O selectie a literaturii corecte care explica cu argumente stiintifice de ce viata noastra psihica este o iluzie, de ce suferim mai mult in imaginatie decat in realitate, de ce suntem predictibil irationali si disonanti, de ce nu avem habar ce-i dragostea si de ce suntem o victima istorica a sistemului. Terapia este indirecta dar cu randament garantat: schimbarea reala vine atunci cand intelegem profund cum functioneaza omul si societatea.
Asa incepe cunoasterea, din dorinta de a ne explica neajunsul, esecul, suferinta – cand esti fericit nu-ti pui intrebarea „de ce?”, doar suferinta isi cauta explicatiile. Apoi lectura devine preventie si cea mai sanatoasa dependenta. Cititul este si un antidot pentru efectele dezastruoase ale social media care ofera doar iluzia cunoasterii, amplifica ignoranta, afecteaza capacitatea de concentrare, atentia si memoria, si transforma omul intr-un zombie semidoct atunci cand este singura sursa de „cultura”.
Cartile recomandate sunt scrise de oameni de stiinta recunoscuti atat de public (majoritatea cartilor fiind bestsellers), cat si de mediul academic din psihologie, sociologie, neurobiologie, antropologie culturala, istorie, economie, neurostiinta – unii dintre autori au primit premiul Nobel, Pulitzer sau alte premii relevante pentru domeniul lor de activitate. Stiinta este adevarata literatura self-help.
Cartile au fost selectate cu scopul de a oferi o imagine de ansamblu “bird-view” a omului din mai multe perspective care atunci cand sunt sinergice, ofera coerenta personalitatii. Gradul de coerenta este un factor predictiv al sanatatii mentale si rezulta in urma integrarii influentelor familiale, de mediu si culturale, a rolurilor sociale si prin constientizarea crescuta a modului in care functionam, de la hormoni, la creier si minte, emotii si credinte, individ si grup.
Am pus accent pe intelegerea mecanicii gandirii, pentru ca un algoritm de gandire virusat determina o interpretare eronata a propriei vieti si o analiza gresita a celorlalti, rezultatul fiind emotii simptomatice si comportamente autodistructive. Primul lucru pe care il poti face pentru tine este sa inveti sa gandesti corect – te vei putea analiza si pe tine si pe ceilalti si iti vei putea controla sentimentele pentru ca de fapt controlezi gandirea.
Majoritatea autorilor au specializari multiple in diverse stiinte ale comportamentului uman pentru ca asta ofera sinteza si structura, stilurile literare fiind accesibile oricarui cititor fara a fi nevoie de pregatire in domeniu.
Fericirea nu isi pune niciodata intrebari, doar nefericirea isi cauta explicatiile. Paradoxul este ca fericirea nu este o destinatie pe care o atingi si in care ramai, ci un proces continuu de anticipatie, de pregatire si de constientizare a ei – alergand dupa ea obsesiv, se transforma in Fata Morgana.
Ce face un om fericit este o formula studiata de psihologia pozitiva pe care Sonja Lyubomirsky, cercetator psiholog, o prezinta intr-o sinteza remarcabila, structurata coerent si logic, intr-un stil accesibil cititorului.
Nu este o carte din literatura motivational self help si nici nu este nevoie, pentru ca a intelege formula fericirii si pasii concreti pentru a ajunge la ea este in sine singura metoda self-help de care ai nevoie.
Cartea are o structura logica si pragmatica – ti se prezinta mai intai un test pentru stabilirea unui scor care te ajuta apoi sa intelegi care este formula proprie a fericirii. In urma cercetarilor facute autoarea a indentificat ca 50% din starea noastra de satisfactie este determinata genetic in functie de chimia creierului ( dar si aceasta poate fi influentata), 10% tine de evenimente exterioare (ceea ce ni se intampla) si 40% tine de actiunile voluntare pe care le facem. Secretul fericirii se afla in aceste 40%.
Cartea ofera exercitii practice pentru dezvoltarea optimismului, demitizeaza preconceptii eronate, explica mecanismele adaptarii hedonice si ale recunostintei si pune accent prin explicatii convingatoare pe importanta anumitor activitati menite sa ne aduca o stare constanta de bine.
Fericirea chiar depinde de noi – asta inseamna sa-ti asumi responsabilitatea, sa nu mai dai vina pe ceialalti sau sa te astepti de la ei sa te faca fericit. Cartea este un ghid excelent si convingator, cu explicatii logice si argumentate stiintific, accesibila oricarui cititor.
Enciclopedia fericirii exista. „Marea carte despre fericire” este un succes international, o sinteza remarcabila a tuturor abordarilor fericirii din multiple perspective. O carte care nu ar trebui sa lipseasca din nici o biblioteca fiind de folos la orice varsta, inclusiv adolescentilor. Avand in vedere ca noile generatii sunt supuse unei avalanse de informatii haotice, cartea reprezinta un ghid suficient de clar pentru a avea reperele corecte pentru o viata traita in armonie.
Preocuparea comuna pentru starea de bine subiectiva a adus la un loc cercetatori din domeniul economiei, sociologiei, psihologiei, stiintelor politice, neurostiintei.
Cartea este de fapt un atlas-compendiu care sumarizeaza toate teoriile, perspectivele si abordarile fericirii, are grafice si statistici si explica exhaustiv tot ceea ce nici nu stiai sa intrebi despre fericire.
Subiectele abordate acopera fiecare zona a vietii ce poate fi optimizata de la gene la mediu si la influentele sociale – veti gasi capitole in care se vorbeste despre chimia fericirii, despre cat de mult conteaza banii, alegerile si educatia, despre adaptarea hedonica si practica recunostintei, despre utilitatea sentimentelor negative, a sperantei, despre cat conteaza casatoria, frumusetea, timpul, perfectionismul, suplimentele, riscul si multe alte elemente.
Succesul cartii l-a determinat pe fostul presedinte al Consiliului European sa daruiasca cate un exemplar fiecarui lider mondial.
De ce pacientii isi amintesc procedurile medicale lungi ca fiind mai putin dureroase decat cele scurte? De ce oamenii care vad bine platesc mai mult sa-si pastreze vederea decat ar plati cei care sunt orbi sa-si recapete vederea? De ce atunci cand isi vand casele oamenii cer sume pe care nu le-ar plati daca ar fi cumparatori? De ce suntem mai fericiti atunci cand nu putem primi refund la cumparaturi? De ce nu ne putem aminti o melodie atunci cand ascultam un alt cantec? De ce suntem inclinati sa iertam mai usor infidelitatea decat neglijenta casnica din bucatarie (wait, what?)?
Aceste raspunsuri si de fapt altele, mult mai complexe, le veti afla in aceasta carte scrisa intr-un limbaj accesibil si cursiv, in care renumitul psiholog de la Harvard Daniel Gilbert descrie slabiciunile imaginatiei si iluziile anticipatiei care impreuna conspira erori emotionale si ne fac sa ne apreciem gresit nivelul de satisfactie.
Cu studii si statistici din neurologie cognitiva, filosofie si economie comportamentala, Gilbert dezvaluie ceea ce stiinta a aflat despre capacitatea noastra de a ne imagina viitorul (asteptari) si despre capacitatea noastra de a prezice cat de mult vom aprecia odata ce ajungem sa traim viitorul ( adaptare hedonica).
Combinatia de proza cu date statistice conving cititorul sa-si evalueze mai corect sentimentul subiectiv al fericirii. Pana la urma nu trebuie sa alegem intre adevar si fericire – adevarul stiintific restaureaza fericirea.
O carte care sintetizeaza diverse perspective si argumentari care ajuta cititorul sa-si calibreze adecvat asteptarile si sa-si evalueaza starea de satisfactie dupa reperele corecte.
Christophe Andre este un psiholog francez care a scris cateva carti de mare succes la public, succes justificat prin stilul empatic si profund prin care combina experienta de psihoterapeut cu analizele si teoriile psihologiei.
Sentimentul fericirii este abordat din diverse perspective, fiind considerat o stare trecatoare, de neatins, mediocra sau o adevarata necunoscuta. Chiar daca viziunile despre fericire difera de la om la om mesajul cartii este ca fericirea reprezinta un sentiment care se poate cultiva si educa, autorul oferind argumente si solutii practice.
Cateva din titlurile capitolelor sunt sugestive:
Nu sunt facut sa fiu fericit. Exista teama de fericire? Mai degraba-i stangacie: „Ce sa fac cu fericirea?“ Sau angoasa: „Si dupa fericire?“ Uneori, superstitie: „Sa-i porti ghinion propriei tale fericiri?“ Sau obiceiuri triste: „Nefericirea mi-e binecunoscuta…“ Si cateva interdictii culturale: „Fericirea?…Haide, fiti rezonabil…“ E oare posibil sa ne facem singuri nefericiti? Dispozitie si temperament: pot fi schimbate?Ce pot face parintii pentru fericirea copiilor lor? Dragostea daruita de parintii mei m-a ajutat sa fiu fericit? Ce exemplu mi-au oferit parintii mei in ce priveste raporturile lor cu fericirea? Ce m-au invatat parintii mei despre fericire? Putem fi fericiti in toiul nefericirii? Dar nefericiti in culmea fericirii?
Ce inseamna sa traiesti o viata buna, care sunt reperele dupa care ne evaluam, constient sau involuntar, starea de implinire si de succes ? Raspunsurile se schimba cu fiecare generatie, desi cautarea e perpetua.
Rolf Dobelli – om de afaceri de succes, jurnalist si fondator al conferintei de idei in stilul TED, Zurich Minds, prezinta intr-un stil clar, sintetic si profund principiile ganditorilor clasici din antichitate pana la descoperirile stiintei moderne. Arta de a trai bine este un set de instrumente conceput pentru a trai practic satisfactia cea de toate zilele. In carte veti gasi 52 de hack-uri de fericire aplicabile in viata de zi cu zi, rezultate in urma evitarii capcanele cognitive care ne fac sa judecam eronat si sa luam decizii proaste.
Arta de a trai bine este un corolar practic al unei alte carti de acelasi autor (“Arta de a gandi limpede”) care se afla de asemeni pe aceasta lista – ambele carti argumenteaza o stare de implinire prin atentia crescuta la erorile de logica zilnice si nenumarate pe care le facem de la comunicarea cu partenerul, la decizii legate de investitii, cariera sau sanatate, la evaluarea gresita a riscului sau beneficiului unei actiuni.
A sti sa-ti gandesti corect viata te face sa eviti nefericirea inutila pe principiul dezarmant de logic: primul pas in a fi fericit este evitarea nefericirii.
Ce este realitatea? Cine esti „tu”? Cum iei decizii? De ce are nevoie creierul tau de alti oameni? In ce fel poate schimba tehnologia omul asa cum il cunoastem? Cum functioneaza mintea? Ce poti face pentru performanta maxima a creierul tau ?
Pe parcursul investigatiei sale, David Eagleman – cercetator in neurostiinta la Stanford si prezentator al serialului BBC “The brain”, ne poarta prin lumea sporturilor extreme, criminalitatii, expresiilor faciale, neurochirurgiei, intuitiei, roboticii si cautarii nemuririi.
Cartea are o abordare filosofica a neurostiintei si prezinta implicatiile practice ale noilor tehnologii dezvoltate pe baza avansurilor din neurostiinta. Vom putea intelege astfel dinamica modului in care conditiile de mediu si de lifestyle influenteaza creierului si invers, cum creierul interpreteaza si construieste realitatea.
Daca nu ai citit despre neurostiinta pana acum aceasta carte este o introducere perfecta in misterele creierului. Stilul cartii este concis, dinamic si plin de informatii utile cu aplicabilitate practica imediata.
Cand un specialist in fizica cuantica e fascinat de creier si de constiinta rezulta o carte formidabila! Michio Kaku este co-fondator al teoriei Stringurilor si autor al multor best-sellers pe baza carora BBC, PBS, Discovery au facut documentare.
Cunoasterea este destinul nostru iar istoria omenirii este vindecarea lenta a nebuniei credintelor. In Aceasta carte veti afla daca Ioana D’arc ca si unii dintre profetii, martirii si liderii din istorie nu aveau de fapt epilepsie, daca telepatia si puterile paranormale exista asa cum ne pot spune cercetarile CIA si KGB, daca ceea ce numim realitate nu este o aproximare pe care creierul o face pentru a completa golurile de perceptie, daca alegerile pe care le facem in privinta politicienilor, partenerilor romantici, a prietenilor si a carierei nu sunt influentate de fapt de lucruri de care nu suntem constienti.
Michio Kaku ofera o teorie interesanta si valida a constiintei – din perspectiva spatio-temporala a capacitatii de a anticipa si a face diverse scenarii cu privire la viitor, inteligenta fiind vazuta drept complexitatea simularilor noastre privind viitorul.
Amintirile despre viitor ale autorului fac o incursiune prin inteligenta artificiala si a posibilelor implicatii ale tehnologiei care deja revolutioneaza domeniul constiintei. Daca ati vazut filmul “Lucy” atunci puteti anticipa ca in urmatorii ani realitatea nu va mai fi ce nici nu a fost oricum. Viitorul mintii umane, o carte cat o galaxie!
Daniel Kahneman, laureat al premiului Nobel in Economie Comportamentala si unul dintre mai importanti psihologi in viata, ne convinge ca lumea din mintea noastra nu este o reproducere fidela a realitatii – asteptarile noastre fata de frecventa evenimentelor sunt distorsionate de prevalenta si intensitatea emotionala a mesajelor la care suntem expusi.
Cartea ( doar pt curajosi, are 800 de pagini) face o calatorie fascinanta prin mintea umana si ne arata cum gandim si ce greseli facem fara sa ne dam seama. Avem senzatii si opinii intuitive despre aproape tot ceea ce intalnim – ne plac sau displac oamenii cu mult timp inainte de a sti multe lucruri despre ei; avem sau nu incredere in necunoscuti fara sa stim de ce; simtim ca o actiune va avea succes fara sa analizam.
Autorul arata ca doua sisteme ne conduc modul de a gandi: sistemul 1 – rapid, intuitiv si emotional si sistemul 2 – mai lent, mai deliberativ si mai logic.
Kahneman prezinta capacitatile extraordinare dar si erorile si biasurile gandirii rapide si exemplifica influenta omniprezenta a impresiilor intuitive asupra gandurilor si comportamentelor noastre. Impactul aversiunii fata de pierdere si al excesivei increderi de sine in strategiilor corporatiste, dificultatile previziunii a ceea ce ne va face fericiti in viitor, efectul profund al biasurilor cognitive asupra mai tuturor activitatilor noastre de la jocul la bursa de valori pana la planificarea vacantei urmatoare – fiecare dintre acestea se pot intelege numai cunoscand modul in care cele doua sisteme ne modeleaza judecatile evaluative si deciziile noastre.
