O selectie de carti pentru barbati care acopera zonele importante din viata masculina: viata personala, relatiile romantice, viata profesionala si dezvoltarea personala. Veti gasi o lista de carti reprezentative de top care acopera suficient de bine si necesar aceste zone pentru a avea o viata sentimentala, erotica, psihica si sociala implinita.
Simon Sinek este un speaker motivational si consultant organizational modern, actual si autentic. Sinek preda cursuri de Comunicare Strategica la Universitatea din Columbia. Episodul de Ted Talk – „Cum ne inspira marii lideri sa trecem la actiune” este printre cele mai populare clipuri din toate timpurile de pe TED.com, cu peste 43 de milioane de vizualizari, asta pentru ca Simon Sinek este un speaker vibrant care inspira la actiune instant.
Sinek ofera o perspectiva interesanta si actuala asupra notiunii de leadership, din punct de vedere ideologic si de marketing. Cartea ofera o analiza corecta si pertinenta a mecanismelor mentale si merge in profunzimea motivatiilor si psihologiei deciziilor pe care le luam.
„Cred ca sentimentul de implinire este un drept pe care il avem, nu un privilegiu. Cu totii suntem indreptatiti sa ne trezim dimineata cu pofta de a merge la serviciu, sa ne simtim in siguranta cat timp suntem acolo si sa ne intoarcem acasa, la sfarsitul zilei, plini de satisfactie. Ca sa atingem acest sentiment de implinire trebuie sa incepem prin a intelege exact DE CE facem ceea ce facem.
Pe masura ce „Incepe cu de ce” s-a raspandit in intreaga lume, nenumarati cititori mi-au pus aceeasi intrebare: „Cum pot sa aplic principiile din aceasta carte in cariera mea, cu echipa mea, cu compania sau cu fundatia mea? .
Impreuna cu doi dintre colegii mei, Peter Docker si David Mead, am creat acest ghid facil, care sa te ajute, pas cu pas, sa-ti descoperi propriul DE CE. Prin intermediul exercitiilor, al exemplelor si al pasilor care trebuie sa fie parcursi in fiecare faza a procesului,” Descopera-ti propriul de ce” te poate ajuta sa raspunzi la multe intrebari care te apasa, cum ar fi:
– Ce se intampla daca am aceeasi intrebare DE CE pe care o are si competitia?
– Pot sa am mai multe intrebari DE CE?
– Daca munca mea nu se potriveste cu raspunsul la intrebarea DE CE, ce este de facut?
– Ce pot face daca echipa mea nu se poate pune de acord asupra raspunsului la intrebarea DE CE?
Indiferent daca te afli la prima slujba, daca esti in fruntea unei echipe sau daca esti directorul general al unei companii, exercitiile din aceasta carte te vor ghida pe un drum al succesului si al implinirii pe termen lung, atat pentru tine cat si pentru colegii tai. Iti multimim ca te-ai alaturat efortului nostru de a construi o lume in care din ce in ce mai multi oameni incep cu DE CE. Inspira-i pe cei din jur!
Simon”
David Deida este un autor recunoscut drept un ghid spiritual modern, vizionar și provocator, care abordează orginal si autentic dilemele moderne ale polarității bărbat-femeie.
Veți găsi în carte un program concret și eficient de atitudini și practici transformative concepute special pentru o trezire și conștientizare fizică, mentală și spirituală.
David Deida explică argumentat și valid istoric cum rolurile bărbat-femeie trec printr-o schimbare rapidă și haotică în timpurile noastre – cu cât suntem mai egali cu atât apare depolarizarea între cele 2 sexe.
până în trecutul apropiat rolurile masculin-feminin urmau o line tradiționala bine stabilită și diferențiată: bărbații se ocupau de stabilitatea financiară și pragmatică, femeile construiau căminul și aveau grijă de casă și de familie.
Revoluția feministă și dezvoltarea personală au adus o egalizare și asemănare de rol – masculinitatea a învățat să internalizeze valorile feminine renunțând la stereotipuri rigide iar femeile și-au dezvoltat aspecte masculine în personalitatea lor, devenind mai independente, hotărâte și pragmatice.
