent cu principiile tale de viata iar fericirea va veni ca un byproduct a actiunilor tale fata de sine si fata de altii.

Mitul sensului spune ca exista un sens. Ca existenta noastra este subscrisa din constelatii ancestrale unui sens pe care nu-l pricepem acum dar care, daca ai rabdare pana dupa ce mori, ti se va revela in toata splendoarea sa misterioasa.

Mitul sensului te face sa te asezi mediocru in nefacere, in neiscodire, in acceptare fatalista a misterului suferintelor tale. Inseamna a te orbi singur, dintr-o lipsa de infruntare a unei autoritati indescriptibile care ti-a scris legenda personala.

Demitizarea sensului incepe cu asumarea prozaicului existentei, vrajitor si saman al propriei vieti. Inseamna a decide singur cat intelegi si cat renunti sa intelegi, inseamna a te detasa de un scop anume – cum ar fi dragostea, divinul sau fericirea. Si a intelege ca doar cautarea e eterna.

Inseamna a deveni martorul detasat al propriei desfasurari, ca om si supraom, ca animal si zeu, ca stapan si supus, ca anxietate si entuziasm dement. Inseamna a intelege ca atunci cand te nasti, ursitoarele darwiniene ti-au daruit un bilet in randul intai intr-o sala de  teatru pe scena caruia se joaca propria ta viata.

Te vei bucura si vei plange alaturi de actorul principal, dar la final vei sti ca totul a fost un joc, fara scop si fara morala obiectiva, singurul sens fiind jocul si joaca in sine, alternanta de banuiala si de certitudine, de extaz si de disperare, un teatru caruia trebuie sa ii dai tu insuti un sens.

Aplauze, pentru fiecare performanta in sine si de sine. Teatrul tau este sensul, dragostea, divinul si fericirea.

 Trimite unui prieten! Trimite unui prieten!

6 comments to Teatrul tau este sensul, dragostea, divinul si fericirea

Leave a Reply