Cartea ne ofera explicatii practice si lamuritoare ale modului in care se iau deciziile atat in afaceri, cat si in viata de zi cu zi aratandu-ne cum putem utiliza diferite tehnici pentru a ne feri de stangaciile mintale care adeseori ne baga in bucluc. Gandire rapida, gandire lenta iti schimba modul in care gandesti despre gandire si vei fi mult mai atent inainte de a avea opinii finale pe un anume subiect.
Cartea confirma stiintific ceea ce C.G.Jung a spus acum aproape un secol: „A gandi e dificil, de aceea majoritatea oamenilor judeca! „
Nu putem vorbi despre minte fara a aprofunda unul dintre conceptele vehiculate adeseori dar putin intelese – subconstientul si mesajele subliminale.
In aceasta carte de popularizare a stiintei pe care o poti citi pe plaja, cu numeroase exemple de mentionat in conversatii spumoase, autorul ( fizician teoretic) argumenteaza in mod convingator impotriva ideii utopice a creierul rational.
Cartea este un asalt impotriva ideii ca luam decizii informate si ca avem credinte realiste si face din nou respectabil inconstientul controversat al lui Freud care revine astfel pe scena stiintei sustinut de aceasta data de statistici si argumente.
Pana cand inconstientul nu devine constient, ne va conduce viata si il vom numi destin. Cu siguranta ai impresia ca esti o persoana rationala, constienta de motivatiile tale, dar asta doar pentru ca mintea gaseste explicatii sa justifice motivatii inconstiente (confabulare). Sinele adevarat pe care il cauta utopic spiritualitatea nu se afla sus, ci jos, in subsolul creierului nostru.
Cartea este usor de inteles, bine scrisa, cateodata cu umor si mai tot timpul epifanica.
Daca cartile recomandate mai sus explica mecanica creierului, in aceasta carte autorul (profesor de Filosofie Teoretica), combina neurostiinta si filosofia pentru a ne spune argumentat ca suntem un “ceva” care se crede “cineva”.
In numele onestitatii intelectuale, Thoma Metzinger explica: „Suntem Masini-Eu, sisteme naturale de procesare a informatiei, aparute in procesul de evolutie biologica de pe aceasta planeta. Eul este o unealta – una care a evoluat pentru a controla si a prezice comportamentul propriu si intelegerea comportamentului altora.
Fiecare dintre noi isi traieste viata constienta in propriul Tunel al Eului, nu in direct contact cu realitatea exterioara, ci posedand o perspectiva launtrica, de persoana intai.“
Halucinatia in masa a iluziei Eu-lui este de mult desconspirata de spiritualitate – Buddha si prietenii sai aveau dreptate, suferim cu totii de realism naiv. Ne construim fictiuni – suflet, liber arbitru, moralitate, toate metafore necesare istoric dar din ce in ce mai controversate si cateodata, disfunctionale. O carte fascinanta in urma careia dezvolti umilinta intelectuala, si cu toate raspunsurile primite tot ramai cu o intrebare: de unde stia Buddha ca sinele si eu-l sunt o iluzie?!
Ai vazut vreodata ceva care nu era chiar acolo? Ti-ai auzit vreodata numele soptit intr-o casa goala? Ai simtit cum cineva te urmareste pentru ca apoi sa descoperi ca nu era nimeni?
Halucinatiile nu apartin in intregime celor nebuni – de exemplu, 1 din 20 oameni vor experimenta o halucinatie, fara sa sufere de o boala psihica.
Acestea sunt legate de deprivarea senzoriala, diverse intoxicatii sau dereglari biologice. Persoanele cu migrene pot vedea arcuri stralucitoare de lumina sau imagini liliputane de animale si de oameni.
Persoanele cu vedere defectuoasa pot avea distorsiuni vizuale halucinante. Halucinatiile pot fi cauzate de o simpla febra sau chiar de starea de veghe sau de adormire, cand oamenii au viziuni variind de la bloburi luminoase de culoare pana la fete frumos detaliate sau demoni terifianti.
Cei aflati in dileme existentiale pot primi „vizite” reconfortante de la cei care au murit. In anumite conditii, halucinatiile pot duce la epifanii religioase sau chiar la sentimentul parasirii propriului corp.
Apetitul omenirii pentru halucinatii este si explicatia arhelogilor cu privire la primele reprezentari artistice din istorie, picturile rupestre de la Alta Mira ( se pare ca oamenii au inceput sa deseneze nu pentru a reproduce realitatea ci pentru a da forma halucinatiilor care au rezultat in urma deprivarii senzoriale din pestera).
Oamenii au cautat mereu astfel de viziuni “ireale” si de mii de ani au folosit compusi halucinogeni pentru a le atinge. Ca tanar doctor in California in anii 1960, Oliver Sacks a avut atat un interes personal si cat si profesional in experientele psihedelice.
In “Halucinatii”, cu eleganta, curiozitate si compasiune, dr. Oliver Sacks (o somitate in neurologie si istoria stiintei) aduna povestiri ale pacientilor sai si ale propriei experiente de schimbare a mintii, pentru a dezvalui ce ne spun halucinatiile despre organizarea si structura creierului nostru, cum au influentat cultura, folclorul si arta, si de ce potentialul de halucinatie este prezent in noi toti.
Probabil cea mai buna carte pe care o veti citi. Fara exagerare.
Robert Sapolsky, neurobiolog si primatolog, admirat de toate generatiile de cititori pentru stilul charismatic prin care intermediza stiinta publicului, face un tur de forta eroic in a examina comportamentul uman, bun sau rau, pentru a explica: de ce facem ceea ce facem?
Incursiunea sa este pe cat de logica, pe atat de unica: ia o actiune a unui individ si apoi o diseca intr-un puzzle retrospectiv, din perspective multidisciplinare, pentru a recrea tabloul complet al acelei actiuni: ce se intampla in creierul persoanei cu o secunda inainte? Largeste apoi cadrul si intreaba: ce imagini, sunete sau mirosuri au determinat sistemul nervos sa genereze acel comportament? Inca un zoom out si avem intrebarea: ce hormoni erau prezenti cu cateva ore sau zile inainte in organismul persoanei? Astfel stabileste cadrul neurobiologic si endocrinologic al actiunii constiente a individului.
Investigatia continua cu urmatorul nivel de explicatie: cum a fost acel comportament influentat de schimbarile structurale ale creierului in lunile anterioare, si si mai departe in timp, de adolescenta, copilaria, viata fetala din burta mamei, zestrea genetica a familiei sale?
Facand un pas lateral, detectivul stiintific continua cu perspectiva culturala : ce factori din mediul apropiat si extins i-au modelat valorile morale?
Rezultatul acestei radiografii este un veritabil tur de forta prin stiinta comportamentului uman, o sinteza magnifica a tot ceea ce stim interdisciplinar despre alcatuirea omului. Plecand de la un singur individ, oricare, bun sau rau, primim o intelegere extinsa a unor fenomene sociale actuale carora le cautam ori explicatii, ori justificari: tribalism si xenofobie, ierarhie si competitie, moralitate si liber arbitru, terorism si justitie sociala.
O carte cat o vacanta stiintifica – scrisa cu intelepciune, acuratete stiintifica si umor fin. Aleasa drept cea mai buna carte a anului de catre Washington Post si Wall Street Journal.
Vietile noastre sunt o combinatie hilara de placebo si nocebo. O profetie autoimplinita, miraculoasa sau dezastruoasa in functie de cum iti alegi credintele – in caz ca le alegi tu si nu ele pe tine.
Cartea iti va produce si soc, si mirare, si revolta si te si provoaca: daca esti atent, e posibil sa devii un demiurg si propriul vraci.
Plecand de la cercetari medicale de ultima ora, jurnalista Antje Maly-Samiralow prezinta o serie de legaturi surprinzatoare intre efectul placebo, psihic si forta de autovindecare a organismului.
Cazurile clinice relatate in carte arata ca asteptarile pozitive si o relatie buna medic–pacient pot contribui in mod decisiv la eficienta terapeutica. Reversul medaliei – efectul „nocebo“ cand iti faci scenarii si asteptari negative, poate impiedica vindecarea.
Efectul placebo e atat de important si totusi insuficient studiat incat putem atribui conspiratiei industriei pharma acest lucru – modul in care un medicament este legalizat presupune multiple studii care sa arate ca este mai eficient decat placebo. Ceea ce nu se stie este ca selectia grupurilor pe care se testeaza eficacitatea ia in considerare uneori predispozitia genetica catre placebo a participantilor, ceea ce ar explica poate de ce anumite medicamente nu functioneaza la unii oameni.
Exemplul meu preferat pentru a intelege impactul placebo-nocebo este vizionarea unui clip pe youtube despre exorcizare unde vedem cum nocebo este vindecat de placebo: “posedatii” cred in spirite negative demoni (efect nocebo), si sunt vindecati de preot, cel care este crezut a fi distribuitor de binecuvantare (efect placebo).
Puterea mintii este reala iar cartea convinge orice sceptic de eficacitatea terapeutica a placeboului, precum si ofera modalitatile concrete prin care asteptarile pozitive pot ajuta la echilibrarea tensiunii arteriale, in tratamentul colonului iritabil, alergiilor, migrenelor, insomniilor, bolilor autoimune si a altor afectiuni determinate de stresul psihic.
Profesor de psihiatrie clinica la UCLA si codirector al Mindful Awareness Research Center, cu un CV impresionant care se regaseste in insesi persoana sa, Dr. Siegel intruchipeaza exact ceea ce ne invata.
„Mindsight” este un fel de atentie concentrata care ne permite sa vedem mecanismele interne ale mintilor noastre. Ne ajuta sa fim constienti de procesele noastre mintale, fara sa fim acaparati de ele, ne permite sa decuplam pilotul automat al comportamentelor si raspunsurilor noastre reflexe si ne scapa din capcanele emotionale reactive in care avem cu totii tendinta de a ne lasa prinsi la infinit.
Practica mindsight ne face sa controlam emotiile fara a ne identifica cu ele – de exemplu, diferenta dintre a spune „sunt trist” si „ma simt trist”. Par asemanatoare dar ele difera profund. „Sunt trist” e o eticheta autoprofetica si dramatica. „Ma simt trist” reprezinta capacitatea de a recunoaste si de a lua la cunostinta sentimentul respectiv, fara a-i permite sa ne consume.
Creierul este un organ social iar observarea mintii este conceptul central in „neurobiologia interpersonala”, in limbajul urban fiind din ce in ce mai des intalnit conceptul de mindfulness. Adevarul pe care spiritualitatea il prezinta in povesti emotionale (Eckart Tolle de ex) este argumentat stiintific in aceasta carte, o necesitate pentru cei care vor sa inteleaga inainte de a crede.
Pentru o imagine de sine obiectiva se recomanda observatia propriilor contradictii, ipocrizii si minciuni de sine. Astfel descoperim ca cel mai bine ne distram pe seama propriei persoane, doar sa ne privim.
Ne credem cinstiti, corecti si morali pentru ca orgoliul ne editeaza amintirile. Conform analizei cost – beneficiu nici rationali nu prea suntem: minciuna, furtul si escrocheriile sunt mai prezente in noi si-n ceilalti decat am vrea sa aflam.
De la CV-uri inflorite, comisioane ascunse in litere mici, genti fake, la mita politica, scandaluri de tip Enron, Bernie Madoff sau Theranos, realitatea ne arata ca suntem toti pasibili de standarde duble si ca detergentul constiintei e memoria precara si insuficienta autoanaliza.
Dan Ariely este profesor de economie comportamentala si este printre primii care a facut corelatii bazate pe statistici pentru a arata ca suntem predictibil irationali si ca facem slalom printre adevar si minciuna penru a ne crea o realitate photoshopata (apare si in documentarul recent aparut pe HBO depre frauda colosala din Sillicon valley, Theranos).
In Adevarul (cinstit) despre necinste, Ariely arata cum ipocritul din noi judeca alti ipocriti pentru ca au ipocrizii diferite, ca avem o ierarhie a minciunilor si ca mediul de business este de multe ori un trafic imoral de manipulari. Ariely exploreaza modul in care functioneaza comportamentul non-etic in viata personala, profesionala si politica si modul in care ne afecteaza pe toti, chiar daca noi consideram ca avem standarde morale inalte.
Pentru cei care cred in promovarea si practica binelui Ariely identifica de asemenea ceea ce ne mentine corecti, indicand calea catre dobandirea unui statut etic mai inalt, avand argumentele necesare pentru a convinge ca suntem toti statistic irationali, fiecare o combinatie unica de adevar si minciuna.
Libertatea de gandire si de alegere este un drept fundamental uman care duce insa la erori cognitive speculate din plin de trivialitatea televiziunii si internetului, de propaganda politica si manipularile consumeriste. Democratia e degeaba daca nu ne educam gandirea.
Aceasta carte, aparuta in urma blogului de succes cu acelasi nume, arata succint cu exemple practice si cu umor ca oricat de inteligenti, rationali si in control ne credem, realitatea e cu totul alta. Prejudecatile de gandire si erorile de soft cognitiv mostenite evolutiv ne predispun fatalist la tragi-comedie.
David McRaney, jurnalist pasionat de psihologie si tehnologie, alcatuieste intr-un limbaj accesibil enciclopedia naivitatilor si iluziilor care ne predispun pe toti la exagerari, orbiri, autosabotari si hiperbole emotionale.
Risipim geniu si destin oricat de inteligenti si constienti ne credem – aceasta fiind una dintre iluziile de baza ale IQ-ului – cu cat esti mai predispus la inteligenta, cu atat esti in pericol sa-ti investesti efortul in alegeri eronate.
O lectura usoara si hilara, un ghid de supravietuire urbana care ne explica detaliat ceea ce familia si prietenii ne spun de multe ori pe gratis: nu suntem atat de destepti, dar putem sa ne facem bine!
E obositor sa gandesti corect si asta se pedepseste grav: ne autosabotam predictibil si constant. “Arta de gandi limpede” este compendiul erorilor cognitive pe care le fac toti oamenii, inclusiv cei foarte inteligenti. Teoria irationalitatii este practicata de noi toti: gandirea nu este un mecanism perfect si infailibil ci este virusata “din fabrica” de erori cognitive. Cartea ofera exemple concrete, amuzante si ingrijoratoare totodata care ne arata ca ele sunt predictibile si astfel controlabile.
A gandi e dificil, de aceea toata lumea judeca – si o facem prin prisma unor prejudecati cognitive, conform unor stereotipuri morale si astfel luam decizii proaste si in business, si in relatii.
Talentul de jurnalist al lui Rolf Dobelli este un plus – intermediaza cunoasterea savantilor din psihologia sociala si cognitiva catre public intr-un limbaj accesibil si spumos, si cel mai important, corect stiintific.