Această luptă pentru egalitate, deși salutară în esență și cu beneficii clare, are drept efect secundar un dezechilibru la nivel de pasiune, intimitate si erotism. Deși e un deziderat istoric, egalitatea economică și socială a dus la un fel de neutralitate sexuală din care pasiunea a dispărut treptat, lăsând cuplurile confuze în încercarea de reconcilia cele două nevoi antagonice: echilibrul și pasiunea. Cu cât suntem mai egali, cu atât polaritatea dispare.
Atracția sexuală este rezultatul acestei diferențe de energie masculin-feminină care rezultă din jocul seducător-sedus. Pasiunea pe care toți o căutăm în dorința de a trăi intens și visceral rezultă din acest joc al contrariilor, al alternanței între dominare și supunere.
Cartea se adresează atât bărbaților cu trăsături masculine puternice cât și femeilor care au o energie feminină preganantă- cu cât suntem mai intenși în propria sexualitate cu atât atracția dar și conflictul sunt mai mari.
Veți găsi în carte câteva teme principale și actuale: felul de a fi al unui bărbat, atitudinea față de femei, polaritatea sexuală, ce vor femeile de la un bărbat, latura întunecată a personalității, practici corporale, yoga intimității pentru bărbați și femei.
Dacă vrei să descifrezi natura masculină, sa te înțelegi pe tine insuți și să controlezi ca un maestru provocările și testele feminității puternice, această carte este pentru tine.
O carte burtal de sinceră scrisă de un tip care a făcut din studiu și din scris o pasiune, apreciată de cititorii de pretutindeni care sunt sceptici la limbajul arid al științei.
Citind cartea vei simți că cineva, finally, te înțelege și că de fapt nu ești singurul revoltat de nedreptate, prostie sau răutate. Cartea este un ghid practic de dezvoltare a unei atitudini imune psihologic, de detașare și nepăsare extrem de necesare dacă nu vrei să te dezintegrezi de nervi și stress.
Vei înțelege de ce este spre binele tău să te schimbi iar cartea te ajută să îți găsești resursele interioare pentru a dezvolta această nepăsare vitală.
Limbajul franc și direct este actual pentru generațiile noi care nu se tem de cuvinte tari care nu sunt politically corect dar care exprimă autenticul.
Autorul face o sinteză corectă și utila din psihologie și dezvoltare personală – noua atitudine de detașare ți-o vei construi înțelegând mecanismele fine de dinamică socială și relațională. Cartea este o combinație originală de date științifice cu îndrumări practice de integrare a acestor înțelegeri în propriul comportament.
Dacă nu vrei să te irosești în revolte sisifice care nu rezolva nimic ci dimpotrivă, îți accentuează disperarea, această carte originală, ” din popor”, îți va fi un bun prieten, sfetnic și ghid de interacțiune urbană.
E obositor sa gandesti corect si asta se pedepseste grav: ne autosabotam predictibil si constant. “Arta de gandi limpede” este compendiul erorilor cognitive pe care le fac toti oamenii, inclusiv cei foarte inteligenti. Teoria irationalitatii este practicata de noi toti: gandirea nu este un mecanism perfect si infailibil ci este virusata “din fabrica” de erori cognitive. Cartea ofera exemple concrete, amuzante si ingrijoratoare totodata care ne arata ca ele sunt predictibile si astfel controlabile.
A gandi e dificil, de aceea toata lumea judeca – si o facem prin prisma unor prejudecati cognitive, conform unor stereotipuri morale si astfel luam decizii proaste si in business, si in relatii.
Talentul de jurnalist al lui Rolf Dobelli este un plus – intermediaza cunoasterea savantilor din psihologia sociala si cognitiva catre public intr-un limbaj accesibil si spumos, si cel mai important, corect stiintific.