Vom afla din carte ca nu stim sa ne marcam pierderea nici in dragoste si nici in business si astfel pierdem mai mult, ca risipim bani pe lucruri placebo sub influenta disonantei cognitive si a persuasiunii din neuromarketing, ca idealizam oameni si habar n-avem de limitele propriei incompetente, ca gratis e de fapt mai scump, ca hiperincrederea afecteaza mai mult barbatii decat femeile, ca explozia de optiuni ne face mai nefericiti, ca ne justificam eforturi personale si astfel ducem munca de Sisif, ca suntem prada pentru sarlatani iar atentia e o iluzie.
Cartea nu detine cheia fericirii dar este o masura de siguranta impotriva unei doze mari de nefericire autoindusa.
Da la maestrul gandirii creative Edward de Bono, autoritatea nr 1 in acest domeniu care a scris 83 de carti traduse in 40 de limbi si ale carui teorii si tehnici se regasesc in programe scolare, companii si institutii, aflam cum putem sa ne dezvoltam gandirea creativa si originala.
„Este uimitor cat de putina atentie acorda educatia deprinderii de a gandi. Exista convingerea absurda ca informatiile si inteligenta sunt suficiente.
Inteligenta este precum caii-putere ai unei masini, insa gandirea reprezinta abilitatea cu care este condusa masina. Exista oameni deosebit de inteligenti care au o gandire slab dezvoltata si oameni mai putin inteligenti cu o gandire bine dezvoltata.
Doar 5 ore de predare a acestui curs unor tineri someri, printr-un program guvernamental, au determinat cresterea procentului de angajare cu 500 %. Acesti tineri parasisera scoala crezand ca sunt prosti. Cand au descoperit ca lucrurile nu stateau asa cum crezusera ei, increderea in sine a crescut, si-au cautat locuri de munca si au reusit sa le pastreze.”
Edward de Bono a revolutionat ceea ce stia psihologia despre gandire pana atunci. Citatul de mai sus e clar: gandirea e o tehnica care se invata, un muschi cognitiv pe care il dezvolti. Lumea se schimba cu o viteza ametitoare iar adaptarea la schimbare se poate doar prin capacitatea gandirii de a se elibera de formule vechi, de a crea si sustine o perspectiva de ansamblu a realitatii – ceea ce presupune gandire creativa si abstracta.
Gandirea lui de Bono este gandirea inovatiei pe care o vedem astazi din ce in ce mai mult, este o gandire nonconflictuala si rezolvatoare de probleme.
„Cartile lui Edward de Bono au devenit o evanghelie a guvernelor, a universitatilor, a scolilor, a corporatiilor si chiar a inchisorilor de pretutindeni.“
Prin ochii de antropolog si cu stilul unui poet, Helen Fisher prezinta o radiografie a iubirii din toate perspectivele: biologica, evolutionista, culturala. Cartea este un tur de forta care ne poarta prin istoria atasamentului, familiei si relatiilor, de la originile sale in Africa acum 20 de milioane de ani pana la siturile de dating si negocierile romantice din dormitor.
Cartea demistifica argumentat irationalitatea incipienta a indragostirii: vei afla ce gene ancestrale si porniri evolutioniste iti determina alegerile romantice, vei afla formula chimica a obsesiei romantice, te vei lamuri daca romantismul e o inventie a trubadurilor medievali sau daca ne este scris in gene si vei fi putin dezamagit sa-ti regasesti simptomele indragostirii sau iluziei intr-o formula identica tuturor.
Helen Fisher este o autoritate in domeniul biologiei iubirii si a scris numeroase carti devenite best-sellers care explica mostenirea culturala din perspectiva evolutionismul biologic care ne influenteaza algerile romantice.
Aflam astfel ca monogamia a fost dintotdeauna regula de baza, aflam cine, cand, unde si de ce se intampla adulterul sau dependenta de dragoste, ce ne spun ultimele statistici despre divort, de ce gandesc diferit barbatii si femeile, care sunt standardele duble si miturile cu privire la sexualitate.
“Anatomia iubirii” este ABC-ul relatiilor pentru cei care vor sa inteleaga substratul bio-chimic-cultural, un manual tehnic si prozaic al cautarii din noi toti. Poezia iubirii ramane neafectata – chiar daca vei sti ecuatia ei, tot ti se va intampla, e si tragic e si comic. Va fi cu atat mai fascinant sa observi apoi conspiratia speciei si istoriei in tine cu fiecare noua poveste de dragoste.
2500 de ani de istorie a iubirii sunt magistral conspectati de Simon May, profesor de filosofie britanic cu o capacitate rara de a sintetiza un domeniu atat de complex.
Iubirea occidentala este un manifest al istoriei credintelor si aspiratiilor noastre cele mai profunde – May arata cum idealul nostru despre dragoste s-a dezvoltat din origini ebraice si grecesti, fiind apoi infuzata de valorile crestine, pentru ca modernitatea prin laicizarea societatii sa transforme sintagma „Dumnezeu este dragoste“ in „Dragostea este Dumnezeu“.
„Iubirea este fascinatia pe care o simtim fata de oameni si lucruri care trezesc in noi speranta ca astfel am gasit un temei durabil pentru viata noastra.“
Inradacinarea ontologica, sentimentul de acasa, iata definitia cautarii pe care o numim dragoste.
Conceptul de dragoste este o mostenire culturala care s-a metamorfozat in timp odata cu schimbarile societatii – de la crestinism la romantism, la paradoxul revolutiei sexuale si feminism, cartea prezinta influentele si analizele majore: Biblia, Plato, Aristotel, Lucretius si Ovidiu, trubadurii, Spinoza, Rousseau, Schegel si Novalis, Schopenhauer, Nietzsche, Freud si Proust.
Scriitorul prezinta astfel filmul complet al iubirii cu idealizarile, iluziile, proiectiile precum si corectiile ce trebuiesc aduse iubiriii. Ajuta enorm cititorul in a-si epura asteptarile nerealiste ( cum ar fi: dragostea e neconditionata, in dragoste nu exista conflict, dragostea invinge raul, dragostea e solutia si vindecarea suprema).
Nu este o carte usoara dar este una vitala. Esentiala. Unica. La sfarsitul ei vei fi cu siguranta un om nou, lucid si asumat, liber sa iubeasca corect si functional. Este una din cartile pe care le cumpar in multe exemplare pentru a le face cadou si mereu insist si-mi bat la cap prietenii sa o citeasca amintindu-le ce a spus Socrate: “ Sfatul meu este sa te casatoresti. Daca vei avea noroc, vei fi fericit. Daca nu, vei deveni filosof.” :-D
O carte clasica si eterna prin insightul profund in dimensiunea afectivitatii umane de la cel mai complex si celebrat psiholog si sociolog, Erich Fromm.
Fromm se departeaza de psihanaliza clasica ( Freud si Jung) iar istoria psihologiei i-a dat dreptate. Succesul fenomenal al viziunii sale combina analiza individului ca formare din familie cu analiza sociala de grup.
Cartea analizeaza diferitele tipuri de dragoste ( iubirea fraterna sau fata de oameni, iubirea materna, cea erotica, dragostea de sine si iubirea de Dumnezeu), apoi dezintegrarea iubirii ( iubirea idolatra, iluzia ca dragostea presupune absenta conflictului, sadismul si masochismul).
Premisa de la care porneste Fromm este ca izolarea funciara a individului care este fortat sa iasa din fuziunea simbiotica si narcisica cu mama, sta la baza anxietatii si cautarii simptomatice a iubirii. De-a lungul istoriei oamenii au “rezolvat” aceasta anxietate in diverse moduri: de la practici orgiastice sexuale in societatile arhaice, la folosirea drogurilor si alcoolului, la compulsiunea sexuala din societatea actuala.
Aceste metode sunt intense, trecatoare si ciclice, o repetitie esuata in anihilarea anxietatii. Urmatorul nivel de anulare a singuratatii existentiale este conformitatea cu grupul, dizolvarea si absolvirea propriei personalitati si libertati prin supunerea fata de reguli si autoritate.
Fromm prezinta si care este strategia corecta prin care putem uita de spaimele existentiale: activitatea creatoare care se transforma intr-o transa constructiva.
Aceste 3 metode au esecul inscris in ele insa: din activitatea creatoare lipseste „celalalt”, fuziunea orgiastica este trecatoare, iar conformismul este doar pseudo-comuniune. Singurul raspuns valid la izolare este dragostea, care implica toate cele 3 cai mentionate si cu mult mai mult decat atat.
Fromm face diferenta apoi intre iubirea matura si cea imatura. In cea matura individul isi pastreaza integritatea si identitatea, pe cand cea imatura cauta regresia la stadiul simbiotic: dereglarile se duc in extrema masochismului sau sadismului.
Dragostea, asa cum o descrie Fromm, este o activitate, un mod de a fi, un verb activ. De la aceasta atitudine de baza fata de viata si oameni se poate construi apoi o relatie sanatoasa de dragoste romantica care implica grija, responsabilitate, respect si cunoastere.
Esther Perel are un talent exceptional de a combina profunzimea psihoterapeutului cu elocinta speaker-ului inspirational. Extrem de apreciata de public ( discursurile ei de pe TED.com au milioane de vizualizari la fel si cartile ei au devenit instant best-sellers), Perel intermediaza publicului cunoasterea dobandita in urma vastei experiente in psihoterapia de cuplu.
Succesul cartii “Inteligenta erotica” ( in engleza titlul este si mai concludent “ Mating in captivity” ) se datoreaza nevoii stringente a societatii moderne de a vorbi deschis si asumat despre contradictia principala a cuplului romantic: reconcilierea stabilitatii cu pasiunea.
Ideea principala a cartii este de o evidenta socanta: dragostea cauta apropiere si certitudine iar asta duce in timp la disparitia pasiunii si atractiei care are nevoie de distanta si de mister.
Cum sa ne iubim fara a distruge atractia, cum sa fim impreuna fara a ne sufoca, cum sa ai siguranta si incredere fara control si gelozie – cateva dileme clasice in cuplu care nu pot fi rezolvate fara a ne depasi frica si ipocrizia.
Intimitatea excesiva distruge pasiunea – adica rutina este moartea pasiunii. Mecanismul este urmatorul: indragostitii cauta compulsiv si simbiotic prezenta celuilalt iar implinirea acestei dorinte duce in timp la plictis si predictibil, astfel ca pasiunea de la inceput devine propriul sau calau.
Exista si solutii insa, pe care autoarea le argumenteaza cu exemple si cu statistica profesionala: inteligenta erotica este capacitatea de a fi si individ si cuplu, de a echilibra raportul asimetric de forte in dormitor, de a elibera sexualitatea de inhibitii sau santaj emotional, de a reduce distanta intre fantezie si realitate.
Cartea ajuta orice cuplu aflat in impas sau, preventiv, educa mintile viitorilor indragostiti cu repere si asteptari corecte.
O noua discutie despre infidelitate este vitala astazi cand dragostea si relatiile se afla in criza. Cea mai potrivita pentru o astfel de conversatie delicata este psihoterapeutul Esther Perel, o prezenta dinamica, originala si spumoasa ale carei carti, articole si conferinte au primit votul unanim al publicului.
In era tehnologiei si a optiunilor nici adulterul nu mai e ce ora odata. Esther Perel arata ca si oamenii fericiti inseala, ca infidelitatea nu are intotdeauna legatura cu frustrarea in cuplu, ca politica secretului si a dezvaluirii urmeaza un grafic dramatic, ca dilemele amantilor se suprapun celor din cuplu si ca vina e cateodata a nimanui.
Iubirea, fidelitatea, pasiunea, adevarul si iertarea sunt convocate la o negociere obligatorie pentru a repara ceea ce ignoranta si frica distrug intr-o relatie.
Inimile frante in revelatia tradarii isi pot cicatriza intelegerile in urma lecturii acestei carti: fie ca sunt soti sau sotii tradate, fie ca sunt amanti sau amante furioase, fiecare cititor ramane schimbat in urma acestei carti.
Cartea nu contine retete miraculoase pentru a depasi dureroasa criza sentimentala provocata de un adulter, ci mai degraba idei, teme de reflectie si instrumente care vor atenua socul si vor deschide calea catre o renegociere a contractului fidelitatii.
Opiniile lui Perel asupra relatiilor de cuplu apar si in The New York Times, Washington Post, The Wall Street Journal, Le Monde, The Guardian, The New Yorker si Vogue.
Pare un paradox sa iti folosesti mintea in alegerile romantice care sunt prin definitie emotionale, dar pentru a evita dezastrul emotional care survine atunci cand imaginatia mistifica realitatea, se recomanda luciditate. Multa luciditate.
Psiholog clinician in New York si autor al cartii recomandate mai sus “Daca barbatii ar putea gandi” , Alon Gratch identifica 7 tipare disfunctionale in care se inscriu alegerile romantice.
Daca ai ajuns la concluzia ca te indragostesti mereu de cine nu trebuie, ca partenerul tau este indisponibil emotional sau ca dragostea nu este reciproca, aceasta carte este pentru tine.
Pentru ca istoria nevindecata sau neinteleasa a devenirii unui individ se repeta pe scena relationala, acesta fiind unul din mecanismele paradoxale ale iubirii: cautam in dragostea romantica reparatii pentru trecut, cerem daune actualilor parteneri pentru erorile fostilor sau fostelor, sau facem asocieri si generalizari irelevante pentru prezent.
Cartea ajuta la identificarea tiparului eronat ( dragoste narcisica, virtuala, unilaterala, triunghiulara, interzisa, obsesiva) apoi ofera explicatii pentru intelegerea genezei acestui pattern precum si pasii necesari pentru a ne opri din repetarea acestor scheme iluzorii.
Practic te repari citind!
De la Christophe Faure, psihiatru si psihoterapeut avem un ghid util necesar oricui a trecut printr-o despartire dureroasa.
Orice dragoste dezintegrata este o mica moarte iar tumultul emotional poate fi coplestior. Suntem coplesiti de intrebari contradictorii, oscilam intre regret si revolta, pierdem planuri si sperante, cautam explicatii si solutii iar in final trebuie sa o iei de la capat.
Cu sensibilitate si profunzime autorul conduce mintea cititorului prin etapele dureroase ale pierderii si reconstructiei, ajutand cititorul sa puna ordine in haosul emotional care precede si urmeaza unei despartiri.
O carte necesara care conduce cititorul pas cu pas prin etapele dificile ale separarii, ajutandu-l sa-si confrunte intrebari nestiute si frici inevitabile pentru ca in final rana sa se transforme in cicatrice a carei poveste este una lipsita de furie.
“Eseuri de indragostit” se citeste in cateva ore dar intelegerile te urmaresc toata viata. Cartea combina fictiunea cu nonfictiunea intr-un discurs captivant care diseca narcisismul romantic specific indragostirii.
Identificarea cu personajele se intampla de la primele pagini pentru ca setea de destin ne indragosteste pe toti, fatalist si iremediabil si totusi explicabil. Sublimul si ridicolul, obsesia si nevroza, amagirea si reversul ei vor fi disecate cu ironie si cu logica, cu filosofie si perspectiva.
O minte analitica de barbat isi spovedeste nebunia indragostirii si apoi a intelegerii dramatice si ironice cand sufletul e in sevraj. Din fericire istoria omenirii il si ajuta, triumful imaginatiei si tradarea logicii fiind simptome analizate de toti ganditorii: Platon, Kant, John Stuart Mill, Nietzsche, Wittgenstein, Pascal, La Rochefoucauld, Stendhal, Goethe, Freud sunt cativa din terapeutii care-l ajuta sa treaca prin acest rit de trecere, dragostea.
Narativ si reflexiv, rational si sentimental, romanul te face sa-ti revizuiesti mirat, revoltat si in final, elucidat, propriile indragostiri. De citit inainte, in timp ce sau la final de… dragoste!
De la un psiholog cu practica privata in New York femeile au in sfarsit un dictionar de descifrare a psihologie masculine. O carte serioasa cu un titlu bine ales, un ghid care permite femeilor sa devina detectivi psihologici pentru a intelege barbatul care se afla in conflict cu partea feminina a psihicului sau.
Putini terapeuti au fost in stare sa capteze atentia publicului si in acelasi timp sa ramana corecti din punct de vedere clinic. Dr. Alon Gratch reuseste tocmai acest lucru prin povestile terapeutice care exemplifica psihologia masculinitatii aflata in dilema.
Invatati dintotdeauna sa-si reprime sentimentele si cuvintele, bombardati de stereotipuri sociale disfunctionale, atunci cand barbatii vorbesc ( in cabinetul unui psihoterapeut) isi identifica conflictele interioare: rusinea – in a exprima sau a avea emotii vulnerabile de la indragostire la frici sau empatie; absenta emotionala, nesiguranta sexuala, narcisismul dar si diverse extreme comportamentele de defulare emotionala: agresivitate si autodistrugere.
Cazurile descrise in carte cu delicatete si cu insight psihologic explica diversele situatii de blocaj masculin in a-si identifica si accepta emotiile, esecurile de indeplinire a scenariilor sociale care le seteaza asteptari cu privire la propria persoana precum si risipa masculinitatii in comportamente deviante.
Un manual-dictionar de descifrare a tacerii masculine care se transforma intr-o simfonie de fulgere psihologice simptomatice – cartea este de folos atat femeilor cat si barbatilor.
De la Gérard Leleu, medic, sexolog si terapeut de cuplu, autor a numeroase carti de succes dedicate psiho-sexualitatii masculine si de cuplu, avem o carte care descrie devenirea barbatului din copilarie pana in asternuturile din dormitor.
Istoria constructiei masculinitatii pleaca de la relatia cu prima prezenta feminina, mama, care ii va seta intimitatea emotionala si inhibarea sexuala, precum si din confruntarea cu tatal si cu ceilalti membri ai “tribului” prin care isi defineste masculinitatea sociala. Diversele scurtcircuite la oricare din acest nivel determina fricile si dubiile barbatilor, de la blocaje emotionale la esecuri sexuale si sociale.
Cateva din capitolele cartii : 1.Copilaria barbatului 2. Ce este un barbat? 3. Barbatul, iubirea si sexul 4. In jurul penisului 5. A face mai bine dragoste 6. Pene si depanaje.
Pe alocuri exagerat de poetic (scoala franceza de psihologie..) dar extrem de informativ, cu multe indicii utile cu privire la psihosexualitatea masculina care este atat de diferita de cea a femeii incat chiar este necesar un dictionar explicativ, ceea ce este finalmente aceasta carte.
Inainte de a-ti pierde mintile intr-o poveste de dragoste este recomandat sa le folosesti pentru a decide daca nu cumva te imbarci intr-o calatorie pe Titanic. Legenda spune ca daca stii sa identifici tulburarile de personalitate te poti feri de tulburari in dragoste.
“Femeile sunt fascinate de relatiile interzise, de strainul misterios care emana pericol si care totusi pare vulnerabil si ranit de viata.
Vrem sa-l strangem la piept si sa-i alinam suferinta. in acelasi timp, dorim exaltarea si fiorul pe care-l simtim in preajma pericolului.
Fiecare dintre noi vrea sa fie unica femeie care, in virtutea dragostei neconditionate, il va transforma in amantul perfect. Da, suntem convinse ca vom reusi acolo unde femeile inferioare noua au dat gres.“
Psihoterapeut specializat in terapii de cuplu, Dorothy McCoy scrie practic un manual de preventie a suferintei inutile. Este o carte usor de parcurs, in care sunt explicate intr-un limbaj accesibil tulburarile de personalitate masculine, mastile purtate si tehnicile de manipulare folosite.
Natura materna cu veleitati de psiholog din orice femeie trebuie educata pentru a nu-si irosi sufletul in povesti de dragoste disfunctionale. Baiatul mamei, workaholicul, eternul sportiv, barbatul dependent, antisocialii si sociopatii, afemeiatul, barbatul pasiv agresiv, narcisistul, barbatul violent – acestea sunt tipologiile masculine disfunctionale a caror dragoste va fi la fel, disfunctionala.
O educatie psihologica preventiva care reduce riscul de trauma emotionala si stress post traumatic in dragoste.
Haosul relational actual este consecinta redefinirii accelerate a conceptelor de masculinitate si feminitate. Rolul impus barbatilor de societate si cultura este din ce in ce mai complex: sa fie brutal de tandru, sa fie in control dar vulnerabil, sa stie tot dar sa si intrebe. Clisee machiste si feministe care sufoca si obliga barbatul intr- o goana furibunda dupa bani, prestigiu si validari amoroase.
Paradigma fortei masculine este demitizata prin identificarea celor 3 slabiciuni: frica de frica, de singuratate afectiva si de esec.
Dreptul la slabiciune se castiga prin negocierea intre razboinicul interior si cultul violentei – esecul acestei negocieri il vedem in diversele tipologii respinse de femei: barbatul dependent-imatur, culpabil-docil, schizoid-ascetic, cameleonul.
Barbatul corect alcatuit din punct de vedere afectiv este cel care a rezolvat conflictul cu paternitatea si care s-a desprins de dragostea efeminanta a mamei.
Psihologul Walter Riso continua apoi cu incursiunea in psiho-sexologia masculina. Cultul falusului, fidelitatea, donjuanismul, disocierea emotionala si erosul, seductia compulsiva, sunt demitizate intr-un limbaj psihologic accesibil, facand din aceasta carte un manifest al eliberarii afectivitatii barbatului.
Daca barbatii ar citi despre ei insisi, si-ar intelege si controla emotiile si sexualitatea dincolo de stereotipuri si de influentele de mediu.
Intelepciunea universala bazata pe experienta, exemple concrete si confirmate unanim de cititori (cartea e best-seller), plus secrete pe care doar barbatii le stiu, toate sunt sintetizate magnific in aceasta carte scrisa intr-un mod amuzant si accesibil.
Avand un Cv impresionant care-l recomanda, Knott Much a creat un compendiu explicit al misterului feminin care i-a bulversat pe barbati de-a lungul istoriei: de la politicieni, la oameni de afaceri, filosofi, golani si intelectuali, monogami si adulteri, psihiatri si dealeri – toti isi reunesc experienta pentru a dezvalui ce strategii sunt necesare pentru a descifra femeia, aceasta mancare pentru zei gatita de diavoli.
Nu este o carte care glorifica scheme ieftine de agatat si nici divagari sentimentale nu veti parcurge. Cartea se impune cu atata vehementa in sinapse incat fiti pregatiti sa o cititi de cateva ori, sa o discutati cu prietenii, sa o faceti cadou – le veti face un bine!
Barbatii pot acum sa citeze capitole si randuri intregi din aceasta carte care pune capat disputelor si pot respinge atacurile nebunesti si iresponsabile la adresa cunoasterii lor asupra misterului feminin.
Manualul scris in chineza in 7 volume pe care doar un specialist in fizica cuantica l-ar putea descifra (definitia populara a femeii) este mult simplificat si demitizat intr-o carte logica si atat de necesara.
Daca diferentele barbat-femeie ar fi predate in scoli, am trai intr-o lume idilica. Pana cand educatiei ii vine minte la cap, este obligatoriu sa ne autoeducam in privinta misterului enervant al sexului opus, pentru ca realitatea este fix aceasta: avem biologii diferite, ne supunem unor stereotipuri diferite si ca atare avem psihologii diferite.
Calibrarea corecta a asteptarilor cu privie la partener este unul din secretele armoniei in cuplu. Schimbarea celuilalt este uneori imposibila, nu pentru ca nu vrea ci pentru ca nu poate, pentru ca ne asteptam sa gandeasca, sa simta si sa reactioneze la fel ca noi. Si asteptam degeaba!
Allan si Barbara Pease sunt autoritatea in acest domeniu. Manualul de descifrare a psihologiei sexului opus se bazeaza pe descoperiri din neurostiinta, biologie evolutionista, genetica, psihologie si sociologie.
Vei afla cu soc si groaza ca empatia si inteligenta emotionala e mult mai dezvoltata la femei ( vor citi emotiile si dinamica sociala mult mai rapid si tot din aceasta cauza detecteaza minciuna mai rapid), ca orientarea spatiala la femei este o putere aproape paranormala datorita biologiei creierului, ca si barbatii vorbesc dar mai mult in gand, pe cand femeia chiar stie mai multe cuvinte si palavragitul ei e natural, ca barbatii sunt soferi mai buni, chirurgi mai buni si au capacitatea de gandi tehnic mai mult decat femeile, si multe alte diferente de hardware care trebuiesc acceptate si tolerate.
Cartea este plina de intelegeri practice ( cum poate fi un barbat motivat sa treaca la fapte, cum sa te certi in timp ce conduci, cum sa-i explici ceva unei femei) si vei afla si raspunsul la multe din motivele (inutile!) de cearta in cuplu: de ce barbatii urasc sfaturile, de ce petrec timp cu “baietii”, de ce nu vorbesc barbatii stresati, de ce femeile au nevoie sa fie ascultate doar pentru a “se plange” fara sa li se dea sfaturi, de ce sexualitatea la barbat e mult disociata de emotie , de ce ne certam in privinta sexului, de ce, de ce, de ce.
Decat sa te revolti pe diferente mai bine le accepti si lucrezi cu materialul clientului. Avem abilitati si defecte diferite si atunci cand le intelegem rezolvam mare parte din asteptarile incorecte care ne fac sa credem eronat ca “daca m-ar iubi nu ar face asta” si nici nu ne vom critica partenerul pentru ceva ce nu intra in fisa sa tehnica.
O carte obligatorie si pentru barbati si pentru femei! Chiar daca…statistic e demonstrat ca femeile citesc mai multa psihologie relationala.
Pentru exorcizarea ipocritului moralist care doarme cu ochii mijiti in fiecare dintre noi, va recomand o sinteza remarcabila si originala de psihologie sociala, analiza politica si rationament moral.
Jonathan Haidt este psiholog social si profesor de Leadership Etic, autoritatea numarul unu in domeniul moralitatii ale carui carti sunt extrem de apreciate si necesare intr-o lume din ce in ce mai polarizata si dezbinata.
A gandi e dificil, de aceea toata lumea judeca – si o facem gresit si e obositor si e inutil daca nu intelegem de unde vin valorile pe care le avem. Toate disensiunile la nivel personal si social au la baza raportarea la criteriul bine-rau, normal/corect, anormal/gresit.
Cartea ne convinge argumentat si stiintific ca mintea umana este proiectata din fabrica sa actioneze moral – ea va fi inerent moralista, critica si analitica. Obsesia dreptatii este starea naturala a omului. Dar suntem niste ipocriti egoisti care stapanesc atat de bine arta de a parea corecti incat uneori ajungem sa ne pacalim singuri. De cele mai multe ori.
Sansa de a ne dezactiva natura meschina este atunci cand actionam in interesul grupului cu care ne identificam ( vezi proteste, revolutii etc).
Moralitatea inseamna a-i trata bine pe ceilalti si este generata de factori innascuti ( ca set de intuitii evoluate) si de invatarea sociala. Practic suntem nascuti sa fim cinstiti, exceptie fac psihopatii.
Datorita modulului cognitiv de recunoastere a tiparelor avem snap-judgements – intuitii morale care sunt judecati instinctive, o gandire intuitiva moralista sub forma prejudecatilor. Practic nu poti alege sa vezi iluzia sau nu, pentru ca judecata si justificarea judecatii sunt procese separate. Exista o sansa totusi: reflexivitatea filosofica, gandirea analitica de tip 2, adica cea care ia timp, care empatizeaza si priveste din mai mult perspective, care se indoieste de ea insasi.
Drama consta in faptul ca gandirea improvizeaza explicatii post hoc pentru intuitiile noastre morale – adica ne folosim inteligenta pentru a argumenta puncte de vedere formate emotional, gandirea rationala fiind o firma de PR, de management a imaginii propriei persoane si de atacare a opiniilor diferite.
Discursul moral are un scop strategic social: gestionarea propriei reputatii, construirea de aliante si atragerea simpatiei oamenilor din jur pt a-ti sustine pozitia in disputele zilnice. Antidotul acestor intuitii moraliste care sunt in mare parte prejudecati si tabuuri culturale este empatia. Psihopatii nu detin – barbatii au predispozitie genetica precum si exercitiul empatiei mai redus, statistica psihopatiei barbati vs femei este 10 : 1. Pe de alta parte psihopatia feminina este mai subtila.
Intelegerile avute in urma cartii sunt extrem de practice: nu vei mai incerca sa convingi oamenii a caror argumentare nu este logica ci este emotionala. Schimbarea convingerilor unui om este o munca colosala si cere manipulare emotionala si nu logica si dezbatere ( manipulare prin diplomatie, tact, rabdare).
Oamenilor le pasa mai mult de aparente si de reputatie decat de realitate, iar parada valorilor morale este un fenomen social des intalnit pe social media. Cu totii incercam sa parem mai mult decat suntem in privinta virtutilor pentru ca traim intr-o psihoza colectiva de competitie, barfa si ipocrizie.
Este o carte epocala pentru intelegerea de sine si a lumii in care traim. Aplicabilitatea in viata de zi cu zi este ENORMA – intelegand aceste lucruri vei putea citi un om prin valul inchipuirilor lui de sine pt ca vei sti ca este intr-o campanie de PR cu privire la propria-i persoana, vei fi mai modest in privinta „adevarului” si „corectitudinii” pt ca iti constientizezi propriile contradictii morale, si nu vei mai avea discutii inutile cu oameni care-si folosesc inteligenta pentru a argumenta convingeri emotionale.