Vom afla din carte ca nu stim sa ne marcam pierderea nici in dragoste si nici in business si astfel pierdem mai mult, ca risipim bani pe lucruri placebo sub influenta disonantei cognitive si a persuasiunii din neuromarketing, ca idealizam oameni si habar n-avem de limitele propriei incompetente, ca gratis e de fapt mai scump, ca hiperincrederea afecteaza mai mult barbatii decat femeile, ca explozia de optiuni ne face mai nefericiti, ca ne justificam eforturi personale si astfel ducem munca de Sisif, ca suntem prada pentru sarlatani iar atentia e o iluzie.
Cartea nu detine cheia fericirii dar este o masura de siguranta impotriva unei doze mari de nefericire autoindusa.
De la un psiholog cu practica privata in New York barbatii au in sfarsit un dictionar de descifrare a propriei psihologii masculine.
Putini terapeuti au fost in stare sa capteze atentia publicului si in acelasi timp sa ramana corecti din punct de vedere clinic. Dr. Alon Gratch reuseste tocmai acest lucru prin povestile terapeutice care exemplifica psihologia masculinitatii aflata in dilema.
Invatati dintotdeauna sa-si reprime sentimentele si cuvintele, bombardati de stereotipuri sociale disfunctionale, atunci cand barbatii vorbesc ( in cabinetul unui psihoterapeut) isi identifica conflictele interioare: rusinea – in a exprima sau a avea emotii vulnerabile de la indragostire la frici sau empatie; absenta emotionala, nesiguranta sexuala, narcisismul dar si diverse extreme comportamentele de defulare emotionala: agresivitate si autodistrugere.
Cazurile descrise in carte cu delicatete si cu insight psihologic explica diversele situatii de blocaj masculin in a-si identifica si accepta emotiile, esecurile de indeplinire a scenariilor sociale care le seteaza asteptari cu privire la propria persoana precum si risipa masculinitatii in comportamente deviante.
Un manual-dictionar de descifrare a tacerii masculine care se transforma intr-o simfonie de fulgere psihologice simptomatice – cartea este de folos atat femeilor cat si barbatilor.
Daca esti atat de destept, de ce nu esti si bogat?…Aseaza-te sa-ti povestesc…
Nu, succesul nu este direct proportional cu inteligenta si ambitia (mitul meritului personal), ci este influentat de factori aleatorii care nu sunt sub controlul nostru: familia, locul in care am copilarit, contextul social specific anului in care ne-am nascut, cultura, experientele specifice generatiei careia apartinem.
Hazardul si mostenirea culturala au un rol mai important decat am vrea sa acceptam intr-o societate in care dezvoltarea personala iti spune ca cerul e limita si ca poti fi ce vrei tu, doar sa depui efortul necesar.
Cartea este necesara pentru barbati pentru ca exista o presiune sociala de a reusi, de a dovedi, de a fi ierarhic superior.
Jurnalistul Malcolm Gladwell explica logica stranie si inedita a succesului in functie de generatie, familie, cultura si clasa: ce au in comun Beatles, Bill Gates si Mozart, care sunt atuurile ascunse ale atletilor de top, de ce sunt atat de buni asiaticii la matematica, de ce toti avocatii bine cotati din New York au acelasi CV, de ce n-a auzit nimeni niciodata de cel mai inteligent om din lume – sunt cateva exemple prin care putem intelege parghiile nevazute ale statutului social si economic.
Exceptionalii schimba modul in care intelegem succesul si ajuta cititorul sa-si calmeze ambitiile frustrate prin intelegerea mecanismelor subtile care aduc succesul doar atunci cand “astrele se aliniaza”.
Intr-o societate extrem de competitiva si ierarhica in care ne autojudecam si suntem judecati pentru realizarile sociale, este vital pentru sanatatea psihica sa ne pozitionam corect pe scara valorilor si succesului si in consecinta, a stimei de sine.
Propunerile autorului sunt confirmate de milioane de cupluri, iar aceasta carte este una dintre cartile esentiale pe care orice femeie si-ar dori ca iubitul ei sa o fi citit.
“Cine spune adevarul va fi prins mai devreme sau mai tarziu asupra faptului. “ Oscar Wilde
Toti oamenii mint. Daca tu consideri ca nu minti niciodata, tocmai te-ai mintit pe tine insuti.