Daca esti atat de destept, de ce nu esti si bogat?…Aseaza-te sa-ti povestesc…
Nu, succesul nu este direct proportional cu inteligenta si ambitia (mitul meritului personal), ci este influentat de factori aleatorii care nu sunt sub controlul nostru: familia, locul in care am copilarit, contextul social specific anului in care ne-am nascut, cultura, experientele specifice generatiei careia apartinem.
Hazardul si mostenirea culturala au un rol mai important decat am vrea sa acceptam intr-o societate in care dezvoltarea personala iti spune ca cerul e limita si ca poti fi ce vrei tu, doar sa depui efortul necesar.
Jurnalistul Malcolm Gladwell explica logica stranie si inedita a succesului in functie de generatie, familie, cultura si clasa: ce au in comun Beatles, Bill Gates si Mozart, care sunt atuurile ascunse ale atletilor de top, de ce sunt atat de buni asiaticii la matematica, de ce toti avocatii bine cotati din New York au acelasi CV, de ce n-a auzit nimeni niciodata de cel mai inteligent om din lume – sunt cateva exemple prin care putem intelege parghiile nevazute ale statutului social si economic.
Exceptionalii schimba modul in care intelegem succesul si ajuta cititorul sa-si calmeze ambitiile frustrate prin intelegerea mecanismelor subtile care aduc succesul doar atunci cand “astrele se aliniaza”.
Intr-o societate extrem de competitiva si ierarhica in care ne autojudecam si suntem judecati pentru realizarile sociale, este vital pentru sanatatea psihica sa ne pozitionam corect pe scara valorilor si succesului si in consecinta, a stimei de sine.
Definitia omului: cumparam lucruri de care nu avem nevoie, cu bani pe care nu ii avem, pentru a impresiona oameni care nu ne plac.
De la doi profesori de economie, laureati ai premiului Nobel in economie, aflam cum naivitatea cetateanului obisnuit este speculata de un sistem economic bazat pe manipulare si deceptie.
Prin zeci de exemple cu care ne putem identifica foarte usor, Akerlof si Shiller arata cum ne risipim resursele economice in urma propagandei inselatoare din publicitate, cum lipsa educatiei economice si a transparentei pietei de consum ne face sa platim prea mult in aproape orice, de la abonamentul la sala de fitness, la masini, case sau medicamente.
Sistemul politic este denaturat de bani, escrocheriile economice sunt din ce in ce mai numeroase iar paradoxul modernitatii este ca desi traim in cea mai buna perioada din istorie, multi oameni traiesc la limita disperarii economice.
La pescuit de fraieri este un ghid extrem de util pentru a ne feri de capcanele pietei libere pentru ca explica intr-un stil amuzant si accesibil publicului, riscurile alegerilor noastre economice. Inovatiile aduc produse care par a ne usura viata dar care ascund si manipulari si inselaciuni evitabile atunci cand esti informat despre cum functioneaza realitatea consumerista.
Nassim Taleb este profesor emerit de Ingineria Riscului in NY si are o cariera de succes in studiul incertitudinii si probabilitatii, un economist filosof care analizeaza societatea din perspective neobisnuite pentru a ne convinge ca numai antifragilul va supravietui.
Antifragil este un gid necesar pentru a supravietui unei lumi obsedate de siguranta si de predictibil. Cu exemple relevante de antifragilitate din politica, economie, educatie, medicina, inginerie, arhitectura, Taleb combina datele statistice ale stiintei cu intelepciunea populara si reflectii filosofice intr-un stil indraznet, erudit si spiritual.
Desi incertitudinea ne sperie si este un factor de stress enorm pentru psihicul uman, autorul arata ca succesul autentic are de castigat enorm in confruntarea cu volatilitatea, dezordinea, aleatoriul, erorile si imposibilitatea de a prezice consecintele.
Autorul construieste o argumentare solida pentru a convinge cititorul sa imbratiseze imprevizibilul si nesiguranta pentru ca ele sunt benefice oricarui sistem, organic sau anorganic.
Antifragilul este nu numai rezistent la socuri ci invata si creste de pe urma lor. Protectia excesiva, de la cresterea copiilor la rutina predictibilului din viata de zi cu zi, alimentata de frica de schimbare si de risc, creeaza entitati slabe si fragile. Cunoasterea prin incercari si greseli va fi intotdeauna superioara celei teoretice. Ce nu te omoara chiar te face mai puternic!
Yuval Noah Harari este o aparitie noua si surprinzatoare, cunoscand o recunoastere spectaculoasa din partea publicului ( Obama, Bill Gates, Zuckenberg si multi altii au scris review-uri si ii recomanda cartile.)
Harari este un istoric unic prin capacitatea de a sintetiza cu o perspectiva bird view istoria omenirii, de a o interpreta din perspective multidisciplinare – antropologie, psihologie cognitiva, istoria religiilor si evolutionism, teorii economice si stiinte politice, pentru a substrage mecanismele si fortele care ne ghideaza din umbra evolutia.
Ideile principale sunt surprinzatoare si ingrijoratoare. Harari arata cum istoria se invarte in jurul unei retele intersubiective de fictiuni care sunt de fapt niste conventii sociale bazate pe capacitatea noastra de a imagina si de a spune povesti.
Traim intr-o mitologie sociala similara unei hipnoze colective bazata pe sentimente : incredere – sistemul bancar si al creditului, credinta – diverse religii, loialitate si sacrificu fata de o entitate – natiunea.
In Sapiens sunt explicate trendurile istorice mari intr-un mod cursiv si logic, ca un film al omenirii in care fiecare etapa, din savanele Africii pana la liquid modernity este analizata prin prisma unor ipoteze noi si intrebari care au la baza intrebarea primordiala: Care este sensul? Civilizatia evolueaza, dar suntem oare mai fericiti decat acum cateva mii de ani?
Nu este o carte usoara sau una din care poti citi doar cate 10 pagini odata. E o carte pentru care trebuie sa ai atentie si concentrare pentru a intelege perspectiva de ansamblu.
Harari detaliaza cele 3 revolutii importante: cea cognitiva, care a dat startul istoriei acum 70.000 de ani, cea agricola care a accelerat-o acum 12.000 ani si cea stiintifica care a inceput acum 500 de ani. Dincolo de faptele istorice relatate, autorul interpreteaza aceste schimbari majori aratand ca suntem singura specie capabila de a construi fantezii si mituri din care s-au dezvoltat fictiuni sociale.
Istoria privita prin prisma acestor intelegeri argumentate (si sustinute de neurostiinta) pare a fi o vindecare lenta a nebuniei colective.
Arta de a sti sa puna intrebari inedite este cea care da unicitate cartii. Autorul cauta “firul rosu” al evolutiei speciei noastre si arata cum fiecare pas inainte, de la dezvoltarea agriculturii la cea tehnologica a avut in mod egal si un efect distructiv asupra noastra.
„Istoria începe când oamenii inventează zeii și se sfârșește când oamenii devin zei”. Aceasta auto-mantuire este argumentata in urmatoare lui carte carte continua cu istoria modernitatii “Homo Deus”. Pregatiti-va de intelegeri iremediabile.
Saga umanitatii inceputa in Sapiens continua in Homo deus unde autorul analizeaza posibilele scenarii cu privire la viitor.
Secolul XX a venit cu rezolvari majore pentru amenintarile cu care ne-am luptat mii de ani: razboiul, foametea si molimele. Astazi e mai mare numarul celor care mor prin sinucidere decat in razboi, suferim mai mult de obezitate decat de malnutritie, murim de batranete si nu in urma epidemiilor.
Apogeul bunastarii materiale aduce surprinzator insa o criza psihologica si spirituala de sens reflectata in statistica Organizatiei Mondiale a Sanatatii care pune depresia si anxietatea pe primul loc ca cele mai raspandite probleme de sanatate in lume.
Mantuirea vine tot prin tehnologie, aceasta sabie cu doua taisuri. Progresul acelerat in Inteligenta Artificiala aduce insa dileme etice si sociale extrem de complexe iar autorul exploreaza proiectele, visurile si cosmarurile care ne vor marca existenta.
Glorificarea omului abia a început si va continua indefinit, sapiens fiind înlocuit treptat si accelerat de diferite forme de trans-umanism, post-umanism și nemurire, acesta fiind urmatorul stadiu al evolutiei: homo deus.
Plina de observatii patrunzatoare, de ironii fine si de intrebari corecte chiar daca fara raspuns, Homo deus este o carte nu atat despre istorie cat mai ales despre meta-istorie.
Care este sensul lucrurilor, cum putem evita scenariile apocaliptice foarte probabile in acest moment, care mai sunt reperele morale si valorile, cum sa evitam autodistrugerea si cum sa eradicam suferinta – cateva din intrebarile pertinente cu care autorul ne invita la dialog pentru a ne decide soarta.
Stilul original si ideile provocatoare le intalnim si in cea de-a 3 carte a istoricului Yuval Noah Harari.
Cartea nu cuprinde propriu zis lectii ci o invitatie la dezbatere pe teme aflate deja pe agenda globala: criza liberalismului si pericolul tehnologiilor scapate de sub control sau nesubordonate unei etici, care vor face in viitor ca multi oameni sa devina “irelevanti” pentru economia globala.
Amenintarea terorista si pericolul unui razboi global sunt o alta tema la fel de ingrijoratoare pentru ca “nici un zeu și nici o lege a naturii nu ne protejează de prostia omeneasca”.
Autorul explica coerent si logic ca traim intr-o epoca “post truth”, invadati de informatii irelevante, cand puterea adevarata consta in selectia corecta a informatiilor si in rezilienta emotionala ca si adaptare la ritmul extrem de rapid al schimbarii. Ceea ce se invata azi in scoli va fi cel mai probabil irelevant in 20 de ani, astfel ca ceea ce trebuie sa dezvoltam mai degraba sunt aptitudini psihice de flexibilitate mentala si de rescriere continua a softului cognitiv cu care procesam realitatea.
Intrebarile pe care autorul le ridica sunt extrem de actuale si cu impact social major: Cum facem fata epidemiei de stiri false? Mai sunt relevante natiunile si religiile? Ce ar trebui sa ne invatam copiii? De ce trece democratia liberala printr-o criza? Este iminent un nou razboi mondial? Ce inseamna ascensiunea lui Donald Trump? Ce civilizatie domina lumea – Occidentul, China, islamul? Europa ar trebui sa-si deschida portile imigrantilor? Poate nationalismul sa rezolve problemele legate de inegalitate si de schimbare climatica? Ce ar trebui sa facem in privinta terorismului? Mai exista o granita clara care separa realitatea de fictiune?
La finalul cartii vei fi un om informat corect, constient de un nivel al realitatii care aduce si ingrijorare si speranta, dar mai pregatit pentru marile schimbari sociale care deja cutremura ideologiile vechi.
Dupa ce a lansat o masina in spatiu, a creat tehnologie care permite zboruri spatiale la un cost de 5 ori mai mic decat Nasa si a revolutionat industrio auto, Elon Musk nu mai are nevoie de nici o reclama, devenind peste noapte idolul unei intregi generatii de vizionari si antreprenori.
Viata celui mai indraznet om de afaceri din Silicon Valley este subiect de studiu si analiza pentru jurnalistul Ashlee Vance care ne ofera un tablou impresionant al personalitatii unice a lui Musk, al energiei, hotararii si abilitatii sale de a reusi in circumstante dure.
Cartea este o incursiune fascinanta in devenirea lui Elon Musk, de la copilaria sa in Africa cand la varsta de 9 ani citise majoritatea cartilor bibliotecii din orasul sau si visa deja la o iluminare colectiva pentru a salva planeta, la antreprenoriatul inceput inca din facultate in Canada cand isi inchiria casa pentru petreceri ca sa faca rost de bani pentru a investi in proiectele sale, la succesul investitiei in Paypal si apoi la disciplina diabolica cu care s-a lansat in constructia de rachete spatiale si masini electrice.
Suspansul continuu al cartii este o reflexie umila a dinamismului extrem al vietii pe care o duce Elon Musk: de la relatiile lui personale la modul in care isi conduce businessul si cum exploateaza fiecare resursa a angajatilor, personalitatea lui Musk se contureaza fascinant si pentru unii chiar socant. Cand visul tau este sa duci omenirea pe Marte nu ai cum sa fii un om normal – cu trasaturi de personalitate comune sociopatilor (determinare, rezistenta la risc si incertitudine, focus, controlul emotiilor), Musk este dezvaluit intr-o multitudine de aspecte care te fac sa respecti admirativ un gen de om prea complex pentru a fi inteles sau analizat dupa repere clasice.
Cartea invita la un exercitiu de admiratie si de analiza complexa a ceea ce inseamna sa fii vizionar cand toata lumea te considera mai intai nebun pentru ca apoi sa te proclame erou, ce inseamna sa sacrifici relatii personale pentru un crez care depaseste implinirea ca individ, ce inseamna sa fii atat de adorat de societate si totusi, atat de singur si de singular din punct de vedere emotional.
O lectura fascinanta, dinamica, plina de intamplari si de analize sociale care te fac sa intelegi nu numai cine este Elon Musk ci si mecanismele subtile ale industriei inovatiei. Cartea se afla pe aceasta lista pentru ca este o introducere excelenta in psihologia personalitatilor care fac istorie si care inspira o intreaga generatie.
Termenul psihopat este din ce in ce mai folosit in limbajul urban pentru ca realitatea ne obliga – de la sefi la parinti, iubiti sau lideri politici si spirituali, ne intersectam cu personalitati dificile si provocatoare de la care insa avem de invatat.
Extremele empatiei impart oamenii in 2 categorii: cei care au prea multa empatie – si asta ii face fraieri de buni si victime pentru cei aflati la extrema spectrului, cei care nu au deloc empatie si care isi construiesc succesul incalcand norme sociale si morale.
Idealul personalitatii echilibrate este sa te afli la mijloc si sa ai discernamant in investitiile emotionale, conform strategiei game theory care recomanda abordarea “dinte pentru dinte” in dinamica sociala – adica reciprocitate. Omul de succes este sociopatul functional, a carei definitie si utilitate o veti intelege foarte bine in urma lecturii cartii.
Cartea srisa de psihologul cu veleitati de jurnalist Kevin Dutton, construieste o argumentare convingatoare bazata pe incursiuni in laboratoarele psihologiei, inchisorilor de maxima securitate, tribunalelor si birourilor elegante ale diversi CEO, avocati si afaceristi pe care statistica ii pune in fruntea listei psihopatiei. Pentru ca succesul social este de multe ori determinat de trasaturi psihopate (optimism irational, controlul emotiilor, flexibilitate morala).
Ritmul alert si intrigant al cartii este sustinut de interviuri cu cei mai duri soldati din trupele de elite din Irak si Afganistan, criminali periculosi aflati in inchisori speciale si alte exemple de raspunsuri psihopate ale unor oameni obisnuiti confruntati cu realitatea la fel de psihopata.
Luand in considerare ca in ultimii 30 de ani empatia generatiilor a scazut cu 30% si procentul narcisismului si psihopatiei a crescut, cartea este obligatorie pentru a ne adapta provocarilor sociale si a invata cum sa ne descurcam in situatii in care legea nu ajuta, cum sa identificam si sa reactionam la personalitatile dificile si cum sa depasim pudoarea morala crestina care recomanda eronat sa intorci si celalalt obraz.
In societatea capitalista a vremurilor noastre in care este glorificata megalomania, narcisismul si exuberanta irationala, este necesar sa ne adaptam si calibram empatia invatand de la psihopati controlul emotiilor :psihopatii nu au remuscari, poate doar regrete – remuscarile sunt emotionale, regretele sunt cognitive, concentrarea exclusiva pe prezent, rezilienta emotionala.
Analizele autorului acopera o gama larga de profesii unde psihopatia este chiar o cerinta: chirurgi, avocati, lideri din armata si politici precum si cazurile sociale ce baga omul cinstit in belele: escroci de anvergura, preoti carismatici.
Ce cauta sfintii in aceasta alaturare? Abilitatile psihologice care dau rezilienta emotionala (focus extrem, controlul emotiilor, concentrare exclusiva pe prezent, optimism realist) sunt practicate si dezvoltate prin antrenament si tehnici mentale. Daca psihopatii le au natural ( le lipseste genetic modulul empatiei si/sau experimenteaza traume emotionale in copilarie), empaticii le pot dezvolta invatand tehnici de la maestrii budisti de exemplu, care demonstreaza de mii de ani efectele exceptionale ce se obtin prin controlul mintii.
Lectura cartii elibereaza cititorul de bariere morale inutile si chiar daunatoare si argumenteaza stiintific necesitatea dezvoltarii unei sociopatii functionale pentru a depasi postura de victima sociala , pentru statistic vorbind vei avea de-a face cu cel putin un psihopat disfunctional. Singura strategie de succes este sa inveti preventiv de la ei si sa ii invingi cu propriile lor arme.
Inteligenta emotionala este deja o expresie intrata in limbajul urban, gratie revolutiei in psihologie pe care Daniel Goleman, jurnalist stiintific la New York Times nominalizat de 2 ori la premiile Pulitzer, a facut-o prin sinteza stralucita din psihologie si neurostiinta pentru a arata cum ne modeleaza destinul modul in care cele doua “minti” – rationala si emotionala – interactioneaza.
IQ-ul predispune dar EQ-ul (emotional quotient) dispune. Aceasta este si explicatia erorilor relationale sau sociale ai celor de la care ai asteptari mari , asteptari facute in baza inteligentei tehnice de care dau dovada.
Daca IQ-ul este innascut si nu poate fi modificat, inteligenta emotionala este o abilitate care poate fi dezvoltata, aceasta fiind explicatia de exemplu pentru succesul celor au un IQ mediu sau relativ scazut.
Inteligenta emotionala se dezvolta atunci cand individul devine constient de sine, are autodisciplina si empatie si astfel isi poate identifica sentimentele lui si ale celorlalti, le poate controla si astfel evita o multitudine de simptome psihice si esecuri relationale sau sociale.
Predata in scoli si in universitati, studiata din ce in ce mai mult de neurostiinta si psihologie, ridicata la rang de arta in politica unde se transforma chiar in manipulare, inteligenta emotionala este o abilitate vitala pentru a ne intelege pe noi insine si pe ceilalti.
Prin exemple relevante si tehnici concrete, Goleman arata cititorului cum poate deveni mai destept din punct de vedere emotional, cum isi poate depasi conditiile genetice, de mediu sau cultura pentru a dezvolta abilitati necesare succesului in relatii, cariera si chiar pentru sanatatea fizica.
Psiholog de renume mondial, Daniel Goleman tine conferinte si seminare in campusurile universitare si in mediile de afaceri. A organizat o serie de dialoguri intre Dalai Lama si oameni de stiinta.
Cea mai cunoscuta dintre numeroasele carti publicate, Inteligenta emotionala, bestseller timp de un an si jumatate pe lista New York Times, se numara printre primele 25 de titluri cu cea mai mare influenta in managementul afacerilor. Inteligenta sociala poate fi considerata o continuare a acesteia.
Autorul explica cum instinctul altruismului (da, este un instinct, cooperarea de grup este cea care a dus la evolutia speciei noastre) favorizeaza relatiile pozitive, compasiunea aducand vindecare intr-un fel in care medicina inca nu o poate face.
Reversul medaliei este ca relatiile nesanatoase ne otravesc si nu doar la modul metaforic. Emotia negativa a celuilalt este contagioasa, intocmai ca raceala si asa se explica vampirismul energetic care ne indeparteaza de oamenii negativi.
” Oamenii la care tinem cel mai mult sunt un soi de elixir, o sursa mereu noua de energie. Schimbul neuronal dintre un parinte si un copil, un bunic si un nepot, dintre iubiti, dintre partenerii unui cuplu implinit sau dintre prietenii buni are virtuti palpabile.”
Teza principala a lui Goleman este ca inteligenta sociala nu este un simplu derivat al inteligentei generale, ci, mai degraba, este exact invers. Mintile oamenilor isi pot sincroniza activitatea, nu doar prin comunicare verbala, iar functionarea mecanismelor cerebrale sustine acest proces.
Tinand cont de acest fapt, trebuie sa regandim tot ce inseamna relatie interumana, spune Goleman. Demonstratia lui include exemple de o extraordinara diversitate: de la relatiile interfamiliale si cele dintre mama si copil, pana la cele dintre medici si bolnavii incurabil, atingand subiectul stereotipurilor sociale, al rasismului si al reintegrarii sociale a infractorilor. Mesajul sau este unul profund umanist si optimist.
Serialul Lie to me care a fascinat o intreaga generatie este bazat pe cercetarile lui Paul Ekman, psiholog renumit specializat in studiul microexpresiilor faciale, trainer pentru FBI si grupuri antiteroriste.
In urma lecturii acestei carti nu vei mai privi niciodata oamenii ca inainte – ci cu atentie si curiozitate pentru a identifica ce nu se spune prin cuvinte. Pentru ca singura modalitate de a citi printre randuri este analiza limbajului corporal care spre deosebire de cuvinte, nu poate minti.
Paul Ekman explica emotiile de baza – furia, frica, dezgustul, tristetea si fericirea si arata care sunt indiciile care le tradeaza pe chipul unui om.
Sistemul sau de decodare este un training pretios in a recunoaste emotiile nespuse ale partenerilor de cuplu, copiilor, colegilor si chiar a strainilor de pe strada.
Cercetari de ani de zile in domeniul emotiilor si a modului in care ele sunt reflectate in diverse culturi sunt sintetizate in acest manual practic care iti ofera raspunsuri atunci cand oamenii incearca sa te induca in eroare – vei afla cum poti discerne intre un zambet politicos si unul autentic, cum poti descifra dispretul sau furia ascunsa, cum poti detecta minciuna sau manipularea.
La sfarsitul antrenamentului ( cartea are numeroase exemple si poze relevante) vei fi un detectiv al emotiilor cu o harta inestimabila de navigare sociala, de constructie a intuitiei si de protectie in fata manipularii si deceptiei.
De la expertul international in influenta si manipulare, psihosociologul Roberto Cialdini, avem o carte pe care Financial Times a desemnat-o “Best Business Book of 2016”.
Pre-suasine este o carte indispensabila in psihologia influentei pentru ca educa cititorul in arta eleganta a convingerii celuilalt si la fel de important, in descifrarea metodelor prin care ceilalti incearca sa ne influenteze.
Cu siguranta ai avut de-a face cu oameni pe care logica si ratiunea ii ocoleste si ca atare, e nevoie de tehnici si strategii de influentare.
Inspirat din multe studii si exemple din campaniile de online marketing, de propaganda din timpul razboiului, din strategiile de tratament a adictiei de opioide si din multe alte contexte sociale din analele istoriei, Cialdini arata cum influentarea nu necesita schimbarea convingerilor si credintelor prin argumentare si dezbatere logica.
Tehnica corecta presupune sa creezi un anume context de redirectionare a atentiei publicului chiar inainte de a-i solicita intreprinderea unei actiuni, iar in consecinta interlocutorii vor fi ancorati “preventiv” intr-o atmosfera emotionala care ii vor predispune la ascultare.
Fiind cel mai citat psiholog social al vremurilor noastre, Roberto Cialdini este un maestru concis si pragmatic care ofera cititorului instrumente concrete de interactiune sociala.
Stim cu totii cat de greu este uneori sa convingi oamenii de adevaruri utile – aceasta carte va lubrifia ascensiunea adevarului catre sinapsele potrivnice ale celor certati cu logica. Desigur, vei invata si sa manipulezi si mai ales sa te feresti tu insuti de maniplare.
Tehnici dovedite de detectare a inselatoriilor, de intelegere a caracterului si de recunoastere a adevarului – asta ne promite Pamela Meyer, CEO al Simpatico Networks, o companie de succes in domeniul social networking privat, care detine si opereaza retele sociale online.
Expert in depistarea fraudelor, autoarea prezinta informatii surprinzatoare din domeniul interviului si interogarii, interpretarii limbajului trupului si alte mici secrete utile in interpretarea informatiilor spuse si nespuse.
Succesul conferintei sale de pe TED.com ( “ How to spot a liar” peste 22 milioane vizualizari) arata nevoia publicului de a invata cum sa supravietuiesti in fata epidemiei de deceptie cu care ne confruntam.
Companiile au pierderi de aproximativ 10% din cauza fraudelor iar statisticile spun ca ne confruntam zilnic cu peste 200 de minciuni – fata in fata, la telefon sau pe internet. Deceptia e prezenta cand cumparam, negociem, intervievam sau cand interactionam cu colegi, clienti, prieteni, familie sau chiar parteneri romantici.
Cartea promite o imbunatarire a capacitatii de detectie de 25-50% prin tehnicile detaliate care fac parte din metoda BASIC elaborata de Pamela Meyer. Strategiile recomandate combina date stiintifice si academice, tehnici de interogare folosite de agentiile de spionaj, informatii din analiza limbajului corporal si microexpresiilor, tehnici de negociere si de intervievare.
Cu totii percepem diverse indicii nonverbale sau discrepante intre ce spune si ce transmite non-verbal interlocutorul, dar nu stim sa le interpretam. Cartea ne ofera acest dictionar extrem de necesar, pentru ca daca stii sa detectezi minciuna si deceptia, eviti dezamagiri inutile.
Metoda si cercetarile autoarei in detectarea deceptiei apar frecvent in Business Week, The Atlantic, Harvard Business Review, The Wall Street Journal, CNN, The New York Post, The Washington Post, Forbes.
Mai important decat ce suporti, este in ce fel o faci. Mai important decat ce ti-au facut ceilalti este ce ai facut tu cu ce ti-ai facut ceilalti. Sau cum spunea un filosof “ Norocul suprem este sa stii sa te descurci cu propriul nenoroc”.
Optimismul inteligent nu este gandire pozitiva naiva sau rupta de realitate, ci capacitatea de a-ti mentine gandirea si credinta in atitudinea “rezolvare de probleme”.
Pesimismul sau optimismul sunt un pariu cu incertitudinea, paradoxul fiind ca oricare dintre atitudini este o profetie autoimplinita: fatalismul pesimist face individul anxios, reticent in a-si asuma riscuri si astfel o prezenta sociala dificila, pe cand optimismul inteligent aduce entuziasm si incredere in sine care la randul lor, influenteaza pozitiv situatii si oamenii din jur.
Cu totii preferam prezente tonice si vii care devin astfel magneti sociali, pentru ca emotia e contagioasa.
Psihiatrul francez Alain Braconnier construieste un caz bine argumentat in favoarea optimismului, prezentand numeroase studii si statistici sociale dar si strategii concrete de motivare a psihicului din psihologia pozitiva si psihanaliza pentru a atinge randamentul optim.
Daca ne gandim ca fericirea tehnica a creierului consta in rezolvarea de probleme, asa cum ne convinge neurostiinta, revine cititorului datoria sa-si gandeasca destinul si sa-si interpreteze inteligent realitatea.
“Cine spune adevarul va fi prins mai devreme sau mai tarziu asupra faptului. “ Oscar Wilde
Toti oamenii mint. Daca tu consideri ca nu minti niciodata, tocmai te-ai mintit pe tine insuti.
Cu totii editam realitatea intr-o versiune photoshopata, constient sau nu, in folosul propriu sau de dragul celuilalt, pentru ca minciunile au utilitatea lor.
Cum adevarul si fericirea se exclud reciproc cateodata, minciuna este o forma paradoxala de loialitate.
Desi unii fac o virtute din a spune ca ei nu mint niciodata ( oricum nu e asa), a sti sa minti inteligent este o virtute si mai mare. Intreaga societate e construita pe o serie de minciuni politicoase, succesul profesional si relational fiind sustinut de capacitatea de a sti cand, cum si cat sa spui adevarul sau versiunea sa retusata.
Chiar si sanatatea psihica e dependenta de capacitatea de a ne autominti sub forma optimismului sau gandirii pozitive care devine astfel o profetie autoimplinita – a te concentra asupra detaliilor pozitive, a crede ca va fi bine, a reinterpreta o situatie prin mici amagiri de sine utile ne face sa gasim in durere o invatatura iar in infrangere o provocare.
Dragostea profita de asemeni de minciunile corecte – autoidealizarea sau idealizarea partenerului sunt o forma de credinta care ii obliga pe unii sa se ridice la inaltimea viziunii create.
Scrisa de un psiholog cu talent literar, ironie fina si discurs argumentat, cartea este o revelatie binevenita pentru multi oameni blocati intr-o moralitate excesiva – ei vor invata in ce situatii e mai moral sa nu spui adevarul, pentru ca armonia si fericirea sunt mai importante decat dreptatea sau adevarul.
A sti sa minti si sa te minti corect este o forma de inteligenta sociala si de economie relationala. Nu realitatea este cea care da sentimentul increderii in sine ci psihicul, iar filosofii stiu de mult ca luciditatea si realismul in exces invita drama si depresia.
Arta compromisului se invata, de la minciunile pe care le spunem copiilor sau propriilor parinti, la cele romantice sau sociale.
Pentru ca singura modalitate de a afla adevarul pe care oamenii nu vor sa ti-l spuna despre ce gandesc si simt cu adevarat este limbajului trupului, trebuie sa citim cel putin o carte care ne invata cum sa decodam ceea ce oamenii transmit inconstient.