Cu totii editam realitatea intr-o versiune photoshopata, constient sau nu, in folosul propriu sau de dragul celuilalt, pentru ca minciunile au utilitatea lor.
Cum adevarul si fericirea se exclud reciproc cateodata, minciuna este o forma paradoxala de loialitate.
Desi unii fac o virtute din a spune ca ei nu mint niciodata ( oricum nu e asa), a sti sa minti inteligent este o virtute si mai mare. Intreaga societate e construita pe o serie de minciuni politicoase, succesul profesional si relational fiind sustinut de capacitatea de a sti cand, cum si cat sa spui adevarul sau versiunea sa retusata.
Chiar si sanatatea psihica e dependenta de capacitatea de a ne autominti sub forma optimismului sau gandirii pozitive care devine astfel o profetie autoimplinita – a te concentra asupra detaliilor pozitive, a crede ca va fi bine, a reinterpreta o situatie prin mici amagiri de sine utile ne face sa gasim in durere o invatatura iar in infrangere o provocare.
Dragostea profita de asemeni de minciunile corecte – autoidealizarea sau idealizarea partenerului sunt o forma de credinta care ii obliga pe unii sa se ridice la inaltimea viziunii create.
Scrisa de un psiholog cu talent literar, ironie fina si discurs argumentat, cartea este o revelatie binevenita pentru multi oameni blocati intr-o moralitate excesiva – ei vor invata in ce situatii e mai moral sa nu spui adevarul, pentru ca armonia si fericirea sunt mai importante decat dreptatea sau adevarul.
A sti sa minti si sa te minti corect este o forma de inteligenta sociala si de economie relationala. Nu realitatea este cea care da sentimentul increderii in sine ci psihicul, iar filosofii stiu de mult ca luciditatea si realismul in exces invita drama si depresia.
Arta compromisului se invata, de la minciunile pe care le spunem copiilor sau propriilor parinti, la cele romantice sau sociale.
Stoicismul este un curent filosofic care are o revenire spectaculoasa in societatea moderna, explicabila avand in vedere ca trasatura psihologica cea mai importanta pentru aceste vremuri haotice este rezilienta emotionala – adica rezistenta la stress, adaptarea rapida, imunitate psihica.
Suntem ceea ce facem in mod repetat. Intr-o societate consumerista cu tentatii care ofera placere de moment ( instant gratification) la un click distanta, devine stringent sa ne controlam impulsurile si sa cultivam obiceiuri constructive.
James Clear a creat The Habits Academy, o platforma de training folosita de organizatiile si persoanele preocupate de a-si construi obiceiuri sanatoase in viata si in munca. Tehnicile create sunt folosite si de antrenorii si sportivii din NBA si NFL, si sunt predate in universitatile din toata lumea.
Pe baza cercetarilor din psihologie, neurostiinta si biologie James Clear a elaborat un ghid practic si concret de formare a obiceiurilor bune si indirect, de eliminare a celor distructive.
Vei descoperi cum sa eviti repetitia greselilor, sa-ti dezvolti o identitate puternica si stima de sine crescuta, sa-ti faci timp pentru obiceiuri noi chiar si cand viata devine haotica, sa faci schimbari graduale care duc in timp la un salt calitativ, sa-ti revii dupa un esec, sa-ti creezi un mediu favorabil constructiv.
Multi barbati se plang ca nu inteleg femeia si ce isi doreste ea. In realitate, nu e nici atat de complicat si nici atat de misterios – o carte daca ar citi despre psihologia feminina, imposibilul ar fi descifrat.
John Gottman este expertul recunoscut in domeniul relatiilor – cercetarile de peste 40 de ani in „Laboratorul iubirii” desconspira misterele atractiei, cuceririi si satisfacerii unei femei.
Este un ghid esential si suficient pentru orice barbat. Cartea ofera o cunoastere utila de la primele faze ale abordarii unei femei, indicii de citire a tipului de femei cu care ai de-a face, cat si dorintele universal valabile ale femeilor.