De la cum zambesti, cat de intens sau curios privesti, la ce atitudine au bratele sau picioarele, cat de relaxat sau incordat te pozitionezi in geometria unui spatiu, cat de des si unde iti atingi fata cu mainile, totul vorbeste in coduri ce pot fi descifrate.
Afli astfel cum se pozitioneaza cineva fata de tine ( dominare sau supunere), daca este atras sexual sau nu, daca isi ascunde nefericirea sau induce o impresie falsa de relaxare, daca vrea sa se aproprie sau abia asteapta sa scape.
Oriunde te-ai afla, orice ai face, gesturile sunt indicii relevante despre starea de spirit a celuilalt sau a propriei persoane.
Pentru ca invatand sa-i descifrezi pe ceilalti vei invata cum sa-ti controlezi propriile expresii corporale inconstiente atunci cand urmaresti o anumita reactie din partea celuilalt.
Peter Collett, expert in psihologie sociala, profesor la Universitatea Oxford si psiholog rezident al emisiunii Big Brother difuzata de Channel 4, scrie un ghid fascinant si practic care iti va fi un manual de interactiune sociala salvator.
Scrisa intr-un stil accesibil publicului nespecialist, Cartea Gesturilor poate fi considerata un dictionar explicit pentru a intelege comunicarea umana si influenta sociala.
Toate cartile scrise de Malcom Gladwell sunt pe lista New York Times Bestsellers. Asta pentru ca are un stil original si accesibil care imbina stiinta, sociologia, psihologia si pop culture, si ofera informatii practice pentru o viata mai corecta.
Blink este o carte despre cum gandim fara sa ne gandim, despre alegeri care par a fi luate intr-o clipita si care nu sunt atat de simple asa cum par.
De ce sunt unii oameni experti in a lua cele mai bune decizii in timp ce altii dau gres sau ezita si evita la nesfarsit? De ce unii isi urmeaza instinctul si intuitia si castiga in timp ce altii se impiedica in erori? Cum functioneaza creierul in diverse contexte, la job, la scoala, in bucatarie sau in dormitor? Si de ce unele decizii exceptionale sunt atat de greu de explicat celorlalti?
Veti afla despre psihologul care poate prezice daca un mariaj va rezista doar pe baza a cateva minute de observatie, despre antrenorul de tenis care stie cand un jucator va face o miscare gresita inainte ca mingea sa-i atinga racheta, despre expertul in antichitati care recunoaste un fals in cateva secunde – toti au dus la nivel de maiestrie arta de lua decizii corecte.
Blink te convinge argumentat ca cei priceputi in a lua decizii bune nu sunt cei care proceseaza cantitati uriase de informatii sau care petrec mult timp analizand pro si contra, ci cei care au dus la perfectiune arta de a filtra cativa factori importanti dintr-un numar coplesitor de variabile.
Cea mai proasta decizie este sa nu iei nici o decizie – paralizia decizionala, amanarea si supraanaliza pro si contra sunt obstacolele cele mai periculoase.
Malcom Gladwell este autorul cartii “ Exceptionalii “ (Outliers) care se afla de asemeni in aceasta lista, psiholog si jurnalist stiintific la New York Times.
Cea mai completa si suficienta carte despre depresie vine de la Andrew Solomon, scriitor si psiholog, care a suferit o viata intreaga de depresie si in urma propriului travaliu de depasire a acestei boli a scris un volum tulburator, recunoscut astazi drept cea mai complexa lucrare pe acest subiect.
Cartea este o radiografie fascinanta a bolii secolului nostru, stiinta si traumele personale ale autorului fiind integrate intr-un eseu bine documentat si vindecator pentru oricine afectat de spaime, melancolii si tristeti.
Trecut prin iadul depresiei pe care a invatat sa o tina sub control astazi, autorul exploreaza toate explicatiile stiintifice si metodele de tratament si depasire a suferintei umane.
Cartea este o calatorie de o sinceritate dureroasa prin cele mai profunde colturi ale sufletului si mintii. Fiziologia, chimia, sociologia, etnologia, tratamentul si istoricul depresiei clinice se impletesc cu marturiile personale ale calatoriei autorului prin abisuri emotionale si apoi, lungul drum catre sine, catre viata si speranta.
Cartea este un manifest puternic si captivant, un text esential pentru o societate care desi traieste in cea mai buna versiune istorica a sa, se confrunta cu o epidemie de depresie si anxietate, cele mai raspandite boli in acest moment.
Antidepresivele, sinuciderea, depresia pospartum si toate metodele alternative de preventie si tratament sunt prezentate intr-un mod empatic, personal si lipsit de prejudecati. Spovedania manifest a autorului da speranta cititorului precum si educa argumentat pe acest subiect vital al generatiei noastre care devasteaza minti si suflete, de multe ori intr-o tacere asurzitoare.
Cartea a fost nominalizata la premiul Pulitzer in anul aparitiei si a castigat numeroase alte premii, autorul fiind invitat sa tina conferinte in toata lumea.
Depresie. Anxietate. Dureri cronice. Fobii. Ganduri obsesive. Cauzele acestor probleme se pot afla uneori nu in problemele cu care te confrunti si nici intr-un dezechilibru chimic al creierului – ci in vietile parintilor, bunicilor sau chiar a strabunicilor.
Nu, nu sunt speculatii metafizice; aceste afirmatii sunt sustinute de cercetari stiintifice care in ultimii 5 ani au explodat si in massmedia – experientele traumatice se pot transmite transgenerational.
Expertii in stresul post traumatic din domeniul neurostiintei si psihiatriei arata ca chiar daca persoana care a suferit trauma a murit, sau povestea a fost uitata sau nu a fost mentionata, amintirile si emotiile supravietuiesc.
Aceste mosteniri sunt adesea ascunse, codate in gene sau in limbaj, si joaca un rol mult mai mare decat s-a crezut pana acum in viata emotionala sau sanatatea fizica.
Epigenetica arata apoi ca genele pot fi activate sau dezactivate in functie de stilul de viata pe care il avem sau de obstacolele cu care ne confruntam.
Cartea ofera exemple numeroase de cazuri rezolvate prin identificarea anxietatilor mascate, genograma (harta traumelor din familie) si prin metode psihodinamice de eliberare emotionala ( dialoguri imaginare cu stramosii). Constelatiile familiale, una din metodele de psihoterapie de grup din ce in ce mai cunoscute, au la baza exact aceasta teorie si practica, iar rezultatele sunt exceptionale.
Istoria nerezolvata a familiei se repeta – daca nu exista explicatii sau motive pentru simptomele psihice, cartea iti ofera terapia necesara pentru vindecare.
Mark Wolynn este psiholog clinician specializat in traumele transgenerationale. Este director si formator la Institutul pentru Constelatii Familiale din San Francisco.
Un stil nou, conversational, ironic si actual, in colectia de eseuri a unui conte scapatat din burghezia austriaca care este jurnalist si ne informeaza cum poti face fata contextelor sociale in care imaginea conteaza, oricat de trivial ar parea.
Nu trebuie sa fii profund, sofisticat sau erudit pentru a face fata cu brio unui dialog. Dimpotriva, trebuie sa gasesti echilibrul intre a nu plictisi prin parada de cultura si de intelepciune, si small-talkul necesar interactiunilor sociale de salon.
Multi oameni sufera de anxietate sociala indusa de lipsa cunoasterii manierelor conversationale. Aceasta carte educa si salveaza cititorul de la blocaje sociale si conversationale, demitizand poleiala superficiala sociala si in acelasi timp, oferind argumentari scurte si la obiect pe diverse subiecte sociale care se discuta frecvent.
Cititorul va afla informatii pretioase si pertinente care il vor ajuta sa aiba pareri corecte pe subiecte ce tin de arta moderna, capitalism, echitate sociala, hoteluri de lux, gastronomie, internet, aristocratie, succes, timp, moralitate fiscala, politica externa americana, Quentin Tarantino, celebritati, ski, viitor, si multe alte subiecte mai profunde sau triviale.
In stilul cartilor de la Baroque Books and Art, Alexander von Schonburg cucereste cititorul prin stilul sau direct, amuzant si deloc plictisitor. La sfarsitul lecturii vei fi mult mai relaxat in privinta stressului conversational, nu vei mai idealiza “inalta societate” si vei avea si o sinteza utila a multor subiecte actuale sociale.
Adoram coincidentele, ne ghidam dupa ele, le interpretam cum ne convine si de multe ori sunt socante: se joaca cineva cu viata noastra? poate Dumnezeu? Destinul?
Sau poate nu avem gandirea matematica suficient de dezvoltata ca sa intelegem statistica si coincidenta ca fenomene firesti care nu implica nimic altceva decat ca suntem interconectati intr-un mod pe care nu il putem intelege?…
Mic tratat de mare destin este o colectie uluitoare despre fenomenele bizare care sfideaza orice probabilitate. De la parapsihologie pana la calculul probabilitatilor, de la trucurile cartoforilor la particulele subatomice, 250 de povesti absolut incredibile dar cat se poate de reale ne vor convinge ca...it’s really complicated.
Laura Buxton, zece ani. In curtea casei sale, da drumul unui balon. La 140 de mile departare, balonul aterizeaza in curtea altei Laura Buxton, tot in varsta de zece ani.
Ian Stewart, matematician. La cateva momente dupa discutia despre sansele de a fi lovit de un meteorit… stiti deja ce se intampla. Coincidenta? Sau hazard?
Lincoln a fost ales presedinte in 1860. Dupa exact o suta de ani, in 1960, Kennedy era ales presedinte. Ambii au fost preocupati de drepturile civile. Ambii au fost asasinati vinerea, in prezenta sotiei. Ambii au fost ucisi de un glont care le-a patruns in cap din spate. Lincoln a fost asasinat la teatrul Ford. Kennedy a fost ucis in vreme ce se afla intr-un automobil Lincoln decapotabil fabricat de compania Ford.
Scrisa simplu si inteligibil, eseul de cronodinamica prezinta fapte istorice, exemple din arta si stiinta, toate fapte reale care ne introduc in tainele timpului si ne lasa mirati in fata coincidentelor extreme. Veti fi mai atenti la coincidente in urma lecturii, veti fi tentati sa le interpretati sau le veti pune pe raftul inexplicabil, propabil deja aglomerat, al realitatii cuantice in care traim.
Flatarea, complimentele, lingusirea – lubrifiantul cel mai eficient al interactiunii sociale. Secretul succesului este sa-i influentezi pe altii sa-si doreasca sa faca exact ce iti doresti tu sa faca.
Arta lingusirii prezinta o istorie onesta a mecanismului social al flatarii, cu exemple din istorie, argumentari filosofice si analize pertinente. De la dragoste, la superiorii in rang social, la familie si parvenitismul social, lingusirea este o arma performanta.
Cartea este un ghid mascat de interactiune sociala, facandu-ne in acelasi timp atenti la modul in care noi insine putem fi prada acestei manipulari, lingusirea.
Autorul este jurnalist si politician si ne invata “crima perfecta” : cea mai eficienta cale de-a lingusi oamenii este sa o faci atunci cand ei nu sunt de fata, pentru ca intotdeauna exista un binevoitor care va duce lauda la urechile cui trebuie, iar atunci telul va fi atins prin cea mai placuta si usoara modalitate.
Fericiti cei saraci cu duhul! Daca ti-ai dorit de multe ori sa faci regresie la o stare binecuvantata de simplitate intelectuala si apoi ai realizat ca e prea tarziu si imposibil, atunci aceasta carte este pentru tine.
O lectura usoara, amuzanta de la primele randuri in care vei rezona cu personajul Antoine, un tanar de 25 de ani care se nascuse deja obosit si care intelesese ca fericirea si desteptaciunea nu prea sunt compatibile. Astfel ca dupa incercari esuate de a se anestezia cu alcool sau flirt nereusit cu sinuciderea, hotaraste „să aștearnă peste creierul lui giulgiul prostiei”.
Autorul ridiculizeaza inutilitatea prejudecatilor si cliseelor societatii de consum care promoveaza non-valori si asteptari nerealiste. Tema cartii este una extrem de actuala si un subiect de reflexivitate pentru fiecare om care a inteles ca luciditatea si inteligenta te fac prea realist si deci deprimat.
Cartea te pune pe ganduri in timp ce te face sa razi, prin naratiuni amuzante si pline de talc ale incercarilor tanarului de a se distruge sau salva. O lectura care iti ramane in amintire, din care vei da citate, o carte pe care o vei face cadou si altor prieteni la fel de constienti si revoltati.
“Cei care cred că inteligența are vreo noblețe cu siguranță că n-au destulă pentru a-și da seama că nu e decât un blestem. “
Sa stii ce sa faci cu inteligenta, in ce sa o investesti dupa ce ai risipit-o in emotie, sa stii sa te abandonezi mediocritatii si sa iesi din ea fara resentimente e arta de a trai cu tine insuti si cu povara cunoasterii de sine si de lume.
Snobismul este un aer de superioritate care tempereaza nebunia de a te sprijini pe o prejudecata prin intelepciunea de a te lua peste picior pe tine insuti, asemenea printului de Guermantes, care a refuzat o invitatie la cina printr-un biletel ce suna asa: „Imposibil sa ajung la cina asta seara, minciuna o transmit mai tarziu.“
Snobismul e o dispozitie a temperamentului care depinde de imprejurari, sau o slabiciune, sau o pasiune trista, o robie in care nesiguranta cu privire la ceea ce esti iti impune, brusc, sa-l reduci pe celalalt la ce ai vrea sa fie.
Tu insuti poti incepe sa fii un pic snob fix prin aceasta carte pe care o poti etala pe birou pentru a-ti impresiona audienta, intrucat cartile de la Baroque Books sunt decorative, scrise pe o hartie pretentioasa, cu coperti stilizate printate pe carton de buna calitate, cu fonturi aurite si originale.
Cartea este gandita sub forma unui lung interviu luat de Adele van Reeth filosofului francez Raphael Enthoven, un personaj activ in presa de mondenitati suficient de mult astfel incat sa fie direct in miezul snobismului.
Discutia analizeaza metodic subiectul prin perspectiva unor ganditori si filosofi celebri: Marcel Proust, Oscar Wilde, Blaise Pascal, Albert Camus, Emil Cioran, Immanuel Kant.
Cartea ne convinge ca intr-un fel sau altul cu totii avem puseuri de snobism, pentru ca snobul stie ca este snob, dar nu vrea sa stie. Aceasta boala incurabila nu discrimineaza, fiind prezenta si la cei culti, educati, cu bani sau la cei aflati la polul opus, pentru ca asa cum arata si titlul: snobismul e o chestiune de caracter si nu de statut social.
Budismul cunoaste o renastere spectaculoasa in ultimii ani, pentru ca neurostiinta confirma astazi eficacitatea acestei “tehnoreligii”.
Avand in vedere ca din cele aproximativ 70.000 de ganduri zilnice, 80% au continut negativ, 85% nu devin realitate, iar 95% se repeta, este logic sa te gandesti ca ar cam trebui sa te lasi de ganditul…inutil.
Robert Wright, profesor de psihologie evolutionista cu un interes special in psihologia moralitatii si psihologia meditatiei si iluminarii, argumenteaza elocvent stiintific si personal, necesitatea de a fi atenti la roller-coaster-ul gandurilor noastre.
Cu soc si groaza vei remarca atunci cand iti observi mintea, ca risipa zilnica de ganduri e in jurul catorva teme repetitive, numite module mentale (modular theory of the mind):
1. autoprotectia de diverse pericole 2. atractia fizica – gasirea unui partener 3. pastrarea partenerului 4. afilierea sociala – grupul de prieteni 5. grija pentru membrii familiei 6. statutul social (cum suntem vazuti de ceilalti) 7. integritatea si starea de sanatate fizica.
Toate acestea pe repeat, in mare parte anxioase cu scenarita negativa – aceasta este starea de spirit generica a unui om gandit de mintea sa.
Budismul e adevarat in ideea ca este o terapie cognitiva in sine, dar nu prin analiza gandurilor si schimbarea lor conform terapiei cognitiv-comportamentale (CBT), ci prin observarea ciclicitatii gandirii care ofera harta mentala a gandurilor obisnuite si a dorintelor repetitive.
Viziunea autorului asupra budismului e una complet epurata de supranaturalism, Buddha fiind descris ca un intelept si psiholog self-help – fara nasteri miraculoase, fiinte divine sau reincarnari.
Un budism pragmatic confirmat de neurostiinta, care ne ajuta sa eliminam interpretarile emotionale ale realitatii care sunt in majoritate anxioase, un manifest al iluminarii nu spirituale ci cognitive.
Intruchiparea raului – aceasta este definitia sociopatului. Poate fi fostul sau fosta care te-a mintit, manipulat si inselat, poate fi seful care te umileste in sedinte sau colegul care iti fura ideea si o prezinta drept inventia sa, poate fi un prieten sau chiar parinte.
Ceea ce nu ai inteles pana acum despre oamenii care te-au socat profund, iti vei explica citind aceasta carte necesara intr-o societate din ce in ce mai sociopata.
Psiholog la Harvard, Martha Stout detaliaza cu exemple relevante caracteristicile acestui tip de personalitate dark, incidenta sociopatilor in societate fiind intr-o crestere alarmanta – aproximativ 4% din populatie.
Sociopatul nu are constiinta, mai exact nu are empatie – calca pe cadavre pentru a-si atinge scopul, este un cameleon social perfect, creaza scenarii incredibile in care te vei trezi fara sa stii ce ti se intampla.
Sociopatii nu simt vina sau rusine si nu respecta nici un reper moral, au o exagerata incredere in sine, obiceiuri excentrice si o charisma sociala care poate fi seducatoare in fazele initiale. Sunt incapabili de dragoste cu adevarat desi pot oferi iluzia iubirii in cel mai descifrabil mod cu putinta – pana isi ating scopul.
Ei identifica cu usurinta emotiile si vulnerabilitatile celorlalti ceea ce ii ajuta sa manipuleze eficient. Sunt dependenti de adrenalina, au un sentiment exacerbat al importantei, un narcisism evident sau introvert, si chiar daca nu au emotii, le pot mima foarte bine.
Cartea este un ghid extrem de necesar de interactiune in jungla urbana moderna in care este aproape inevitabil sa nu ai de-a face cu (cel putin) o tulburare de personalitate.
Suferinta este rezultatul neconcordantei intre asteptari si realitate – daca ai asteptarea ca toti oamenii sa fie buni, corecti, ca adevarul si dreptatea sa invinga, atunci vei fi un dezamagit cronic – a sti sa identifici raul este o capacitate fundamentala de supravietuire emotionala.
O carte absolut senzationala, greu de inteles daca nu ai cunostinte avansate in psihologie si greu de digerat mental prin amploarea analizei existentiale radicale a naturii umane.
Cartea a luat premiul Pulitzer in 1974 si este o sinteza de psihanaliza, antropologie culturala si filosofie prezentata intr-un stil absolut inedit: retoric, sintetic, reflexiv si atat de realist incat ideile cartii iti rasuna ani intregi in minte.
E greu sa sumarizezi o carte care deja este o sinteza – pe alocuri este prea densa in informatii despre istoria psihanalizei – face referiri ample la lucrarile lui Freud, Otto Rank, Kierkegaard, si avand in vedere ca au trecut 30 de ani de la publicarea cartii, unele dintre teoriile psihanalitice au fost infirmate de neurostiinta.
Teza principala argumentata de Becker insa este valida si sta la baza teoriei confirmate de stiinta TMT – Terror Management Theory care explica cum personalitatea si comportamentul uman sunt construite in jurul negarii mortii. Diversele nevroze au toate o componenta legata de esecul in a dezvolta mecanisme de aparare in fata ideii de moarte.
Omul este obligat la doua deveniri care desi comune, sunt si in conflict: sa devina un individ care isi maximizeaza potentialul si in acelasi timp sa apartina unui lucru mai maret decat el insusi: relatia, grupul, societatea sau umanitatea. Sa fii si individ si sa apartii si multimii, in mod echilibrat este provocarea dezvoltarii psihice nesimptomatice.
Spre deosebire de alte specii care au doar instinctul biologic de supravietuire, omul este „blestemat” cu constienta de sine si ca atare stie ca destinul sau este inevitabil: moartea. Aceasta intelegere induce teama si groaza, o teroare existentiala care va fi reprimata, o amintire care trebuie izgonita – pentru ca daca am fi constienti fiecare secunda de iminenta mortii, viata ar ramane netraita.
Negarea in masa a acestei realitati este realizata colectiv prin cultura – aceasta furnizeaza scenarii de imortalitate care atenueaza teroarea fata de moarte prin interpretari diverse prin filme, muzica, arta. Aceste scenarii sunt eroismul, dragostea, religia, arta. Aceste retete culturale pentru imortalitate intaresc Eu-l si stima de sine, prin crearea unui destin care sfideaza efemerul inerent.
Pentru ca aceste scenarii culturale sunt necesare pentru functionarea zilnica a omului, Becker le numeste „minciuni vitale„. La nivel social aceste scenarii pot crea conflicte, data fiind diferentele intre ele: existenta unui scenariu alternativ de imortalitate insinueaza ideea ca scenariul propriu e gresit – de aici razboaiele religioase sau aparitia ideologiilor purificatoare.
La nivel interpersonal, dragostea este de asemeni ridicata la rang de scenariu nirvanic. Disolutia ideologiilor spirituale determina mutarea centrului atentei catre relatiile emotionale – de dragoste, de familie sau de grup. Partenerul romantic poate deveni astfel o ideologie personala de justificare a propriei existente. Excesul de atasament si de asteptari creeaza astfel nevroze, la fel cum explica si Simon May in cartea recomandata mai sus Istoria iubirii.
Becker explica nevoia omului de supunere, infruntarea libertatii totale fiind o povara prea grea pentru multi oameni. Dorinta de supunere se implineste prin gasirea unui ideal sub forma unui partener romantic sau a unui lider spiritual, a nationalismului, a unei zeitati, a apartenentei la un grup cu ideologie proprie. Pentru multi viata de aici si acum nu poate fi experimentata prin a fi total prezenti intrucat viata lor e deja ocupata de diverse metode triviale de a fugi din fata acestei anxietati primordiale, frica de moarte.
Becker ofera o noua perspectiva asupra motivatiilor personale si de grup sintetizand teorii disparate sau diverse scoli de gandire intr-o viziune coerenta si integrativa. In ultimii ani TMT – Terror Management Theory a confirmat empiric multe din ipotezele lui Becker.
Cartea este de o onestitate brutala, densa in informatii de specialitate si nu ofera solutii. Poate pentru ca problemele fundamentale ale omenirii nu pot fi inca rezolvate dar constientizarea cauzelor ajuta la evitarea dezintegrarii psihice. Citita cu atentie te schimba inevitabil.
Enciclopedia psihologiei. Nu este o metafora – chiar este enciclopedie, dictionar, atlas, compendiu. Recomandata celor pasionati de comportamentul uman, fie ca studiaza pentru facultatea de psihologie, fie pentru autodidacti.
De la parintii fondatori, la toate teoriile si cercetarile de la inceput pana in zilele noastre, nu exista nici o informatie care sa lipseasca. Cartea include diagrame si grafice explicite, intr-un stil succint si cuprinzator aratand evolutia teoriilor cu argumentari pro si contra.
Sunt mentionati cei mai importanti ganditori si cercetatori din domeniul fascinant al psihologiei si veti afla raspunsuri la toate intrebarile posibile despre fiinta umana.
Din aceeasi colectie va mai recomand Filosofie – Idei fundamentale si Sociologie – Idei fundamentale
Erich Fromm nu este doar cel mai complet psiholog si sociolog ale carui fine analize psihologice sunt valabile si astazi, ci si un scriitor cu talent care interpreteaza fiinta umana din perspective multiple – devenirea individului, conformitatea cu grupul, fuga din societate, cautarea sinelui.
In aceasta carte Fromm ne arata cum am putea gasi sens si implinire intr-o societate consumerista, intoxicata de trivial si de frugal. Metoda autoanalizei, specifica psihanalizei cat si oricarei investigatii spirituale, pleaca de la constientizarea de sine si reflexivitate, atent sa-ti observi reactiile si sa-ti pui intrebarile corecte.
Astfel se face trecerea de la a avea la a fi, depasind iluzii si tentatii efemere ce ne tin ostateci intr-un balci al desartaciunilor repetitiv si fara satisfactie.
Cartea ofera metode concrete de autoanaliza inspirate din psihanaliza si din tehnici de concentrare si trezire spirituala prin meditatie, Fromm fiind pasionat de intelepciunea buddhista, tehnoreligia cu cel mai mare randament in autocunoastere.
Un om constient este un om liber. Emotiile distructive nu ating niciodata o intensitate simptomatica, pentru ca investitia dorintei este minima. Sa stii ce e de trait, de avut si de inteles din periplul destinului este arta care te salveaza de cinism, risipa si frustrare.
Sa fii treaz, sa fii constient, sa te concentrezi, sa meditezi, te absolva de marea impostura a celui care vrea sa aiba si sa dovedeasca inainte de a fi, pentru sine.
O analiza istorica a sentimentelor individului care desi declarativ isi cauta libertatea, devine, paradoxal, sclavul normelor sociale. Erich Fromm ofera o analiza pertinenta a transformarii individului din perspectiva istorica – destramarea ordinei medievale care avea ierarhii stabile si securizante a dus la civilizatia moderna occidentala cu beneficiile confortul material si al democratiei, dar cu efectul secundar al anxietatii rezultata in urma izolarii sociale prin distrugerea comunitatilor.
Solutia anxietatii gasita eronat de individ este mecanismul conformitatii la normele sociale, din dorinta de apartanenta si de identificare – mecanismele de evadare, de fuga de povara libertatii au dus insa la autoritarism, la conformism automat, iluzia individualitatii fiind astazi de fapt din ce in ce mai evidenta. Problema psihologica a libertatii este analizata prin perspectiva istorica, psihanalitica si sociala si este cu atat mai actuala aceasta dilema in contextul social din zilele noastre in care desi libertatea si democratia sunt la putere, omul e din ce in ce mai anxios, mai revoltat si lipsit de sens.
Ca antidot la conformism si extremism, Fromm propune cititorului constientizarea resorturilor apartenentei noastre sociale, proces care ne poate face mai maturi la nivel afectiv si mai autonomi in gandire.
A creste copii e o arta, o stiinta si un business in toata regula. Majoritatea parintilor nu anticipeaza responsabilitatea colosala pe care o au, cat de periculos este sa cresti copii atunci cand tu insuti duci bagaje emotionale, ce probleme emotionale profunde scoate la iveala faptul de a fi parinte.
Daca nu vrei sa repeti greselile propriilor parinti atunci cartea aceasta este pentru tine. Cartea este un model practic de crestere si educare a copiilor argumentand un stil empatic de comunicare, atasamentul sanatos si constructia increderii parinte-copil. Nu este niciodata prea tarziu sa te reeduci pe tine insuti si sa-ti rezolvi problemele nerezolvate din propria copilarie pentru a nu transmite noii generatii mosteniri emotionale dificile din propria familie.
Pe masura ce te intelegi pe tine insuti si iti integrezi propria copilarie, vei fi un parinte prezent, senin si capabil sa-ti educi copiii fara temeri si angoase ca vei esua.
Un ghid excelent, optimist, plin de compasiune care ofera parintilor instrumente corecte bazate pe studii stiintifice. Daniel J. Siegel este profesor de psihiatrie si autorul a numeroase carti stiintifice devenite best-sellers.
„Aceasta carte combina intr-un mod unic experienta clinica a unui psihiatru cu intelepciunea profunda a unei profesoare de gradinita a carei practica e imbibata de frustrarile, bucuriile, disperarea, si exaltarea de clipa de clipa care constituie experienta fiecarui copil. Impreuna, Siegel si Hartzell exfoliaza cu delicatete multiplele straturi ale cresterii si educarii copiilor pentru a da la iveala natura pura a relatiei ce se afla in miezul ei.”
Mai putine certuri, mai putine crize si minciuni, fara sa fie nevoie de pedepse. Asta poate obtine un parinte daca aplica tehnica dezvoltata de psihologul Thomas Gordon, numita P.E.T. ( Parent Efectiveness Training) care este o metoda rafinata pe parcursul a patru decenii de cercetari si care este cea mai recomandata si aplicata tehnica de parenting de parintii de pretutindeni.
Cartea este un ghid practic care invata parintii tehnici eficiente de comunicare si de rezolvare de conflicte pentru diferite varste si etape ale copilariei. Fie ca e vorba de crize de isterie si scene la copiii mici sau conflicte cu adolescentii care se rebeluiesc fara cauza si se indeparteaza de autoritatea parentala, fie ca e nevoie sa-i schimbi copilului obiceiuri sau sa-l inveti disciplina, cartea ofera metode si strategii pentru a nu renunta sau pedepsi copiii fara nici un rezultat.
Explicate clar si cu nenumarate exemple, tehnicile de parentaj din aceasta carte vor lua locul pedepselor, teribilismelor si certurilor repetitive, asigurand o atmosfera de respect reciproc si de comunicare eficienta.
1 Comment
Mulțumesc cu recunoștință 🙏🙏🙏