Seductia este un joc in care barbatul trebuie sa-si invinga frica de respingere si anxietatea de performanta – veti afla din acest indreptar cum sa fii invingator in relatiile cu femeile.
„Nu vreau sa va impun, domnilor, sa cititi aceasta carte, dar ea ar putea sa va ajute sa ne conduceti pe toti spre o stare de armonie deplina.” – ALANIS MORISSETTE.
Termenul psihopat este din ce in ce mai folosit in limbajul urban pentru ca realitatea ne obliga – de la sefi la parinti, iubiti sau lideri politici si spirituali, ne intersectam cu personalitati dificile si provocatoare de la care insa avem de invatat.
Extremele empatiei impart oamenii in 2 categorii: cei care au prea multa empatie – si asta ii face fraieri de buni si victime pentru cei aflati la extrema spectrului, cei care nu au deloc empatie si care isi construiesc succesul incalcand norme sociale si morale.
Idealul personalitatii echilibrate este sa te afli la mijloc si sa ai discernamant in investitiile emotionale, conform strategiei game theory care recomanda abordarea “dinte pentru dinte” in dinamica sociala – adica reciprocitate. Omul de succes este sociopatul functional, a carei definitie si utilitate o veti intelege foarte bine in urma lecturii cartii.
Cartea scrisa de psihologul cu veleitati de jurnalist Kevin Dutton, construieste o argumentare convingatoare bazata pe incursiuni in laboratoarele psihologiei, inchisorilor de maxima securitate, tribunalelor si birourilor elegante ale diversi CEO, avocati si afaceristi pe care statistica ii pune in fruntea listei psihopatiei. Pentru ca succesul social este de multe ori determinat de trasaturi psihopate (optimism irational, controlul emotiilor, flexibilitate morala).
Ritmul alert si intrigant al cartii este sustinut de interviuri cu cei mai duri soldati din trupele de elite din Irak si Afganistan, criminali periculosi aflati in inchisori speciale si alte exemple de raspunsuri psihopate ale unor oameni obisnuiti confruntati cu realitatea la fel de psihopata.
Luand in considerare ca in ultimii 30 de ani empatia generatiilor a scazut cu 30% si procentul narcisismului si psihopatiei a crescut, cartea este obligatorie pentru a ne adapta provocarilor sociale si a invata cum sa ne descurcam in situatii in care legea nu ajuta, cum sa identificam si sa reactionam la personalitatile dificile si cum sa depasim pudoarea morala crestina care recomanda eronat sa intorci si celalalt obraz.
In societatea capitalista a vremurilor noastre in care este glorificata megalomania, narcisismul si exuberanta irationala, este necesar sa ne adaptam si calibram empatia invatand de la psihopati controlul emotiilor :psihopatii nu au remuscari, poate doar regrete – remuscarile sunt emotionale, regretele sunt cognitive, concentrarea exclusiva pe prezent, rezilienta emotionala.
Analizele autorului acopera o gama larga de profesii unde psihopatia este chiar o cerinta: chirurgi, avocati, lideri din armata si politici precum si cazurile sociale ce baga omul cinstit in belele: escroci de anvergura, preoti carismatici.
Ce cauta sfintii in aceasta alaturare? Abilitatile psihologice care dau rezilienta emotionala (focus extrem, controlul emotiilor, concentrare exclusiva pe prezent, optimism realist) sunt practicate si dezvoltate prin antrenament si tehnici mentale. Daca psihopatii le au natural ( le lipseste genetic modulul empatiei si/sau experimenteaza traume emotionale in copilarie), empaticii le pot dezvolta invatand tehnici de la maestrii budisti de exemplu, care demonstreaza de mii de ani efectele exceptionale ce se obtin prin controlul mintii.
Lectura cartii elibereaza cititorul de bariere morale inutile si chiar daunatoare si argumenteaza stiintific necesitatea dezvoltarii unei sociopatii functionale pentru a depasi postura de victima sociala , pentru statistic vorbind vei avea de-a face cu cel putin un psihopat disfunctional. Singura strategie de succes este sa inveti preventiv de la ei si sa ii invingi cu propriile lor arme.